Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz kymera #81619 üzenetére

    Csak annyi a probléma, hogy a célbolygón jó eséllyel nem lesz előre lebetonozott leszállóhely. Rakétát így visszahozni meg nem olcsó. Egyrészt a leszálláshoz szükséges üzemanyag miatt csökken a felvihető hasznos teher. Másrészt a szerkezetnek is messze erősebbnek kell lennie, ami azt jelenti, hogy nehezebb is. Ez viszont rontja minden kémiai rakéta legfőbb teljesítményjellemzőjét, a tömegarányt. Márpedig minél alacsonyabb a tömegarány, annál nagyobb üzemanyagmennyiség szükséges adott mennyiségű hasznos rakomány felemeléséhez. Egyelőre messze vagyunk attól, hogy ez érdemben befolyásolja a valós irányt.

    Egyébként a Holdraszállás lehetséges tervei között szerepelt egy ilyen megoldás is. Maga a leszállóegység akkora lett volna, mint egy Saturn S-IVB (~120 t). Az Apollo LM is 12,5 t volt, annak a Holdra juttatásához kellett egy Saturn Vb. Egy ilyen méretű leszállóegységet eleve nem lehetett volna egyben feljuttatni, több, kisebb rakétával kellett volna a részeit feljuttatni Föld körüli pályára, és ott összeszerelni. Aztán onnan indítani a Hold felé. Költségeit tekintve az Apollo program teljes költsége nem lett volna elég egyetlen ilyen Holdra-szálláshoz. A messze nagyobb kockázatokról már ne is beszéljünk.

    Biztos eljön majd ennek az ideje is, de gazdaságosan így nagyobb tömeget akárcsak közepes Föld körüli pályára juttatni és onnan visszahozni majd akkor lehet, ha túlléptünk a kémiai rakétákon.

Új hozzászólás Aktív témák