Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz copass #49927 üzenetére

    Nem arra van kitalálva, de arra is tökéletesen megfelel. Egyébként nem túlélőkés, hanem munkakés, nagyon maximum taktikai kés. A túlélőkés egyébként is egy hülye megfogalmazás, kb egy nemlétező, definiálhatatlan kategória.

    A tanto speciel alapvetően egy pengegeometria definíciója mára. Van belőle ezerféle, és csak a klasszikus tanto készül lapdamaszkolással. Ennyi erővel azt is mondhatnám, hogy akár bowie-val is főzőcskézhetne (ahogy sokan teszik is, csak nem tudják, hogy az általuk használt kés bowie geometriájú. A Fällkniven kései meg geometriára lényegében azonosak a klasszikus konyhai késekkel, ergo simán nevezhetőek konyhai késeknek is.

    A konyhai kések 45-48HRc-je azért a nyomába sincs a VG10 59HRc-jének.

    PindurAnna: Az A1 önmagában simán kibírna 30 évet konyhai használatban. És még az élezéssel sem kellene sokat bajlódni, a leginkább éltartó acélok közé tartozik a VG10. Ha "élezni" kell, elég egy lapos (szóval nem a konyhákban divatos reszelőszerű) fenőacélon 3-4x áthúzni, és megint borotvaéles. Gyakorlatilag csak sorjátlanítani kell néha. A legtöbb kést egyébként egy dologgal lehet igazán tönkretenni: köszörüléssel. Egy kést életében maximum egyszer kell köszörülni: amikor legyártják. Utána csak az élszalagot (ha van) kell karbantartani fenéssel (habkő, lapos fenőacél, bár én itthon egy kerámiacsövet használok erre a célra). Ha egy kést újra kell köszörülni, akkor azt már érdemesebb kidobni a bánatba, abból már soha sem lesz érdemi kés.

Új hozzászólás Aktív témák