Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Argos

    őstag

    válasz Dryman #35722 üzenetére

    Valóban rég jártam erre. Konkrétan most először. :)

    Villanyász én sem vagyok, így nem is értek ezekhez, számokkal nem is dobálóznék, de ismerősöm - aki viszont az -, mondta az én hasonló kérdéseimre, hogy nem kell ezektől lábrázást kapni, meg lehet oldani. Nyilván egy régebbi építésű társasházban/panelban, ahol nem lettek felújítva a vezetékek az elmúlt években, kicsit necces. Szavaival élve, ezek a gyártó által javasolt túlméretezett bekötések, nekik biztosíték arra, ha netán valami gebasz beüt. Elszáll a masina, kijön a (céghez lojális) szerelő és ha valami nem úgy van, ahogy papíron kéne lenni, máris van mire fogni, hogy nem érvényes a garancia.
    De, ez minden nagyobb gépnél így van, nem csak a tűzhelyeknél. Nézd csak meg egy kondenz gázkazán bekötésének menetét és sírj. Én sírtam... most meg kellemesen melegszem a fatüzelésű kandallóm mellett. :)

    Végül nálam azért nem lett bekötve ez a tűzhely, mert időközben változtak kicsit a dolgaim és rájöttem, hogy nekem teljesen felesleges egy ilyen készülék. (Egyébként kb. annyi lett volna, hogy egy külön madzagot kellett volna húzni neki.)

    Amúgy, elég gyakran főzök, de olyan ritkán ferdül elő, hogy kettő, nemhogy három edény legyen aktív a tűzhelyen. Mondjuk fő a pörkölt, aztán az utsó' fél órában mellette szaggatom a hokedlit, az oké. De, ilyenkor sem mennek maximális teljesítményen a lapok.
    (Az szerintem nem életszerű azért, hogy egyszerre négy 10 literes lábasban forr a víz, mert a hálószobában épp vajúdik a zasszony'. :D )

    A négy főzőzóna pedig azért van, hogy az edényt, a hozzá méretben leginkább passzoló helyre tedd. Mivel így a leghatékonyabb az energiaátadás. De, ez ugye a gázrózsánál is így van, egy 12-es kislábast nem teszek a legnagyobbra, aminek a lángja már az oldalát nyaldosná. :)

    Viszont az tény, hogy egy ingatlan áramhálózatát idővel így is, úgy is kénytelen leszel fejleszteni, mivel nem arra lettek anno tervezve, hogy ennyi nagy teljesítményű elektromos masinát etessenek.

    Ettől függetlenül van, mikor vasárnap fő a húsleves, szól a zene, megy a mosógép, netán közben porszívózok, de eddig még sosem verte ki nálam a biztosítékot, pedig nem ipari áram van bent.

    Kicsit hosszúra nyúltam, de rágtam magamat ezeken elég sokáig és az lett a konklúzió, hogy némi kompromisszummal, de megoldható. Persze, ha valaki akar, akkor bele tud kötni. (Plusz 16A-t :P )

    [ Szerkesztve ]

    ...elmúlik...

  • Argos

    őstag

    válasz Dryman #35724 üzenetére

    & #35726 PociAti
    Így van, hatékonyabb. És nem csak azért, mert gyorsabb és nem kell felette állni, attól tartva, hogy leég/kifut. Nyilván az elektromosra is rá kell nézni, de nem olyan sűrűn.

    Lekvár vagy leves főzésnél egy gáztűzhelyen alacsonyra tekergeted a kiáramló gáz mennyiségét és elrotyog magának a végéig, folyamatosan ugyanannyi tüzelőt adagolva és ha nem kutyulgatod, a közepe bizony odakap hamar.
    Ellenben az indukciós lap kapcsolgat. Tart egy bizonyos hőmérsékletet.
    Csak hasraütök példa:
    70 fokra állítod, kapcsol, felhevíti 70-re, eléri, majd alacsonyabb teljesítményre áll vissza. Beesik a hőmérséklet 60-ra, kapcsol, fel hetvenre, megint visszavesz. És újra.
    Ugyan ki nem számoltam a váltást gáz/áram viszonyában, de nekem egyszeri emberkének kevésbé tűnik pazarlónak az utóbbi metódus.

    ...elmúlik...

  • Argos

    őstag

    válasz PociAti #35729 üzenetére

    A pontos mehanizmusát nem ismerem. Annyit látok, hogy egy rövid ideig bugyborékol kicsit, aztán gyöngyözik tovább. :DDD
    A különbözet a gáz javára meg szerintem is elhanyagolható, szimpla háztartási felhasználás esetén. A kényelem/egyszerűség viszont nagyon is mellette szól.

    Ó, igen az edények. Na, arra voltam még kíváncsi első alkalmakkor. Vettem pár serpenyőt, kiswokot, amik kifejezetten indukcióshoz valóak. Szó se róla, remekül teszik a dolgukat, ilyen márványos bevonat van a belsejükben - meg nem mondom mi az. Na, de ebben leégetni valamit, az már valóban művészet.
    Viszont, a húsleves, töltöttkáposzta, paprikáskrumpli, csirkepöri stb., mai napig a nagymamámtól örökölt kondérokban főnek, mivel gyönyörűen együtt élnek a modern etchnológiákkal! :K
    Egy dologra kell csak figyelni, hogy lehetőleg ne legyen az alja deformált. Minél egyenletesebben fekszik fel a főzőlapra, annál jobb ugye.

    [ Szerkesztve ]

    ...elmúlik...

  • Argos

    őstag

    válasz PociAti #35732 üzenetére

    Igazad van. Én inkább arra gondoltam, hogy billeg. Pár kisebb régi edényt, amikor ráraktam, kavargatás közben pörgött. :D
    Gázrózsa felett, sparhelten ez nem fordult elő.

    "bármilyen nem mágnesezhető anyagú edényből tudnak indukciósat készíteni"
    Próbáltam, műanyag keverőtál aljára fémlemezt ragasztva. Nem jött be. :DDD (vicc)

    Az edények, ebből pár darab. "3-layer of marble coating"
    Szóval, nem márványos, hanem konkrétan az, 3 rétegben.

    ...elmúlik...

Új hozzászólás Aktív témák