Új hozzászólás Aktív témák

  • kgymac

    őstag

    válasz kgymac #4072 üzenetére

    Sziasztok,
    Úgy néz ki,megválaszolom magamnak, hátha jó lesz még valakinek.
    PVE szűz hdd-re simán települ, gond nélkül. De ha a hdd-n már volt PVE diskgroup, a partíciókat és a disk group részeit elkészíti, aktiválja, boot+swap formázza, csatolja, de a /dev/pve/data-t nem formázza, csatolja. A konzolon bevillan, hogy talált pve-t a hdd-n, de a boot-ra másolások miatt alig észrevehető.
    A megoldás, hogy a pve/data-t formázni kell a konzolon az első bootolás után, majd csatolást konfigolni az /etc/fstab-ban, valamint a grub-ban némi (kb.10 mp) várakozást előírni, hogy a /dev/pve ellenőrzése lefuthasson a kötetek csatolása előtt. Újraindításkor már lesz webes felület, látszólag minden működik.
    Kivéve az első írási próbálkozást az /etc/pve/storage.cfg-ban definiált local dir elemre. Jelenség, a VM konfig során csak local-pve a választható storage. A poén, hogy hiába kerül beírásra a local a storage.cfg-be vagy a local törlése után a létrehozás sem működik (pvesm), mert a cfg-beli hiány ellenére mégis látja a pvesm a local tárhelyet. A megoldás a local törlése után más néven létrehozott dir típusú storage a local-lal egyező könyvtárra, ekkor generálódik le a local is újra. A VM-eknél a választható storage lista természetesen már bővebb lesz és a local is írható, létre tudja hozni a szükséges elemeket a proxmox új vm létrehozása során.
    Úgy néz ki, a főnökömnek lesz igaza: a proxmox használható, de igyekeznek megoldani, hogy belépjenek az ügyfelek a fizetős támogatási szolgáltatásba. Sehol semmi értelmes log, a neten is több cikk olvasása után áll össze a megoldás (a fizetős ügyfelek support foruma természetesen nem elérhető számomra, ott valószínűleg kiemelt helyen lehet ezen hibák megoldása).
    A fórumon proxmox alatt nem ajánlotta egy kollega a hw-k passtrought átadását a VM-eknek, én azért futok egy kört vele (pcie-s sas hba és egy usb vezérlő átadása a háromból). A szükséges modulok paraméterezve, látszólag működik a sas kivétele (vfio-pci a kezelő kernel modul), de a VM-nek eddig nem tudtam átadni. Ha benne van a VM konfigjában, a VM-et nem tudom elindítani. Az usb komolyabb probléma, hiába konfigolt a kizárása, nem a vfio kezeli. Komolyabb kezelésre lehet szükség, ami proxmox alatt akár nem is működhet. Esxi alatt működik az usb vezérlő passtrought, de nem vonható vissza (csak újratelepítéssel), míg a többi eszköz esetén a passtrought/visszavonás akár többször is módosítható.
    További problémám, hogy xpeno VM esetén nem indítható a VM ide hdd-vel (xpeno 3. opciója esetén elrejti a dsm elől az alaplapi vezérlőre kötött hdd-ket - esxi-n simán megy), a VM pedig hdd-nek látja az összes ráakasztott diszk eszközt, így az usb-s boot img-t is (sajna nem települ, 50-60% körül leáll a pat telepítése).
    Ha lenne valakinek ötlete, megoszthatná.

Új hozzászólás Aktív témák