-
Fototrend
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ProdyG
senior tag
Sziasztok,
Nem tudom eldönteni a topik címéből, hogy akár gázgrillel kapcsolatos dolgokat is vesézhetünk itt, vagy az ördögtől való dolog?
Komolyabb gáz grill vásárláson gondolkodom és lenne pár kérdésem... Weber, Napoleon ilyesmi márkák esetében ha valakinek van tapasztalata... -
ProdyG
senior tag
Most jutottam el oda, hogy írjak végre...
Szóval megrendeltem egy Napoleon márkájú gázgrill-t, ami elvileg 2-3 hét múlva érkezik meg.Eredetileg faszenest terveztem venni, de teljesen új még nekem ez a téma, így kérdezősködtem itt-ott boltokban, webshopoknál, meg olvastam is egy csomót és elég jól lejött, hogy mik a faszenes illetve gázüzemű verziók előnyei/hátrányai egymással szemben. Eleinte úgy gondoltam, hogy a gázos kizárt, mert az "csalás"
De mivel mi úgy terveztük meg a most épülő kerti konyhánkat, hogy majd építünk bele grillt, így mindenképp beépíthetőt akartam venni. És mint utólag kiderült, a beépíthető az kb mind gázos (már ha nem a DIY vonalon mozgok). Szóval nem is nagyon volt választásom, de a gázos nagy előnyének mondják, hogy akár egy hétköznap este, amikor csak kis időm van, akkor is tudom egyszerűen használni, viszont egy faszenest ilyenkor nem feltétlen vennék elő... na hát ezt mindenki maga tudja eldönteni, de van benne biztos igazság. A lényeg, hogy a konyhapult így rendben lesz, faszenest pedig tudok venni utólag bármikor, ha nagyon rápörgök a témára
-
ProdyG
senior tag
Van 1-2 beépíthető, nyilván nem a legolcsóbb fajtából
Drágák az tény... én azzal győztem meg magamat, meg az asszonyt, hogy elvileg kivált egy kemencét is (na annak a megépítése se lenne olcsó). így megoldódik talán a kemence igényünk, mert szerettünk volna valamikor azt is... amit én rendeltem gép, azon van egy speciális infra égő, ami 980 fokon ég, ezt ajánlják pl kifejezetten steak-ekhez, wok-hoz... kíváncsi vagyok...Illetve mivel a gép belső térfogata viszonylag nagy, füstölés is összehozható benne elméletben, tehát a 110-120 fok körüli állandó hőmérséklet. hogy a gyakorlatban ez hogy fog működni, majd kiderül de rendeltem hozzá füstölő dobozt is, amibe mehet faszén is, illetve ilyen aromás fachips is, vagy mi...
Pellet üzemű grill - ilyenről még nem hallottam.
-
ProdyG
senior tag
"Természetesen egy Weber Master Touch lenne talán az Örök szerelem, de ahhoz igen sokat kell magamba őrlödni."
Nem akarlak semmi hülyeségre rábeszélni, de ha meg tudod oldani, ezt vedd meg
Ha egy olcsóbbat veszel, akkor is elmegy a pénzed egy része és mégse feltétlen lesz meg az az érzés, ami azzal a grillel lenne, ami igazán tetszik. Főleg, ha egy idő után mégiscsak beadod a derekad, akkor meg a régi megy a lecsóba, és összességében még többet költöttél, mintha egyből a Weber-t vetted volna meg. Nyilván, ha nincs most rá sehogy sem keret, akkor nem szóltam...UI.: most látom, hogy a JT csak 30. Akkor mégiscsak elég nagy az árkülönbség (30 vs 100-130)...
-
ProdyG
senior tag
Örülök, hogy feljött a bogrács téma. Én is épp vásárolni tervezek. Most egy zománcozott van, amivel teljesen meg vagyunk elégedve, egyszerű takarítani stb... csak egy jó öntöttvas bográcshoz képest kissé "gagyinak" érzem
Ezért gondolkodom egy öntött vason, bár ahogy látom / olvasom kb minden a zománcozott mellett szól, csak hát az öntött vas szerintem menőbb
A vaslemez bográcsot olyan köztes megoldásnak érzem, se nem gagyi, se nem annyira vagány, mint egy öntött vas. na bele lehet bonyolódni ebbe a témába is...most látom olyan is van, hogy zománcozott öntött vas - jó drága
A mérettel kapcsolatban... néha összegyűlünk 10-15-en, ezért egy kb 16 literest terveztem eredetileg vásárolni. azt mondjátok elég egy 10-12 literes is bőven?
köszi! -
ProdyG
senior tag
Jól nyomod
Tolok már én is egy fotót, ezt építettük nemrég:
Szerintem állvány problémám nem lesz, mivel 2 oldalas
A bogrács méreten vacillálok továbbra is. Ami most van, szerintem 6-8 literes lehet, ezért vennék kicsit nagyobbat, ha már veszek egy másodikat. Viszont a leírtak alapján a 16 literes inkább 20-30 embernek való, ha jól értem. Feleslegesen nagyot nem akarok venni, meg azért 15-nél többen nem nagyon leszünk szerintem, az is ritka lesz... ezek alapján nekem továbbra is egy olyan 10-12 literes lenne szimpi, ha már a számokra hagyatkozok.
-
ProdyG
senior tag
Sziasztok, kb 2 hete lefotóztam nektek az új bográcsozónkat, csak nagy kertépítésben vagyunk és nincs időm válaszolni se...
Kérdeztetek a bográcsozó felől, bevallom, kőművesek csináltak mindent, nekem nincs sok közöm a dologhoz Csináltak több dolgot, térkövezést, kerti konyhát... majd a konyháról is készítek egy képet. Szóval a szakmai kérdéseitekre nem feltétlen tudok válaszolni.lemmy: Említetted a nagy és kisméretű bontott téglát. Ezek itt mind 25 x 12 centis téglák, ezek a kicsik, nem?
Illetve, hogy régi fajta téglát keressek, mert sok benne az "új bontott tégla": hát nem tudom mit értesz ez alatt, de én ebben nem sok újszerű téglát látok ugyanarról a helyről származik mind, eléggé patinás állapotban vannak.
Turbó tárcsa - "szépen könnyedén áttudod csiszolni és lenolajjal átkenheted vagy csak simán lesavazod a téglát" - ez miért is kellene nekem?
A tűztér alján van 3 lyuk, csak nem látszik a képen.
Köszi a jókívánságokat és az infókat -
ProdyG
senior tag
Ahogy korábban írtam egyszer, van egy Napoleon gázgrillem. Még nagyon kezdő vagyok, próbálkoztunk most hétvégén is különféle húsokkal. A napokban beszéltetek erről a témáról, amin végig is futottam.
Szóval 3-féle húst grilleztünk tegnap:
- csirkemell
- sertés karaj
- sertés tarja
Hát kb ahogy ti is írtátok, a sertés nem olyan egyszerű, mint a csirke. Szeretném a sertés/marha dolgot erőltetni kicsit, mert borzasztóan unom már a csirkét
A tarja viszonylag oké lett, ugye az nem egy túl száraz hús alapból sem, de a karaj borzasztó száraz lett (bepácoltunk amúgy mindent előtte 1 nappal). Legközelebb próbálok vastagabb szeleteket csinálni, 2 ujjnyi, vagy 2-3 centiseket, valahogy így írtátok... igaz így hirtelen nekem ezek elég vastagnak hangzanak. Illetve a citromleves bekenést is kipróbálom majd.Az nem teljesen tiszta még nekem, hogy mire való a grill fedele. Korábban főleg olyan grillezőket láttam, használtam, aminek nem is volt fedele. Most ezzel a gázgrillel elvileg csodákat lehetne művelni, csak meg kell tanulni használni
Sokszor járok úgy hússal, zöldséggel, hogy a külseje megég, belül pedig nyers. Ez a leggyakoribb hiba nálam jelenleg. Fedél lent-fent, nem igazán számít.
Ha leveszem az égőket takarékra, vagy csak simán indirektbe tolom (pl bal oldalt megy az égő, jobb oldalt meg vannak a húsok) és ezek mellett lehajtom a fedőt, akkor igazából ez olyan, mintha a gázgrill egy sima sütőként funkcionálna, nem? Ilyen módon nem érzem azt, hogy én igazából GRILL-eznék...
Ha viszont direktben grillezek, fedéllel vagy anélkül, akkor gyakran összejön ez az égett külső - nyers belső dolog. Mi lehet itt jó megoldás? Direkt plusz indirekt grill vegyesen esetleg? A fedőt használjam mindig?
Köszi a tanácsokat! -
ProdyG
senior tag
Akkor te nagy bontott tégla szakértő vagy
Szóval így, hogy kiderült, hogy hagyományos kisméretű téglákból készült a bográcsozóm, így annyira nem kell aggódnom a téli fagyásveszély miatt? Bevallom nem takargatnám télen, ha nem muszáj
A kőművesek felcsiszolták a téglákat miután kész lett az építmény, de olajat, savat ilyesmit nem tettek rá az tuti. Szerintem most így hagyom, aztán meglátom hogy fog később kinézni, ezt a csiszolás - savazást gondolom később is meg tudom csinálni. -
-
ProdyG
senior tag
Sziasztok,
Szerintem még tavasszal jártam erre, amikor a bontott téglából épített bográcsozómról és ülőkéjéről kérdeztem. Meg is állapítottuk, hogy hagyományos bontott téglából készült, nem a nagy méretűből.
Említettétek, hogy tél előtt legalább a vízszintes felületeket jó lenne átkennem lenolajjal. Most jutottam el idáig...
Vagy a letakarás jöhet még szóba, de egy lenolajos kezelés igaz kiváltja a takargatást? A takargatást próbálnám megúszni
Köszi az infókat! -
ProdyG
senior tag
válasz lemmy71 #1061 üzenetére
Na letakartam szépen. Igazából a bontott tégla ülőfelület nem igazán használható, mert eső után napokig vizes, és nem kellemes ráülni. És ez megy kb egész évben. Valami olyan anyag kellene rá, ami impregnál és bármennyi esőt kapna, nem szívná meg magát vízzel az ülőke. Látom léteznek ilyen impregnáló szerek téglára, kérdés a gyakorlatban mennyire jók...
Illetve az is cél lenne, hogy olyan anyagot kenjek rá, ami miatt többet nem kell takargatnom télen. -
ProdyG
senior tag
válasz lemmy71 #1063 üzenetére
Olyan lazúrt említesz, ami alapból fára való? Idén nagyon sok lazúrt használtam fel faházra, illetve fa játszótérre. Ugyanarról beszélünk?
Én szerintem majd tavasszal kipróbálok valami vízlepergető impregnáló szert a bontott téglára.
Ami a hétvégét illeti, azért ez a letakarásom olyan 3 perc alatt bármikor le és visszarakható, szóval ha hétvégén valóban 10 fok fölött lesz, akkor tuti bográcsozunk.
Bográcsoztam én már 0 fokban is, szóval nem ilyen szétszedhetetlen letakarást csináltam
Vettem idén 2 öntöttvas bográcsot (kicsi + nagy), azóta még jobban élvezem a dolgot
Jó pl. a grillezés is, az is nagyon sok volt idén, de ha van rá idő/mód, akkor a bográcsozás az igazi -
ProdyG
senior tag
válasz lemmy71 #1065 üzenetére
nekünk régebben volt olyan, hogy egy hétvégi házhoz jártunk télen bográcsozni (a bevállalósabbak), kis ház, se fűtés, se semmi, nem lakóház... és flakonokban volt kikészítve az ivóvíz, amik nyilván meg voltak fagyva.
Úgyhogy a flakont késsel le kellett vágnunk a jégtömbről és úgy tudtuk csak a jeget betenni a bográcsba na akkor nagyon nehéz volt tüzet csinálnunk kb +5 fokban a sok ázott fával...Most már kertes házban lakunk, már nincsenek ilyen nomád körülmények, pedig annak is megvolt a varázsa.