Új hozzászólás Aktív témák

  • Timer

    veterán

    Korábban ígértem reportot, hogy milyen a gyakorlatban az Összefoglalóban is ajánlott Noiseblocker NB-eLoop B12-PS PWM ventilátor. Két darabot szereztem be az ENERMAX Liqmax II 240 radiátorára, amely egy Ryzen R5 1600X-et (alapórajel) tart kordában, egy NZXT S340 Elite házban.

    Nos, túlzások nélkül állíthatom, hogy ez a ventilátor egyszerűen brutális. A gyakorlatban a maximális (általam mért) 1.470-es fordulata ellenére jobban hűt, mint a gyári ENERMAX légkavaró 2.000 RPM-en. Ebből adódóan termszetesen a hangereje is érezhetően más liga, de ami talán mg fontosabb, a hangszínében semmilyen kerregés, vagy kellemetlen fütyülés nincsen, a szélzaj az egyetlen, amely hallható. Az már csak extra öröm, hogy mind a minimális, mind a maximális hőfokok területén elérelépést jelent a használata: 23 celsius fokos klimatizált szobában végeztem néhány mérést azonos CPU beállítások és terhelés mellett, amelyekben egyértelmű fölényt mutat a Noiseblocker. Az alább szereplő értékek az R1600X-nél tapasztalható "offsetelt" értéket mutatják, azaz egyes programok 20 celsiusszal kevesebbet mérnek ennél. Állítólag az lenne a helyes érték, de a biztonság kedvéért én a nagyobb értékeket veszem alapul.

    IDLE állapotban az 1600X a gyári ENERMAX hűtőkkel 52-54 fok között ingadozott, 30 percen keresztül végig ebben a tartományban mérte az AIDA. A NOISEBLOCKER hűtőkkel ez 48-50 fokra csökkent le, töredéknyi zaj mellett. Csak az igazság kedvéért jegyzem meg, hogy a vízpumpa mindkét esetben kicsivel 2.000 RPM alatt ment. 30 percnyi AIDA stressz teszttel meghajtva a rendszert a gyári ENERMAX-ok mellett 75-77 fokon állandósult a hőmérséklet (a légkavarók 2.000 RPM-en repesztettek, csak azért írom le, mert ennél a típusnál egy a ventin lévő kapcsolóval is lehet korlátozni a maximális fordulatot), míg ugyanezt a terhelést a NOISEBLOCKER légkavaróival 71-72 fok mellett sikerült abszolválni, úgy, hogy azok csak 1.470-es fordulaton (maximum) pörögtek, a zajterhelés pedig minimum a fele volt a gyári rendszerhez képest. A vízpumpát mindkét esetben maximumon hajtottam, ez 2.500-2.540 RPM-et jelent.

    A lényeg: igaz, hogy közel 13 ezer forintot költöttem erre a két ventilátorra, de figyelembe véve a 6 év garanciát, illetve a kapott eredményt, egyetlen forintot sem sajnálok. Azt viszont nagyon, hogy eleinte nem hittem a topik őslakosainak, és nem cseréltem le azonnal a pics@ba a gyári (egyébként kézbe véve továbbra is meggyőzőnek tűnő) ventiket. Mea culpa!

    Köszönöm a tanácsokat és az iránymutatást, így már megmutatta az igazi erejét a kompakt vízhűtés, és végre valóban elmondható, hogy teljes terhelés alatt halkabb lett a gépem, mint az a korábbi léghűtés esetében volt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák