Új hozzászólás Aktív témák

  • ntomka

    nagyúr

    Én viszont tartozom egy véleménnyel a Sunrise SW-Xcape fülesről. Így egy hét használat után azt hiszem objektív véleményt tudok alkotni. :)

    Először is a külsőségek: a fülhallgató kis dobozban, azon belül a kis tokjában érkezett hozzá. Sokan értékelik az ilyen kis szütyőket, engem személy szerint nem hatnak meg, mert amilyen kicsire tervezik másra nem jók csak, hogy törjük darabokra a kábelt. Egyébként jó minősége van, kemény, szőtt vászon külsejű. A fülhallgató maga hozta az elvártat abszolút. Jó minőségű, puha kábel, teljesen az AKG megoldásaira emlékeztet, ami számomra előny, mármint nem a hasonlóság, hanem maga a minőség. Az XR-hez képest ebben a tekintetben sokszor jobb minőségűnek tartom. Az kemény, nagyon merev kábelezésű, ráadásul az utóbbi időben az aszimmetrikus voltát is inkább hátrányként éltem meg emiatt, mint inkább előnyként (ahogy korábban más fülhallgatóknál). Ellenben a csatlakozója elég gyengusnak tűnik, a törésgátló nyaka elég puha, jól hajlik, talán emiatt jól is véd a korai megtöréstől, de ez majd megválik használat közben milyen. A fülhallgató maga jó minőségű, kifejezetten tetszik a kialakítása, és ahogy mondták, nagyon kényelmes tud lenni. Ebben hozza az általam elvártat, így nem okozott csalódást. Nekem a gyári közepes fehér haranggal jött be leginkább hangban és kényelemben is. Igaz, így normál helyzetű viseletben nem fekszik a hallójáratba eléggé, így kicsit "kiesős" érzése van, de a jobboldali megoldást kipróbálva abszolút nyerő. Rá is szoktam, és ez a füles mintha ilyen viseletre lenne kitalálva, már csak a puha kábelezése és a hosszú Y elválasztása miatt is.

    Hang

    Ebben a tekintetben elsőre csak lestem. Ilyet még nem hallottam volt az első gondolatom. Ez se nem a pozitív, se nem a negatív értelmű felkiáltás volt. Alul rendben, középen rendben, de fent kifejezetten érdekes dolgokat művel a fülhallgató. :D Na de sorban...
    A mélyei egyáltalán nincsenek kevesen, de nem is sokan. Az itt sokak által ismert XR-hez képest valamelyest kevesebb, de nem érzem sokkal kevesebbnek. Egy TD-hez szokottnak persze eléggé üresnek hathat az alja, vagy ahogy a kollégám fogalmazott TD III-on edzett fülével: jól szól a füles, olyan visszafogott, de jó... Ennek értelmezését rátok bízom. :D Egyébként ezek a mélyek egyáltalán nem színezettek, rendelkeznek némi emeléssel ugyan, de tetszetősek, szépen szólnak, és szerintem meglepő módon mélységgel is rendelkeznek. Ez ellent mond azon emberek véleményének, akik szerint kb 50Hz alatt elfogy, mert szerintem nem. Nem brutális ebben a tartományban, de nem mondanám, hogy nem adja ki, merthogy ott van teljes valójában. Azt nem tudnám megmondani kb. meddig bírja lent, de őszintén megmondva IEM-ben én ilyen mélységet még nem hallottam, szóval abszolút pozitív, persze gyorsan hozzá is teszem, egy fülhallgatót ugyebár hordozásra vesz az ember, és ezt a mélységet én sem egy jófajta buszon ülve vettem észre.
    A közepeit az általam ebben a tartományban dicsért XR-hez képest viszont kevesebbnek érzem. Nem mennyiségben, inkább tisztaságban. Annak a fülhallgatónak még mindig azt tartom az erősségének. Ellenben az Xcape részletesebb, de színezettebb is itt. A vokált szépen előtérbe hozza majd minden számban, a mélyet a középtől szépen elválasztja, nem hirtelen, hanem megvan az átmenet ahogy illik, viszont mintha próbálná "kitalálni" melyik számban mi a lényeg: hol mélyebben fekszik a közép, hol magasabban, szóval követi a mesterelést, egész érdekes hangképet adva, de pozitívan. Viszont ami a közép tetejétől kezdődik, az roppant érdekes...
    A magasok nincsenek egyértelműen elválasztva a közepektől, szintén, de pont az átmenet környékén egy "látványos" kiemeléssel rendelkezik. Roppant érdekes, nem kellemetlen. Mintha az egész fülhallgató azt a célt szolgálná, hogy a cintányérokat monitorozzon az ember fülébe. Van olyan zeném, amelyiknél a lassan elhaló cinek direkt a háttérbe vannak húzva, hogy ne legyenek bántóak a zene hangképére nézve, erre az Xcape kb. kicsomagolja a zenéből, majd az előtérben újra összerakja, így ezeknél a számoknál egy elnyúló, selymes közép-magas simogatás kényezteti az ember füleit. Igen, jó a szóhasználat, mert nagyon kellemes, legalábbis nekem abszolút tetszik, annak ellenére, hogy ez volt az egyik furcsaság, amit korábban említettem. Még én is fedezem felfele, hogy mely zenéknél csempész ez előnyt a zenébe, de általában rock zenéknél beválik, mintha direkt rock füles lenne. :) Persze aki nem szereti a az előtérben lévő középmagas-magas tartományokat, annak ez nem való.
    A magasok a továbbiakban úgy 15kHz-ig hozzák az elvárt szintet, szépek, csilingelősek és megfelelő mennyiségben vannak. Viszont 15kHz felett mindenképp van egy említésre méltó dolog, amit megint keveset hallok. Itt nem a szokásos meredek esésnek indul, amit a legtöbb fej- és fülhallgató tesz, hanem emel rajta egyet. Volt egy szám (valami Green Day talán), ahol az Audinstomról hajtva olyan hangokat adott ki, amiket legutoljára hallásvizsgálaton hallottam. Szabályos 16-17kHz-es sípolások. Nem is hittem, hogy ezek benne vannak a zenében, de az Xcape kegyetlenül megmutatta, hogy igen. :D Ez részben pozitív, hogy ilyen magas hangokat is képes kiadni hibátlanul a füles (főleg, hogy mélyekben is korrekt szerintem), másrészről a durva emelés nem feltétlenül pozitív. Egyébként ezt tényleg nem hallottam mindenhol, pár számnál jött elő csak, hordozható lejátszón meg abszolút nem, talán mert az nem is képes már túl sokra itt (lehet ezért az emelés?).

    Összességében jó véleménnyel vagyok a fülhallgatót illetően, megérte az árát abszolút, a hangja is nagyon jó, de ha hosszabb ideig használunk egy XR-t előtte, akkor rájövünk (szerintem), hogy annak a hangja messze túlmutat az árán, és az Xcape-ért pont annyival adunk többet, mint amennyivel a kényelme, a minősége jobb. Hang szempontjából már nem ennyire egyértelmű a különbség, de kiemelem, a plusz kényelem számomra megérte ezt a többletet. :)

    Bocs, ha hosszú lett. :D

    [ Szerkesztve ]

    ツ Headphones on - World off

Új hozzászólás Aktív témák