Új hozzászólás Aktív témák

  • Gercsa

    senior tag

    Késes témában kicsit beleböfögnék.

    Az egyszerűbb szénacél mora meg bahco kések teljesen jól használhatóak, és pár ezer forintba kerülnek.
    Vagy kicsit drágábban ugyan de a hazai ipart támogatva ott vannak a magyar késkészítő mesterek, akik világszínvonalon dolgoznak.

    Ha valakit jobban érdekel a téma, és szeretne kicsit elmerülni ebben a világban akkor először vegyen valami normálisabb élezőkészletet (sharpmaker, vagy lansky) vagy ha van érzéke tanuljon meg kézből élezni.

    Ha ezután rákap a dolgokra, úgysem bírja megállni hogy ne vegyen jobbnál jobb konyhakéseket, bicskákat fixpengés "outdoor" késeket.

    daa-raa-val nem értek teljesen egyet, nagyon jó olcsó noname késeket lehet kapni 440c vagy 8cr13mov acéllal, és ma már a gagyi kínaiak is nagyon jó hőkezelést kapnak simán 52-58HRC közt.
    Ráadásul a damaszkolás felfedezése óta azért tett még le egy két dolgot a metallurgia tudománya az asztalra.

    Nekem is van VG-10 pengés késem, de egyszerűen ár/érték arányban megkérdőjelezhető amit képvisel.
    Hiába nagyon jó anyag, de ha jól tudom japán területét csak mint késztermék hagyhatja el, talán ezért is, talán másért, de racionálisan nem éri meg.

    Abban sem értek egyet, hogy olyan könnyű lenne karban tartani az élét egy ilyen acélnak mint egy mezei 440c-nek, igaz nem annyira problémás mint mondjuk egy s30v, de fáradságosabb munka bár lehet én vagyok ügyetlen.

    Amennyibe ma kerül kisker áron egy fallkniven f1 vagy a1, annyiból hasonló méretekben egy magyar mester legyárt a saját profi kézműves munkájával és szakértelmével egy Vanadis pengés kést is, ami már tényleg az elpusztíthatatlan kategória.

    A kerámia kések kapcsán én mint acélbarát annyit elmondanék, hogy szerintem van létjogosultsága.
    Én is tartok itthon, és kimondottan puha dolgok aprítására szerintem ez a legjobb. Zöldség, hal, máj ilyesmire nálam best of. De aki a mindenes konyhakés tudatához van hozzászokva, az ne próbálja ki.

    Nem én kiáltok, a gazdaság dübörög.

Új hozzászólás Aktív témák