Új hozzászólás Aktív témák

  • ricogsm

    őstag

    Na jött egy csapattól egy levél akik jobban tudják a jogot. Ime:

    Kedves Panaszos!

    Álláspontunk szerint az általad vásárolt termék valóban nem sorolható a 45/2014. (II. 26.) Korm.rendeletben foglalt kivételek közé, azonban mivel a termék kipróbálása/használata a termékben értékcsökkentést eredményezett, a vállalkozás követelheti annak megtérítését.

    Egy parfüm felbontása és kipróbálása tehát nem képezheti alapját a fogyasztó jogszabályban rögzített elállási joga kizárásának, hiszen ha a termékben be is állott az értékcsökkenés, a jogszabály csak annyit mond, hogy azért a fogyasztó felel és nem azt, hogy értékcsökkenés esetén a fogyasztó nem gyakorolhatja az elállási jogát. Az elállási jog ugyanis csak a jogszabályban rögzített kivételek közé tartozó termékek vonatkozásában tagadható meg.
    Azt mondhatjuk tehát, hogy az elállási jog megillet téged és annak gyakorlása következtében jogosult vagy a kifizetett ellenérték visszatérítésére, viszont a vállalkozás a termék visszaküldését és az ellenérték visszafizetését követően követelheti tőled a termékben beállott értékcsökkenés megtérítését.
    Igen fontos tisztában lennünk azzal, hogy a fogyasztó 14 napos indokolás nélküli elállási joga egy igen erős jogosultság, amitől kizárólag jogszabályban meghatározott esetekben lehet megfosztani.
    Javasoljuk, hogy minderre írásban hívd fel a vállalkozás figyelmét és szólítsd fel az általad kifizetett ellenérték visszafizetésére – amennyiben az elállási nyilatkozatod közlése óta 14 naptári nap eredménytelenül telt el -, melyre egy pár napos póthatáridőt is szabhatsz (pl.: 5 nap). Akkor azonban, ha a vállalkozás továbbra is elutasító és a pénzt a póthatáridőn belül nem kapod vissza, akkor célszerű az ügyben alternatív vitarendezési eljárást kezdeményezni a lakóhelyed szerint illetékes Békéltető Testületnél. Ezzel az eljárással díjmentesen nyílik alkalmad arra, hogy hivatalos kereteken belül rendezhesd a jogvitát a vállalkozással.
    A Békéltető Testületről, valamint eljárásáról, annak kezdeményezéséről az alábbi linkre kattintva olvashatsz bővebben:
    https://bekeltetes.hu

    Azzal kapcsolatban pedig, hogy a vállalkozás nem megfelelően tájékoztatott az elállási jog tekintetében, bejelentést tehetsz az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóságnál, a lakóhelyed szerinti Vármegyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályán.


    Tanácsunk az, hogy mindkét vonalon indulj el, ha nem sikerül közvetlenül a vállalkozással egyezségre jutnod!


    Bízunk benne, hogy válaszunkkal a segítségedre lehettünk.


    Üdvözlettel:
    a Panaszakadémia csapata

    MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz

Új hozzászólás Aktív témák