-
Fototrend
Alapok lerakása by Bubó:
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz konzumpro #50 üzenetére
A kotyogóba kevesebb vizet tehetsz az ajánlottnál (és akár a javasolt fölé is mehetsz vele, csak a szelep maradjon szárazon). Ha több a víz forróbb az elkészült ital, keserűbb is, ha kevesebb vizet teszel akkor inkább a savasabb ízek dominálnak (már ha olyan a kávé). Másszóval, ha kevesebb vizet teszel a Mokkába, hasonló ízvilágot kaphatsz mint a Mokinával. Próbáld ki, és esetleg jelezz vissza, hogy bevált-e a trükk.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
konzumpro
senior tag
Köszönöm a tippet, kipróbálom, viszont így ott leszek mint Mokinával, amibe 10ml-rel kevesebb víz fér. Viszont ebbe több kávé.
Ma azt próbáltam, hogy emeltem a lángon egy 20%-ot és amikor már kezdett világosodni a barnasága a kifolyó habnak, lezártam. Kb. amikor még a vizslabarna árnyalatok között tart a dolog.
Így gyorsabban indult (forralt vízzel) de nem folyt ki végig, csak kb. 42ml lett. Nem sokkal kevesebb mint szokott, de mégis valamennyivel, és így nem volt rossz az összkép, de még mindig maradt egy kis keserű utóíze. -
-
fradi81
veterán
Ide is beírom hátha, DG ristretto (zöld)kapszulás kávé-hoz hasonló ízű őrölt kávét keresek, hátha tud valaki hasonló ízvilágút, mivel hónapokig tart nálam egy csomag, lehet évekig kéne keresgélnem
moto g72, Ninebot d28e
-
konzumpro
senior tag
Még mindig Mokina.
Épp akkora gázlánggal használom ami körüléri, nálam fúvókacsere tette lehetővé hogy jó legyen minimumon. Elektromos tűzhelyről nincs tapasztalatom.
Kb. 35-40ml kávé fő le és előmelegített vízzel nincs keserű mellékíze, ami hidegen indítva azért megjelenik. A két módszer között kb. akkora a különbség, mint egy friss, meg egy túlérett, édességét vesztett körte között.
Őrléshez egy Philips Minuto automatát használok szerviz módban, jobb mint amit a Harioval tudok őrölni. Kb. 5 ml-t őröl egy gombnyomásra, általában 6.5-7 g belefér a kosárba. Amikor jó az őrlésfinomság az automatához, akkor jó a Mokinához is, jelenleg ez pont középállás.
Meglepően kevéssel többet ad a Moka 1 személyes verziója, de az eltérő geometria miatt túl sok a keserű összetevő akárhogy trükközök vele, így aztán a Moka 1 jelenleg felesleges kiadásnak tűnik. -
#89309696
törölt tag
Ez a topik miben különbözik a másik kezdő kávés topiktól?
[link]És hol van amúgy a nagy kávés topik? A kereső nem adja ki.
Jahogy új név, értem. [link]
Majd ha erre jár egy modi légyszi írja be a hardcore kávé topik keresőszavai közé a kávé szót, mert nincs köztük, azért nem adja ki a kereső.[ Szerkesztve ]
-
DrBubo77
addikt
válasz #89309696 #58 üzenetére
Először a Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja indult el, de az is átment egy elég sznob topikba. Ha a kávéfőződnek nincs több karja, mint neked vagy a kávét nem 10 perce pörkölted, akkor oda be se lépj! Ebben a topikban lehet szó kotyogósról, sárga Tchibo-ról vagy akár instant kávéról is.
ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
#89309696
törölt tag
Jaaa, hogy az a köztes topik, itt lehet beszélni instant kávéról is, ott már nem. Így már értem.
Most szereztem egy régi rémegyszerű Spidem Trevi automatica gépet és abba kerestem kávét. Előtte Aldis Martello kapszulás volt, azelőtt meg egy Bosch Tassimo Joy, előtte meg energiaitalt ittam.
Igazából minden lefolyik a torkomon, de ha épp nem vagyok lusta azért szeretek felfele lépkedni.Melóhelyen van egy Jura Impressa Ultra az már egy frankó gép, de ott nem szoktam inni, mert mindenki a sima Omniát szereti, nekem az keserű és égett.
-
#89309696
törölt tag
Király. Átjövök ide, mert nem tartózkodom level2 szinten ami a következő topikhoz szükséges lenne.
Az Aldis fekete Amaroy grande selezione espressot ajánlották, ha frissen csomagolták akkor iható szint olcsón, könnyen beszerezhetően. Úgyhogy vettem abból, de a társa a narancs crema espressot is ki akartam próbálni, hiába írták, hogy szar. Meg eleve a gyártási dátumot se néztem meg mert nem igazán érdekelt, mint mondtam nem rendelkezem a level2 szinttel.
A naranccsal kezdtem, megbontva jó az illat, lefőzve olyan műanyagos. Ízre se hanyatt vágós, de a classic omniánál nekem jobban bejön. Szóval mondhatni tényleg szar abban igazuk van, de eliszogatom.
A feketét majd akkor próbálom ki, ha a narancs elfogyott.A géppel sokat szenvedtem, ezt a narancs Amaroyt háromnegyed álláson darálva tudja csak lefőzni, alatta annyira porrá őrli, hogy eldugul minden is. Ami benne volt próbaképp Casa Blanca azt meg negyed álláson is nagyra darálta. Mondjuk ez oké, más a kávébab állaga, másmilyenre őrlődik ugyanakkora álláson, értem a fizikáját.
Beállítottam közepes vízre, így kijön belőle egy deci, a háromnegyedénél kiszőkül már, de pont ennyitől lesz meg a fél bögre. Pogácsa olyan 8g-os lehet szemre. Buta egy gép, de ez van.
Ebből szoktam kettőt nyomni, a teásbögre pont megtelik, két cukker bele aztán jónapot. Ha nem kell sok akkor meg egy adagot, fél bögre.Krém az jó ujjnyi vastag van rajta az nagyon frankó, csak épp el is tűnik fél percen belül, azért nagy kár. Nem tudom a gép vagy a kávé miatt ilyen eltűnős.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz #89309696 #62 üzenetére
Krémet a nyomásfokozó csinál, durvább légbuborékokat mint amilyen a presszó cremájában van, ez hamarabb eloszlik, nem annyira tartós, főleg ilyen hosszúra eresztve. Nem próbáltad még, hogy forró vízbe főzöl egy (vagyis kettő) rövid presszót? Úgy nem annyira keserű, nem annyira fanyar, kicsit üdébb, tisztább íze van.
[ Szerkesztve ]
-
#89309696
törölt tag
válasz konzumpro #63 üzenetére
Igen, azt már olvastam máshol is, hogy mikor elkezd kiszőkülni akkor álljon le, úgy állítsam be a vízmennyiséget, ebből nyomjak 1-2 adagot a bögrébe és meleg vízzel hígítsam fel akkor nem lesz keserű. Reggel így csináltam, valóban elment a keserűsége.
Kicsit nehézkes beállítani ezen a gépen, szóval manuálisan kell kávét főznöm, ha így csinálom. Minden alkalommal más a bedarált kávé mennyisége nem valami precíz, más mennyiségű vizet is enged át emiatt mivel időre méri. Szóval ez nem a tized grammos kávéfőzők gépe, de hát van vagy 20 éves és akkor is alap gép volt.
Amúgy a krém teteje az ilyen kakaópor barna színű, nem az a világos ami a megszokott.
[ Szerkesztve ]
-
#93794560
törölt tag
Ez már a harmadik kávés topic, amit elkezdek követni. Egy átlagos kávézó vagyok, aki mindenféle kávèt szeret, az instanttól kezdve a kotyogóson és a kapszuláson át a presszóig. Cibetmacska kávét még nem ittam, és nem is vágyom rá.
A hardcore topic számomra idegen terep, hiába értékelem az ott posztolók elkötelezettségėt. Az amatőr koffeinisták anonim klubja jól indult, de már ott is elkezdődtek azok a hangok, amik elkezdenek bizonyos kávézási szokásokat még ha csak enyhén is, de leszólni.
Attól tartok, ez a topic sem fog sokáig élni. Nem éri meg átlagosnak lenni. -
#93794560
törölt tag
Az igaz, hogy a hardcore-ban olvasható finomhangolásokról sokkal többet lehet írni, a kapszulás hívők legfeljebb az új ízek, vagy márkák ajánlásával tölthetnek meg egy topic-ot. Ugyanez igaz a kotyogósokra is. Nekem a kapszulás a szívem csücske, de az tény, hogy a hagyományos kávézáshoz viszonyítva elég drága. Bár aki beleszeretett, azt ez kevésbé érdekli.
-
Töpi
tag
Sziasztok,
Remélem jó helyre írok, kezdő kávés vagyok, de most vettem egy karos gépet (Lelit Anna)
karácsonyra. Elég jó az örlőm is, szóval eszközök terén jól állok. Jó lenne valami összefoglaló, hogy milyen kávét, milyen hőmérsékleten főzni és milyen szemcseméretre érdemes darálni, illetve, hogy ezt hogy lehet belőni, hogy ideális legyen. Nincs valami irodalom erre? A célom: Egyszerű, jó minőségű presszókávét szeretnék magamnak minden reggel főzni, de sorbanállás és ingadozó minőség nélkül. Az eszköz tudja, egyelőre én nem. Tudom sok gyakorlás, de ha van olyan olvasmány, amely ezt gyorsítani tudja, azt megköszönöm. Próbáltam keresgélni, de eddig nagyon össze-vissza információkba futottam beleA sárga inkább piros, mint zöld...
-
DrBubo77
addikt
Ez itt már túl profi szint. Javaslom a következő két topik valamelyikét:
Hardcore café
Kezdők - amatőr koffeinisták
Az első topikba a Kopi Luwak is belefér, a másodikba talán már nem.ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
soldier2
őstag
Nem, nem fér bele "ott" a Kopi Luwak, nem üti meg a szintet . De a Hardcore topic összefoglalóját elolvasva már megérti, hogy miért nincs értelme a kérdéseinek.
Töpi:
Milyen elég jó őrlőd van? Széles a választék, ha ismerem segíthetek a beállításával is.
Töpi: röviden: veszel friss kávét (Pacificcaffe, Kapucziner, AVX olcsóbb kávéi) őrölsz valamennyi kávét, beleteszed a dupla kosárba, egy késsel lehúzod a fölösleget, és megméred mennyi kávé megy bele (ezután csak ennyit teszel, az elején mérni kell). Tömöríted, a gépet előmelegíted (mindegy mit ír a használati, legalább 15-20 perc kell neki felhelyezett karral, hogystabil legyen) pid ha van állítsd 92 fokra. Ha a mért őrőlt kávé 2-3-szorosa jön le 30-35s alatt akkor jó vagy, ha kevesebb italt kapsz (esetleg semmit) akkor túl finom az őrlemény, állíts a darálón durvább irányba (kezdetben nagyobb lépésekben állítsd, majd ha már villába fogtad az optimális állást (volt a daráló túl finomra és túl dúrvára is állítva akkor finomhangold apró lépésekkel). Ha több italt kapsz ennyi idő alatt akkor finomabb irányba kell állítani a darálót. A kávé mennyiségén ne változtass, a hőmérsékleten is csak akkor ha már belőtted a darálót (érdemes 2-3 °C lépésekben haladni). Készülj úgy, hogy kidobsz az ablakon negyed kiló kávét ha szerencsés vagy, fél kilót ha peches. Ha szívatni szeretnéd magad vegyél bolti szemes kávét, ezek co2 tartalma már alacsony, gyakran alkalmatlanok presszónak (ún. döglött kávé). Ha további kérdések merülnek fel inkább valamelyik másik topikban folytatjuk.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Töpi
tag
Először is köszi a segítséget. Azért írtam ide, mert bíztam benne, hogy itt elnézitek az amatőrségem. Sajnos mindenkinek el kell indulnia valahonnan, én úgy vagyok vele, ha szégyen is, sok időt és pénzt tudok megspórolni 1-2 kérdéssel. Mahlkönig Vario-m van amúgy. Azt mindenhol 40-szer leírták, hogy ott kezdjem, hogy veszek egy jó örlőt. Mondjuk nekem az is szempont volt, hogy ne egy Mazzer SJ nagyságú retenettel állítsak haza, mert asszony keresztre feszített volna, szóval azért választottam ezt
Avx-es kávét vettem, 3*500g-osat. Mindegyik bécsi pörkölésű, mondjuk ennek utólag jobban is utánanézhettem volna, mert ezt pont random vettem. 25 másodpercig főztem 93°C és a 18g-os szűrőt használva 50ml jött le. Próbáltam az őrölés finomságát a lefolyáshoz igazítani, a mennyiséget és a tamperelést igyekeztem fixnek megtartani. Szerintem a lefolyás kb rendben is lett, szerintem eléggé jól is néz ki a dolog, de savanyú lett a kávé nemes egyszerűen. Eléggé megijedtem, hogy valamit nagyon rosszul csinálok vagy csak a kávé rossz, amit választottam?
Így néz ki a kávém:
A sárga inkább piros, mint zöld...
-
konzumpro
senior tag
válasz konzumpro #55 üzenetére
Eddig reménykedtem, hogy a Moka Express 1 valamivel több kávét tud adni mint a Mokina, de nem. Ha pont annyival kevesebb vízzel indítom, amennyivel többet a Mokinába kell rakni ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen, a végeredmény kb. pont ugyanannyi. 50g vízzel indítva a Moka is nagyon jó kávét főzött most, talán még egy fokkal jobban kihozta a savakat mint Mokina. Mokinába 6.5g kávé fér, Mokába 7 körül, más a geometria, a Mokina mindig kicsit kevesebb keserűséget hagy maga után, kevésbé széles a szűrőkosár, talán ezért.
Ma már volt Brikka, Mokina és most Moka 1. Úgy tűnik marad a Moka 1 mindennapi használatra, 50g előforralt, visszahűtött vízzel indítva, hogy már ne gyöngyözzön.
-
Geza26
senior tag
Sziaztok!
A Pezzetti kotyogós kávéfőzők milyen minőgéget képviselnek? A Bialettihez képest?
Köszönöm!Géza
-
Croft-21
őstag
Sziasztok
Tegnap vettem egy Bialetti Moka Express 3 személyes kávéfőzőt. A használati útmutató szerint első alkalommal csak vizet kell beletenni és úgy használni. Illetve azt is írja, hogy első 2-3 alkalommal lefőzött kávét nem szabad meginni, hanem ki kell önteni. Ez tényleg így van? Én azt hittem egyből lehet használni. -
LK
addikt
Cégnél vettünk kávéfőzőt, és mi 3 x főztük le vízzel, és bizony ott üldögéltek az alumínium forgácsok a kiöntő alján. És az első kettő víz sárga volt. Nem árt legalább vízzel átnyomatni párszor, így a működést is le lehet tesztelni.
"óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG
-
LK
addikt
Az otthoni sima kotyogósomban is marad kevés víz. Nem 1 dl, de marad. Ha egyébként lefőzi rendesen a kávét, nem hiszem hogy baj, de majd itt vagy másik topicban megmondják sokkal hozzáértőbbek.
"óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG
-
soldier2
őstag
Minden kotyogósra áll, hogy nem tömörítjük a kávét, még annyira sem, hogy piramist hagyunk középen, és rácsavarjuk a felsőrészt. A fölösleget egy késsel húzd vissza az edénybe ahol a kávét tárolod, és úgy próbáld ki. A sok víz szintén nem jó, a biztonsági szelep alatt kell legyen a vízszint (több víz forróbb ital, "keserűbb" kávé, kevesebb vízzel a kávé hőfokát csökkentve néha kellemesebb ízek csalhatók elő. A kotyeszban mindig marad víz, de inkább 1-2 kortynyi, az 1 dl kicsit soknak tűnik, de nagy jelentősége nincs
Amint elkezd gőzt köpni, vedd le a tűzhelyről, ami azután jön az inkább epe mint kávé.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Croft-21
őstag
Köszi a tippeket. Azóta lefőztem 2 adagot, mindent úgy csináltam ahogy a használati útmutatóban van.
A biztonsági szelep alatt volt a víz. Finom kávét csinál, csak kár, hogy nem a 4 személyest vettem, így viszonylag hamar elfogy.
Tisztításban is tudtok segíteni? Amikor szét csavarom, a gumigyűrűs részét hogyan tisztítsam? Csak az ujjammal húzzam körbe végig a gumigyűrűn? Vagy nyugodtan moshatom folyó vízzel az egészet? Nem baj, ha befolyik a víz abba a felső szűrőbe? Na és ahol kifolyik a kávé felül, azt a részt hogyan?
Olvastam, hogy időnként nem árt ecetet lefőzni benne, ezáltal elkerülve a vízikövesedést. -
soldier2
őstag
Ecetet felejtsd el, kap egy vékony vízkköréteget a kazán fala, de problémát nem okoz. Folyó víz alatt tisztítható, ha nagyon koszos lesz akár mosogatószeres szivaccsal is átmoshatod. A gumitömítést ha kiveszed akkor a szűrő is kijön elméletileg és tisztíthatod alatta is. Ha alumínium akkor mosogatógépet kerüld, ha rozsdamentes akkor nem tesz kárt benne, csak fölösleges.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Vsz egy egyirányú szelep, a kávéból felszabaduló CO2-t kiengedi, de a levegőt nem engedi be, így nem durran szét a zacskó. Ha ennek vége érdemes kipróbálni pl egy Pallyotz Locavore-t frissen darálva (darálónak szinte bármilyen nem propelleres daráló megfelel (DeLonghi kg 79, 89, Krups hasonló őrlői, vagy egy Hario Mini Mill, de ezzel elég macera mindennap tekerni)
Ez egy alumínium főző, mosogatógépnek közelébe se vidd.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fradi81
veterán
Van-e különbség, ha ugyanazt a kávét DG vagy nespresso gépben főzzük a belerakott újratölthető kapszulában? Olyantól kérdezem aki már próbálta mindkettőt.
moto g72, Ninebot d28e
-
Sziasztok!
Azt esetleg tudja valaki, hogy az instant kávék ténylegesen tartalmaznak-e koffeint? Sokszor nem látom rájuk írva, ráadásul néha úgy érzem, kevésbé élénkít egy csésze 3in1-es mint egy normálisan lefőzött mondjuk lavazza vagy segafredo.
Kinek mi a tapasztalata ezzel kapcsolatban?
A segítséget előre is köszönöm!Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
-
kopi72
aktív tag
Hello, itt akkor ezen a forumon nincsenek olyanok, akik nyalogatjak a sok szazezres kavefozoiket (mint az index kave forumain), es nem gond ha valaki tegla kavebol foz?
[ Szerkesztve ]
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
Új hozzászólás Aktív témák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Microsoft Excel topic
- Fujifilm X
- További aktív témák...