Új hozzászólás Aktív témák

  • adam7027

    csendes tag

    válasz ZolkoW #49813 üzenetére

    Sajnos szerintem legalábbis a vakítás azért nem tréfadolog. Ha vakítok, elsősorban azt tapasztalom, hogy már-már túl óvatosan és szélesen kerülnek ki, ami elsőre jól hangzik, mert hát 'hé, én látszok, ott vagyok'. De ha túl sűrű a forgalom, és/vagy az út rossz minőségű, akkor ez a szembejövőt más egyéb dolgok észlelésében meggátolja, és ebből adódhatnak még bajok.

    Próbálgattam különféle lámpákat biciklin, és a szembejövők reakcióiból próbáltam mérni, hogy az egyes különböző lámpáim mennyire vakítottak.

    Egy időben próbáltam olyat, hogy feltettem egy Haikelite SC02-t, de csak a 250 lumenes fokozaton üzemeltettem. Az SC02 egy flood-optimalizált OP reflektoros 1×26650-es lámpa, amiben egy Cree MT-G2 LED csücsül. Ez a LED eléggé nagy, de nincs akkora felületi fényessége, így azt hittem, hogy ezzel majd csak elleszek. Ahogy láttam, sajnos nem. Bőven jutott a fényből a szembe jövőnek, ráadásul a 73CRI 5000K CCT fény ha közel sem nézett ki annyira rosszul, mint az olcsó kínai hamisított ledek, azért túl kíméletes sem volt. A reflektor nyílásszögén kívül pedig csak töredéke fény jött.

    Aztán egy időben mentem Astrolux S41S-sel a 7 fokozatából a 3.-on. Ezzel jól látszódtam sok irányból, de a magam előtti terület bevilágításával nem voltam megelégedve (nedves aszfalton pl. ez egyértelműen kevésnek mutatkozott). A fénye a 90CRI 5000K miatt kellemesebb volt. 4. fokozaton már jól láttam, de akkor meg a szembe jövőknek nem tetszett.

    Most egy olyan Convoy S2+-om van, amiben 4000K-es Luminus SST-20 LED van (egy viszonylag friss, 95CRI-s terműkük), ami rendkívül kellemes fényt ad. Egy 25 fok széles nyalábú, méhsejt frontfelületű ('beaded') TIR optikával használom. Ezt némiképp ledöntve tartom a bringán, így a hotspot alja egy picivel a kerekem fölött kezdődik, de a teteje már nem jut el túl messzire. Városi használatra tökéletes, mert kb. 4 méterig (max. 25 km/h) apróra ki lehet analizálni az útfelületet (már két 40 éves biciklista hölgynél váltott ki 'ilyen kéne nekem is' reflexet :D ). Driverként egy 3-ról 5×7135-re módosított 7 fokozatút használok (10-20-30-40-60-80-100%). Távolsági használatra pedig egy másik lámpát fogatok fel, és rögtön ki is kapcsolom, amint épp szemben kezd jönni valaki.

    Most viszont épp azon gondolkoztam, hogy 'beaded'-ről át fogok majd menni 'frosted' (finoman granulációs matt felületű) optikára, mert az azért kicsit több fényt tesz a hotspoton kívülre - a kocsisoknak tartok tőle, hogy most már nem vagyok eléggé látványos, ha épp nem látják a magam elé vetített fényfoltot, csak magát a lámpámat.

    Zolko, azért én itt vagyok és figyelek, kérlek nekem mondd el, hogy hogy lehet egy sima, tükrös csőlámpából is kiirtani a vakítást :)

Új hozzászólás Aktív témák