Új hozzászólás Aktív témák

  • thesound

    őstag

    75192 Millenium Falcon

    Kerülgettem, mint a macska azt a bizonyost, végül csak megvettem. A lego értelmezésében célcsoport vagyok, meg is találtak, vezérhangya elindult. A teljes árhoz képest azért jóval kedvezőbben meg lehet venni a készletet, viszont így is próbálja az ember magának (a párjának :D) megindokolni, hogy ennyi pénzt "hogyan" lehet elkölteni egyetlen szettre.
    Egyébként darab/súly/ár arányban a teljesen átlagos SW szettek árát mutatja.

    Először is nagy. NAGY. A neten láttam rengeteg videot, képet, cipeltem a lakásba, így azt gondoltam van fogalmam arról mekkora lesz. Amikor kibontottam, az összerakásitól majdnem sokkot kaptam méretben és súlyban is egyaránt. A sokkra bedobtam pár szaloncukrot, de tényleg böszme nagy az összerakási útmutató. Illetve a cockpit nyomtatott eleme ad némi előzetest a méretből.

    Másfél órát biztos eltöltöttem avval, hogy kinyitottam a dobozokat, szétszortíroztam a számozott zacskókat (a 4 belső dobozban össze vissza vannak a zacskók, így kiborítottam mindet és visszadobozoltam emelkedő sorszámban őket, így nem kell kiborítani mindig mindent), elolvastam az UCS interjúkat és gyerekként bámultam a képeket.
    Az építéshez csak a szönyeg jöhetet szóba, szóval párna a seggem alá, 1 tálca és 1 műnyagdoboz az éppen kibontott zacskóknak, az építési és maga az épülő Falcon.

    Az első két zacskó semmi extra, a rutinos legosnak egyetlen arcizma sem rándul. Rakja az ember a vázat, talpakat és merevít, végül is valaminek meg kell tartani ezt az irdatlan mennyiségű legot.
    A harmadik zacskónál kezdtem mosolyogni, hogy na ez faszagányos! (tm by Stephen King: A Fekete Ház (remek könyv, de a Talizmánt olvassátok el előtte, úgy üt igazán)). Előkerültek az első minifigek, akik innentől követték az építést.
    Itt már vannak érdekesebb építési technikák is, amit pl. az UCS Milanoban láttam először. Négyzetes technik liftarmok, alul és felül is befedve lapos elemekkel, így marha stabil az épülő falcon váza.
    Személy szerint az alulról kiugró kis fegyver toltóajtós megoldása is ötletes a gumi ellenállással.
    Itt jönnek az első matricák is. Amúgy próbáltátok már ezt a hivatalos javaslatot a felragasztásnál? Én maradtam a hagyományos verziónál, viszont a hallway-es matricák szerintem nagyon jóra sikerültek, tetszik. Persze, persze lehetne nyomtatott a legnagyobb hivatalos lego készletnél... Maga a hallway-t körülvevő épített ívek és 180 fokos fordítás nagyon tetszik (milyen egyszerű az illegális technikákhoz képest), a matricával együtt nagyon adják a hangulatot. A negyedik zacskó újabb szoba, szerintem remek kis apró részletekkel.

    Már amikor megvettem a szetett akkor nézegettem, hogy milyen stand is kellene a falconnak. Az efferman féle technic standra esett a választás, bricklinken összevadásztam. A megépítése 2 óra és egy iszonyat stabil cucc. A negyedik zacskó után fel is raktam rá a falcont. Így még egyedül tudtam ezt kivitelezni (a kész falcont állítólag két embernek érdemes felrakni).
    Az állványra így nagyon könnyen fel tudtam rakni és rögzíteni. Az építésnél csak forgatni kellett az állványt, igaz picit az alsó részek befedésénél nyújtogatni kell a nyakunkat, hogy odalássunk ahova kell. Így félkészen is nagyon impresszíven mutat a sólyom az állványon.

    Az ötödik zacskónál kezdődik a greebling avagy bizbasz ország. Én élveztem még ezt is, hogy milyen elemekből milyen minta fog kisülni a végén. A kész burkoló elemet felrakva meg lehet csodálni ismét az építményt. Érdekesség, hogy a 6 hajtómű csőből az egyik 1 cm-rel hosszabb volt, mint a többi. Ollóval megoldottam, beépítettem, perfekt.
    Folytatódik a mandibles vázával és oldalsó greeblingjével. Így, hogy váltogatva van az építés én kifejezetten élvezettel rakosgatok és nincsenek olyan hosszú panel építési session-ök eddig, hogy megunjam. Kis panel-, kis váz-, kis greebling építés és felrakás után jó érzés hátradőlni és ránézni egészében.

    A lenyíló rámpa "mechanikája" számomra elég valószerűen mozog. A 11. zacskó környékén felmerült, hogy lehet az a titka a falcon panel kirakásának, hogy napi 2-4 óránál többet ne rakjon az ember. A 15 zacskónál a légzsilip építése felüdülés. Valójában nem untam a burkolást sem, mert mindig "kéznél" volt a kész mű, nem éreztem, hogy nem egy űrhajót építek.

    Természetesen vannak hibái is vagy nem olyan jól sikerült részei is, de így is azt gondolom, hogy írtó nagy teljesítmény egy ilyet megtervezni. Még akkor is, ha az előd ott volt mintának.
    A cockpit belsején módosítani kell, hogy 4 minifig (az egyik Chewie) rendesen beférjen székkel együtt. Illetve a hajtómű körüli hajótestet kicsit meg lehet lapítani, hogy ne ívelt, hanem vízszintes legyen a panel alul és felül is.
    A neten rengeteg mod van (felhajtható panelek, mandibles insert, cockpit mod, posable turret seat, vents rotation angle...stb.), amik közül egynémelyik elég ötletes, de az biztos, hogy a készítők az egyik szoba helyet direkt hagyták üresen, hogy oda lehessen kreatívkodni.
    A portalanítés érdekes lesz, lehet nekem is valami vitrines megoldás után kellene néznem hamarosan.
    A stand nagyon jól teszi a dolgát, pöpecül lehet reptetni (inkább súlyzózni) vele a Falcont.

    Nettó építési idő: 32 óra + 2 óra az efferman stand, 7 napon keresztül. Ez ~5 óra/nap. Volt, hogy többet raktam, volt, hogy kevesebbet. Nem siettem az építéssel, volt, hogy közben Tango és Cash-t néztem, volt, hogy iszogattam...
    A végeredmény nagyon tetszik, élményt volt számomra összerakni. Örültség volt megvenni, de ha újra lenne lehetőségem, újra megvenném.

    A két kép minősége nem a legjobb, de ennyi szöveghez nélkülözhetetlen:


    [ Szerkesztve ]

    Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. - Kodály Zoltán

Új hozzászólás Aktív témák