Új hozzászólás Aktív témák

  • Jigli

    csendes tag

    Sziasztok!

    Boldog tulaja lettem egy 10700KF-nek. Vettem hozzá egy MSI Mag Tomahawk Wifi Z590-es lapot illetve egy Patriot Viper Steel 2*8 4400 MHz-es ram párost. A tuningolással ezelőtt is próbálkoztam de inkább a processzorral játszottam. A memóriánál gyakorlatilag csak feszültséget és elsődleges időzítéseket állítottam. Ez az 1. konfigom ahol ami a csövön kifért megpróbáltam kisajtolni a hardverből. Ezt sikerült:
    [kép]

    Procinál 5.2 all core volt a stabil de nem teszett az 1.425 voltos feszültség úgy hogy vissza álltam az 1.37 volt-ra 2*5.3-3*5.2-3*5.1-es turbó maximumokkal amivel teljes terhelés alatt all core 5.1 GHz-re áll be a freki. LLC4, AVX 0, C-state off viszont hypert. és int. speedshift engedélyezve van.

    A ramoknál 4700 MHz CL17 volt a max de picit vissza kellett vegyek hogy a játékokban is stabil maradjon.

    Lévén hogy casual tuningoló vagyok és leginkább mások beszámolója/leírásai/videói alapján állítgatok mindent és csak keresem a saját hardveremnél a stabil értékeket nem igazán vagyok képben az ok-okozati összefüggésekkel és az általam állított értékek pontos jelentésével vagy hatásaival. Szívesen meghalgatnám a kritikákat vagy tanácsokat mit lenne érdemes máskép csinálni vagy mik azok az értékek amik nem a legjobbak.

    Amit nem vágok:
    - mekkora az a feszültség amin nem károsul a ram? (jelenleg 1.5-ön megy)
    - Alder lake-nél az 1.35 VCCIO illetve az 1.5 VCCSA értékek nem kritikusan magasak?
    - a lapomon 8+4 pines tápcsati van a procihoz illetve van egy 6 pines elvileg ami a pci foglalathoz tartozik amit nem teljesen értek hogy miért van (nem használom). Csak a 8 pinest használom így olyan 200 Watt körül van a maximális fogyasztás benchmark alatt. Ez így oké vagy illene beszerezni a táphoz még egy 4 pines csatlakozót?

    A fenti kérdésekhez kiegészítő infó hogy egy épített hűtés dolgozik a gépházban abból is a jobbik fajta illetve a VRM/RAM-ra pluszban rá van irányítva egy 12 cm-es venti. Ennek köszönhetően játék közben kb 50-55 fokos a proci, 40-43 fokos a MOS és a ramok felülete is hűvös. Ahhoz sajnos nincs dióda (érzésre 40 fok alatt van).

    Az hogy a gépem mennyi fogyaszt NEM ÉRDEKEL! illetve az sem milyen hangos a hűtés. A fő szempont hogy maximum teljesítmény mellett maradjon stabil és lehetőleg 2-3 év alatt ne halálozzon/degradálódjon 1 hardver sem túl magas értékek beállítása miatt.

    Előre is köszönöm mindenkinek :R

    [ Szerkesztve ]

    Nincs hős haza nélkül, nincs haza hős nélkül!

Új hozzászólás Aktív témák