Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • OPiiPO

    addikt

    válasz Orlin #504 üzenetére

    mindenre is van topic :DDD

    "Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

  • Essejó

    Topikgazda

    válasz Orlin #504 üzenetére

    Hát erre józan paraszti észel csak az jut eszembe, hogy a tálaló az egy olyan amiben csak tálalsz. Mert pár óra alatt a bogrács feneke kellően kormos lessz ami az abroszon nem jól mutat, illetve mivel a bogrács alja nem lapos, az asztalra téve instabil, és borulhat. Vagy vannak a pici, levestál méretű bográcsok, amiben csak tálalsz.

    [ Szerkesztve ]

    Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

  • Essejó

    Topikgazda

    válasz Orlin #505 üzenetére

    Az én álványom megvan kb 40 éve és nem vastagabb a lába 6 mm-nél, mégis egy 5 literes zománcos bogrács lóg rajta fözéskor. De legközelebb légyszives linkeld, hogy mire gondolsz.:)

    Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

  • lemmy71

    Topikgazda

    válasz Orlin #504 üzenetére

    5 - 8 - 12 literes bográcsban gondolkozz, a 8 literesben 10 főre is megvan egy jó gulyásleves :K neked ha kicsi a család és néha néha jönnek vendégek akkor a 8 literes ideállás választás.
    Persze ha jól főzöl akkor annak gyorsan híremegy és majd jönnek többen, akkor vehetsz majd egy nagyobb bográcsot :DDD
    Általában három fajta bogrács van ami mindenre jó. Zománcozott az egy kicsit kényesebb mert figyelni kell rá nehogy odakoppintsuk valaminek. Öntvénybogrács na az már önmagában izmos darab, csontos alapú nem igazán kavargatós pörköltekhez ideális (őz birka vaddisznó) persze megfő benne minden, csak arra kell odafigyelni a nagy hőtartás miatt, hogy ha már levettük a tűzről akkor is képes odakapni az aljára az étel. Natúr vaslemez bogrács, én ezt szeretem a legjobban 30 éve szinte csak ilyenben főzök, könnyű takarítani örök darab ;)
    A rozsdamentes fényes bogács az a bográcsozás szégyene azt felejtesd el, annyi erővel bent a konyhában a gázon is megfőzheted az ételt. Vannak még szűkített szájú réz, zománcozott bográcsok, de azok már inkább hal vagy kimondottan leves főzésre valóak.
    Bogrács állvány a klasszikus 3 lábú a közismert, általában szögvasból gátervasból vagy a "fannok" csavart gátervasból készítik maguknak, a tetején egy acélkarikával összefogatva. Elég sok üzletben kaphatóak, persze az anyagár négy ötszöröséért :D Szerintem próbáld magad elkészíteni az állványt ha tudod és az olyan lesz ami neked kényelmes ;) Az 1 méteres amiről beszéltél, az már felejtős eleve, mivel ha szét nyitod a lábait akkor már csak 80 centi, plusz még a lánc és a bogrács fűl, akkor más a tűz nem is fér el alatta :N
    8 - 12 literes bográcsnak egy akasztófa formájú állvány is megfelel és ott nincsen útba semmi ráadásul könnyedén forgatható, én is ilyet használok. Nagyon könnyű elkészíteni, fél colos csőből és egy nagyobb amit leversz a földbe 50 centi mélyre, bár én anno a talpat bebetonoztam a tűzrakó építésénél, de van egy leszúrhatósom is vészesetre.

    [ Szerkesztve ]

  • Ittnemaz

    aktív tag

    válasz Orlin #509 üzenetére

    tapasztalat, nagyobb bográcsban tudsz keveset főzni, fordítva nem.
    mi 4 főre vettünk 8 literest, és hányszor nem bántuk meg...

  • lemmy71

    Topikgazda

    válasz Orlin #509 üzenetére

    Nem tudom milyen tűztered van vagy lesz, de az a 1,2 méteres magas állvány szerintem karcsú lesz egy 8 literes bográcsnak :N
    Főztem már egy jó pár fajta bográcsban harminc év alatt, de nekem a natúr fémtiszta bográcsban készült ételek, egy fokkal jobban ízlettek mint a zománcozottban készített.

  • lemmy71

    Topikgazda

    válasz Orlin #513 üzenetére

    Az öntvénybogrács nagyon jó, a súlya és az ára miatt szűkebb réteg használja és jó minőségi öntvényeket egyre nehezebb beszerezni. Az a jó ha van a környékedben egy öntöde és fusiban csináltatsz egyet, az enyém is így készült de ritkán használom :DDD
    Szerintem így elsőre egy 8 liter köröli csiszolt lemezbográcsban gondolkozz, az tökéletes mindenre. Majd amikor már sokféle ételt kipróbáltál akkor érdemes beruházni más fajtákra is. A rozsdamentes bográcsot felejtsd el, jó bográcsost abban nem lehet készíteni :N
    Mi az ideális főzési magasság :F na olyan nincs :N Nálam úgy van hogy cirka a tűzfészektől 1 méteres magasságig tudom állítani a bogrács magasságát. Kezdésnél hagymapirításnál, kicsi de intenzív tüzet rakok alacsony bogrács állással, amikor már benne a hús meg minden akkor nagyobb rönköket teszek fel ügyelve hogy inkább erős parázs legyen kis lánggal, magasabb bográcsalással, így nem kap oda ha közben iszom egy sört :DDD
    Fedő, na az megint más tészta, hagyma előpirítás után használok, amikor hozzáadom a paradicsomot paprikát és egy lecsós alapot készítek a pörköltnek. Fedőnek egy zománcozott régi nagy fazék fedőjét használom, a nagyszülőknél általában talál ilyesmit az ember.

    [ Szerkesztve ]

  • Essejó

    Topikgazda

    válasz Orlin #509 üzenetére

    Birom, hogy ilyen szépen egyetértünk itt mindenben is. :D :W

    Azt írod öt ember, az a matekod szerint 2.5 liter, tehát a 6 literesnél még van egy plusz adagod repetának. Meg különben is annyit rakok bele hogy forrás közben ne lögybölődjön ki. Nekem szűk szájú zománcos van 85 óta, ami elvileg halászlé főző, na az fől benne a legritkábban mert nem rajong érte itthon senki, de gulyás leves, vagy vörösboros marhapörkölt is megfől benne gond nélkül. :) És itt kanyarodjunk vissza a vaslemez, vagy öntöttvas bográcshoz, szóval jó, különösen ha nem zavar a vas íze, mert érezhető. Valamint a használat után elmosni, megszárítani és azonnal kikenni étolajjal vagy zsírral különben rozsdásodik, eztán ha ritkán használod akkor az az olaj vagy zsír hajlamos ráavasodni. Szóval akkor egy pár órás takarítást be lehet tervezni a használat előtt. Már nagyanyám is zománcos öntöttvas edényekben főzött a sparhelten, mert a zománctalanban érezhető a vas íz. Az igaz, hogy nagy bográcsban lehet keveset főzni de kicsiben nem lehet púpozni. Viszont milyen vicces már egy 10 literes vödörben 2,5 liter levest vagy pörköltet főzni. Szóval szerintem kezdésnek jó az a linkelt 6 literes zománcos bogrács, kevesebb vele a macera mint egy vasbográccsal, és ahhoz jó az az állvány is amit linkeltél, egy öntvény bográcshoz lehet gyenge lenne. A tálaló bogrács jól néz ki, de szerintem abszolút nem praktikus. A füle miatt nem lehet normálisan kanalazni belőle, ráadásul fellógatva nem is túl stabil. Étteremben szokták ilyenben hozni a halászlét.

    [ Szerkesztve ]

    Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

  • Essejó

    Topikgazda

    válasz Orlin #519 üzenetére

    Jó választás az is.:)

    Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

  • lemmy71

    Topikgazda

    válasz Orlin #519 üzenetére

    Ez a bontott téglából összerakott tűzrakó praktikus és még szép is, kis millió féle alakzatot kialakíthatsz, ha megunod akkor meg pik pak átrakod :DDD
    A bográcsra visszatérve még egy szóban, nem akarok rád tukmálni semmit, olyat veszel amit szeretnél. Te kérdeztél véleményt, nekem van mind a három fajta és harminc éve fözögetek bográcsban, úgy hogy van egy kis tapasztalatom, ezért írtam amit írtam ;)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák