Aktív témák

  • dbius

    veterán

    válasz Abri #33410 üzenetére

    Ahogy nézem a mai hsz. termést, nem vagyok túl jó kedvemben, hogy errefelé is szaporodnak a csalások és egyéb dolgok... :W

    Ráadásul ahogy látom megszólítottak, még ha névtelenül is :D, így próbálok egy hsz-ban aránylag röviden írni pár dolgot.

    Abri: Pár éve változott a jogszabály, pont a hasonló esetek elszaporodása miatt vezettek be egy új törvényi tényállást, zaklatás címszó alatt:

    Zaklatás

    176/A. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    (2) Aki félelemkeltés céljából

    a) mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy

    b) annak a látszatnak a keltésére törekszik, hogy a sértett vagy hozzátartozója életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy veszélyeztető esemény következik be,

    vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    (3) Aki a zaklatást

    a) házastársa, volt házastársa, bejegyzett élettársa, volt bejegyzett élettársa, élettársa, vagy volt élettársa,

    b) nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy

    sérelmére követi el, az (1) bekezdésben meghatározott esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel, a (2) bekezdésben meghatározott esetben bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    Feljelentést kellene tennetek a városi Rendőrkapitányságon (Budai Ézsaiás utca). Wordben megírtok mindent, amit tudtok az esettel kapcsolatban, két példányban kinyomtatod, a kapun szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrnek pedig szólsz, hogy egy feljelentést hoztál két példányban, az egyiket kéred szépen átvenni, a másik példányon pedig igazolják dátummal, bélyegzővel, hogy átvették. Ennyi az egész, így nem kell sorban állni és megvárni, amíg felveszik a feljelentési jegyzőkönyvet. De akár postán is beküldhetitek a feljelentést.

    Esetedben - az eddigi megosztott információk alapján - a bűncselekmény alapesete (azaz annak megalapozott gyanúja) véleményem szerint megállapítható, ami elegendő a nyomozás elrendeléséhez. - > Utána beidéznek tanúkénti kihallgatásra.

    Gazsi00:

    Esetedben, ahogy nézem egy olyan "emberrel" állsz szemben, aki nem egyetlen hasonló
    esetet csinálhatott már, ill. ahogy nézem próbálja úgy csinálni, hogy az egyes esetek ne haladják meg a szabálysértési értékhatárt - 20.000 Ft. -

    Viszont mivel több esetet is említettetek, ezért felmerül az üzletszerűség gyanúja, ami viszont már a szabálysértési értékhatárra elkövetett csalást is bűncselekménnyé minősíti:

    Csalás

    318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

    (2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a csalás kisebb kárt okoz, vagy a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást

    a) bűnszövetségben,
    b) közveszély színhelyén,
    c) üzletszerűen
    d)

    követik el.

    Az üzletszerűség fogalma a Btk. 137. § 9. pontja alapján:

    9. üzletszerűen követi el a bűncselekményt , aki ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekszik,

    Tehát a jelenlegi információk alapján a Btk. 318. § (1) bek-be ütköző és a (2) bek. c. pontja szerint minősülő szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett csalás vétségének megalapozott gyanúja megállapítható.

    Sőt további adatok birtokában a minősítés is változhat, súlyosabb irányba. Látom felmerült, hogy talán jogi karra jár. A fentiekből ez szerintem nem túl valószínű, de ha mégis, akkor nem nagyon konyíthat hozzá...

    Esetetekben azt javaslom, hogy minél hamarabb mentsétek le azokat a nyilvános adatokat a netről, amit találtatok az "emberről", álljatok össze és Ti is tegyetek feljelentést, mindent leírva, rendelkezésre bocsátva minden információt, amit csak megtudtatok az "emberről", tehát a feljelentés mellé kinyomtatva toljátok oda az összes, általatok begyűjtött információt. Azért lenne szükséges, hogy több "áldozat" is legyen a feljelentésben, mert ha csak a Te eseted lesz a feljelentésben, akkor abból az üzletszerűség nem lesz megállapítható - esetleg abban az esetben, ha hivatkozol a többi átvert ph-s kolléga nickjére, ill. arra, amit tudsz róluk... -

    A nyomozás elrendelését követően pedig a rendőrség megpróbálja és valószínűsítem, hogy be is fogja tudni azonosítani az elkövetőt. Utána már a bíróságon múlik, hogy mit kap ítélethozatalkor. Nyilván ez nem megy egyik napról a másikra, a gépezet nem egy forma 1-es technológia sebességet tekintve.

    Egyébként biztosak lehettek(tünk) benne, hogy jelenleg is olvassa a ph-t, mivel több regje volt már eddig is, legalábbis abból, amit eddig linkeltetek ez derül ki.

    Az én magánvéleményem az, hogy mindenki, aki hasonló cipőbe kerül, feljelentést kellene tegyen, legyen az akár egyszeri alkalom, akár többszöri. Lehet, hogy az egy-egy esetben nem lesz meg az elkövető, vagy szabálysértés miatt csak ejnye-bejnye lesz belőle, de lesz előzménye és ha máskor is előfordul.... ugye nem kell ecsetelni, hogy nem lesz enyhítő körülmény? Igen, körülményes, be kell járni a rendőrségre, nem lehet egy nap alatt elintézni, ill. lehet még sorolni a miérteket, de a feljelentés elmaradása az egyik fő oka annak, hogy miért csinálják egyesek sorozatban a hasonló eseteket...

    Végül pár téveszme, amiket érdemes tisztázni:

    - a rendőrség a büntetőeljárási törvény alapján kérhet információt sok mindenkitől, ideértve a távközlési szolgáltatókat is, viszont a beszerzett adatokat nem fogja kiadni, esetleg a nyomozás befejezésekor - iratmegismerési jogosultság - bele lehet tekinteni a nyomozás irataiba, ami által a kívánt információ megismerhetővé válik.

    - a távközlési szolgáltatók Magyarországon nem rögzítik a hálózatukon lebonyolított telefonbeszélgetéseket - és üzeneteket -! Nem tudom, hogy ezt ki terjeszti, de urban legend. Viszont létezik olyan ország - sőt több is, de nem tudom pontosan felsorolni és nem is tenném -, ahol viszont igen!

    Végezetül én is kérnék valamit. Lehetőség szerint ne keressetek privátban hasonló dolgok miatt. Ha van időm és lehetőségem, akkor egyébként is - általában, de nem minden esetben - szoktam az ilyen dolgokra reagálni magamtól.

    A miértet nem szeretném magyarázni :R

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák