Új hozzászólás Aktív témák

  • vlevi

    nagyúr

    válasz HANDO88 #121570 üzenetére

    Pont azért, amit csicsó írt, az SSD-n a töredezettségmentesítés mint olyan, értelmezhetetlen fogalom. Azért, hogy az SSD nagyjából lemezmeghajtónak nézzen ki a rendszer felé, vannak rajta szektorok, blokkok, de ezeknek semmi köze a meghajtó fizikai elrendezéséhez. Ráadásul a wear leveling (azaz a terhelés kiegyenlítés miatt) az SSD szoftvere rendszeresen átpakolja az egyes cellákat máshova, hogy egyenletesen íródjanak a cellák. Ami a lemez "elején" volt, az pár perc múlva a másik végére átmozgatásra kerülhet. És, még, ha le is futtatnál egy defragot, mondjuk WinXP alatt (mert az XP nem tudja, hogy az SSD az nem HDD, és megcsinája a defragot), akkor sincs semmi értelme, mert a flashmemóriánál teljesen lényegtelen, hogy töredezett-e a file, vagy sem, ugyanis minden cellának ugyanakkora az elérési ideje.
    HDD-nél ez azért számított, mert a lemezek széle gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, illetve, ha a fileok egyben vannak, akkor egy lemezfordulattal beolvashatóak, míg, ha az 1megás file 100 helyen van, akkor rossz esetben 100x kell belekezdenie az olvasásba a HDD-nek, ami közben nem csak a lemez forog, hanem a fej is járkál ki-be.
    Tulajdonképp ez az oka annak, hogy kisebb fileok olvasásánál a leggyorsabb HDD is csak 1-2megabyte/sec-et tud felmutatni, mert az olvasási idő jelentős része a fejpozicionálás. SSD-nél ilyen nincs, azonnali az olvasás.

    A jó árak miatt én nemrég cserétem SSD-t, a korábbi egy 120gigás Samu830pro volt. Annak 5 év alatt kb 5%-t csökkent a kondiciója (SSD-nél ez azt jelenti, hogy a flash cellák kb 5%-ban koptak el). Vagyis, még nagyjából 95 évig használható marad, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyártó által megadott értékeknél 2-3x többet bírnak. Szóval nem aggódok :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák