Új hozzászólás Aktív témák

  • galervin93

    őstag

    válasz forras2 #89717 üzenetére

    Nem egyszerű sztori a kárászozás (sem). A kárász tud kényes lenni (ellentétben pl. a keszeggel, az többé-kevésbé stabilan fogható mindig), néha teljesen eltűnnek, máskor több van belőlük, mint víz...

    Alapvetően én is az "olaszos" vonalon mozognék, citrusos ízvilágú kajákat próbálnék. Az élénk sárga, piros, fluo morzsákat eléggé csípik, jó ha van benne. Én amúgy Sziszi sárga dévéres kajájával szoktam kárászozni, csak feltuningolom többek közt angolmorzsával.
    Ha Aquával agyonhorgászott a víz, akkor mehet az is. (Én szoktam azt csinálni, hogy sötétebb por kaját vegyítek 2 millis Aquával, esetleg még valami hallisztes method kajával meg is "büdösítem" - vize válogatja, hogy ez működik-e.)
    Mehet bele csonti, pinki. Jó a giliszta is, de ha van zavaró hal (esetedben a harcsa), akkor bizony el kell engedni. Csemege nagyon jó tud lenni, főleg tavasztól őszig, mennyiségével óvatosan. Egészben, turmixolva, ahogy éppen kívánják... Tipp: érdemes fagyasztani előtte, vajpuha lesz - néha ennyin múlik!
    (Alapvetően minden adalékot, leszámítva a morzsát, érdemes csak peca közben adagolni. Egyszerű: kivenni nem lehet a kajából, de beletenni igen... Szóval legyen pár kis tálka, azokban [fullasztott] csonti, pinki, csemege, és a halak étvágyától függően gombóconként/kosaranként adagolni.)
    Szúnyogot engedd el, felesleges pénzkidobás, a pinki szerintem többet ér egy kárász pecán. Ha esetkeg tudsz beszerezni rubin csontit, az is jó lehet!
    Ha jól értem ez egy viszonylag laza keretek közé szabott fenekező verseny. A kárász valamelyest hasonlóan táplálkozik, mint a ponty, de azért mégsem teljesen olyan. :) Alapvetően nem kellenek extrém nagy csalik, ha pelletekben gondolkozol, akkor 4-6-8 milli untig elég. Bár ha jól eszik, simán megfogható nagy csokor élő csalival is, szerintem felesleges - én 2-3 szem csontinál 3-4 szem pinkinél, 1 nagyobb vagy 2 kisebb trágyagilinél többet nem használok, csemegéből is csak egyet. A kulcs inkább a felkínáláson van.
    Csemegekukorica: ha az egész szemet nem veszik fel, akkor először próbáld meg pici, apró szemmel, ha azt sem, akkoe nyomd szét a csalit, néha a szinte laposra nyomott kukoeica kell nekik - ráadásul ez lassan süllyed, ezzel is lehet játszani!
    Nem kellenek nagy kampók, inkább legyen vékonyabb húsú, de erős a horog. Az öblös formák ajánlottak, nálam nagy favorit a Gamakatsu 2260B, 14-16-os méretekben. "Mindenes" horog, mehet rá csonti, pinki, kis-közepes csemege is. Nyilván van n+1 gyártónak hasonló horga, nem kötelező ez. Ha valamiért a stabilan fenéken fekvő csali kell nekik, akkor a Preston N50-et szoktam használni 16-os méretben. Ne tévesszen meg a számozás, nem kicsi horog, és bitang erős, vastag húsú, "nehéz". Akkor is ajánlott, ha brutál mód "termelni" kell a halat, ez bírni fogja a strapát nap végéig, ráadásul az arany színe kifejezetten jól megy a csemegéhez, de akár 2-3 szem fullasztott csontihoz is. A másik véglet, bár alapvetően method meg hasonló (nem túl hosszú előkés fenekező) pecánál nem releváns, amikor vízközt, fenék felett vannak, és még lehullóban csipegetnek alapvetően, akkor a Cralusso Sode Light nagyobb méretei (14, 12) is jók.
    Ha füles horgokban gondolkozol, akkor ilyen Guru QM1 meg hasonló formákat érdemes erőltetni, itt is inkább a kisebb méreteket. (A füles horgokat nem ismerem annyira, de ezekből is annyi van, Dunát lehet rekeszteni...)
    Na és ami szerintem igazán fontos a kárásznál - előkehossz. Ahogy írtam fentebb, a pontyhoz hasonló a táplálkozása, tehát azok a módszerek (pl. method) működnek itt is, annyi különbséggel, hogy egy picit hosszabb előkével stabilabban megfoghatatók. 15-20, olyakor 25 centis előke is simán elkél nekik, főleg amikor kényesek, meg amikor már tele vannak a verseny vége felé, és csak odacsípnek a nekik tetsző dolognak, de már nem feltétlenül veszik fel... Na ilyenkor egy előke hossz növelés tud segíteni. Ugyanekkor egy fine csalitüske (ha pelletezel), és/vagy egy könnyű horog is felkerülhet, hátha könnyebben felveszik.

    Összességében azt kell eltalálni, mennyire fogható éppen aznap, ha jól eszik, akkor csak tolni kell a pecát, ha kényes, akkor jöhet a "mesterkedés", finomítás, megkeresni hol tartózkodnak a vízoszlopban.

    [ Szerkesztve ]

    Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

Új hozzászólás Aktív témák