Új hozzászólás Aktív témák

  • ngabor2

    nagyúr

    válasz #65675776 #12989 üzenetére

    a téma nagyon elment a vallás topik felé.

    csak egy (pontosabban 2) mondatodat emelném ki, és reagálnék rá:

    A háborús okokból kihagytad a legfőbbet: a hitet. A legtöbb erőszakos halált a történelem során a hit, a vallás és az egyház okozta.

    a hit nem okozott és nem is fog okozni háborút. hite az egyes embereknek van. a vallás, és az arra épülő egyház, illetve az azt vezető csoportok érdeke okozza a háborúkat. ha a vallást kicsit tágabban értelmezzük, akkor az összes háborút és viszályt valamilyen vallás, és az abból kinövő egyház, vagy egyéb, hierarchikus szerveződés vezetői okozzák.

    akinek (igazi) hite van, annak nincs szüksége vallásra, mert boldog, és önként segít másoknak. akinek (jó, hiten alapuló) vallása van, annak nincs szüksége egyházra, mert minden hasonló vallású ember tudja, hogy hogyan tehetnek jót, nem kell nekik egy személyes vezető. akinek egyház kell, az vagy hataloméhes, vagy valakit mindenképp követni akar, vagy csak nem akar/mer kilógni a sorból. ezért tanítja szinte az összes egyház, hogy az alapjait megkérdőjelezni tilos. és úgy születnek az új egyházak, hogy valaki(k) ezt mégis megteszik, de túl hatalomvágyók ahhoz, hogy ne alapítsanak egy újat, ahol ők a vezetők.

Új hozzászólás Aktív témák