Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz MasterMark #8280 üzenetére

    Ha elég rugalmasan konfigurálható a switch chip, és enged szabadon VLAN-okat beállítani az OS, akkor szerintem nem is kell két külön eszköz (csak ha nem elég a portok száma), de az mindenképp lényegtelen, hogy a gyári OS alapértelmezésben miként konfigurálja a port-okat.

    A legtöbb mai 1 x WAN + 4 x LAN portos SOHO dobozkán is csak az OS alapbeállítása az, hogy a beépített switch portjai így vannak szétszedve két VLAN-ra (WAN és LAN), bármikor csinálhatsz belőle újra 5xLAN switch-et (átrakod a WAN portot is ugyan arra a VLAN-ra, vagy akár letiltod az egész VLAN konfigurálási funkciót a switch-en) vagy több külön WAN-t és LAN-t is (ahány portja van).
    Régebben még gyakoribb volt, hogy egy(-két) WAN port fixen el legyen szigetelve (nem tudom, hogy csak "beégetett" switch VLAN konfiggal, vagy fizikailag is), de a LAN rész általában ilyenkor szabadon osztható VLAN-okra. (Ennek a rugalmasságnak a hátránya, hogy áramkimaradás után még nincs VLAN konfig, csak ha betölt az OS, így előfordulhat hogy rövid ideig látják egymást a szándék szerint külön szedett hálózatok, pl egy PC a kábelmodemet. De talán van olyan switch chip is, ami épp ezért alapértelmezésben minden portot külön VLAN-ra tesz, míg nem kér mást az OS.)

    Az OpenWRT tuti enged VLAN-ozni (megfelelő eszközökön). A VPN-hez pedig nem értek (sohasem használtam), de szerintem van hozzá valami OpenWRT csomag, amivel talán könnyebben konfigurálható (és nem is neked kell kialakítani a teljes konfigot, ahogy tervezed, csak next-next-finish).

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák