Új hozzászólás Aktív témák

  • biga

    senior tag

    válasz lord.lakli #10118 üzenetére

    Tényleg nem akarom a többieket felesleges offokkal fárasztani, de muszáj válaszolnom :)
    Sajnos - pont a "butatelefon" létük miatt - nem nagyon van korábbi telefon, ami jó lenne. Symbinra van ugyan felolvasó szoftver, de kb ennyi. És sajnos pl egy felolvasás elég processzorigényes feladat. Még egy régebbi PC-t is hajlamos néha megizzasztani (próbál ki nyugodtan az nvda nevű, ingyenesen letölthető, windows alatt futó magyarul is tudó képernyőolvasót. Még PC-n is nyögvenyelős ám a dolog, de ezekkel legalább nincsenek elzárva a külvilágtól. ). Egyszóval minél erősebb a hardver, annál jobban megy. Ezen kívül temérdek olyan alkalmazás van, ami okostelefonokon fut, régebbieken meg nem. Valóban nem kell pl erőteljes multimédia támogatás (eink esetében eleve hülyeség pl videora gondolni :) ), de sok, sokszor kis, egyszerű alkalmazások is segítenek. Pl egy sima, de kifejezetten erre a célra kitalált vonalkódolvasó alkalmas arra, hogy egy boltban egy ilyen ember is képes legyen - kis kompromisszummal - önmaga bevásárolni. Egyszerűen leolvassa a kódot és mondja a terméket (és ha hozzáférne a bolt rendszeréhez valamennyire akár az árát is). De ugyan így pl az árat is leolvassa és felolvassa neked egy kicsit jobb ocr-es kamera a teloban (ez pl még gyerekcipőben jár, de létezik és működik is, bár sok hibával). Egy egyszerű navi elmondja hol vagy, elmondja, kb merre van az adott intézmény, merre van hozzád képest, de gondolj csak a tömegközlekedésre, a menetrendekre stb. A hívó nevét elmondja, illetve - ma már nem különösebben nagy dolog - te is használhatsz hanghívást. És még sorolhatnám azokat az apró dolgokat, amik számodra evidensek, gyengénlátók számára meg kínkeserves dolog. És ha belegondolsz látni fogod, hogy ehhez - célhardverek híján - elég jól használhatóak (lennének) az okostelefonok is, míg régebbi, pláne már alig támogatott rendszerek alig-alig.

    Egy okostelefon hagyományos kijelzővel a fent említett dolgokkal használva kb 2-3 órát menne talán (de legfeljebb a dupláját), hisz közben a kijelzője (ami továbbra is a legnagyobb fogyasztó, hidd el), nagyrészt működne, ha statikus képet mutatna is. Logikus, hisz azok tervezésénél a szempont az volt, hogy a felhasználója nézi a kijelzőt! Ezzel szemben einkkel azért minimum pár napot kibírna, ez már használható, miközben lényegtelen, hogy a kijelzőt használja-e közben a felhasználója. (Ha statikus, ritkán változó kép van, lényegében a kijelző nem használ áramot).

    És akkor még nem beszéltünk az árról! Az ár jó része megint csak a kijelző miatt annyi, miközben ez a réteg minimálisan használja (de azért sajnos el nem hagyható...). Ugyan ez - mint a videon is kiderül - akár fele vagy harmad annyiba is kerülhetne.

    Nem, ez sajnos még mindig nem célhardver (hisz akkor eleve nem érintőkijelzős lenne :) ), de sokkal közelebb áll hozzá, mint eddig bármi.

    ''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'

Új hozzászólás Aktív témák