Új hozzászólás Aktív témák

  • kbalage2

    aktív tag

    válasz Throme #35463 üzenetére

    Ennek semmi köze a LEGO stratégiájához. Kína mindent is másol, tökéletesen függetlenül attól hogy azt éppen hol gyártották. A MOC tervezőknek meg aztán egyáltalán semmi közük ahhoz hogy a LEGO mit mennyiért ad és hol gyártat. Annak is ellopják a terveit aki ingyen adja és annak is aki szeretne némi kompenzációt látni a munkájáért mert igazából építeni szeret és nem instrukciót gyártani, de talán jól jön ha visszacsorog némi pénz a hobbiból, valószínűleg úgyis alkatrészt venne rajta.

    A kínai cégek gyorsan megtanulták hogy MOC-ot lopni sokkal kifizetődőbb, nem szekálja őket a LEGO jogi osztálya, sokkal nagyobb a merítés és pl rebrickable-ön rögtön látszik hogy mi a népszerű szóval van mire alapozni. Ennek momentán semmi köze "a nyugat kapzsiságához", ez bizony a kelet kapzsisága és az eleve vesztes jogi helyzet kihasználása. És valóban sokkal olcsóbban tudják adni mert egyrészt spóroltak a fejlesztésen, másrészt ahogy Freddy76 is írta a Lep*n gyárban a munkás valószínűleg nem pont olyan körülmények között dolgozik mint a LEGO munkás a kínai gyárukban.

    Érdekes módon egyébként vannak olyan kínai cégek akik fizetnek a tervekért, nem lopnak, sőt még nagy nevek licenszeit is meg tudják szerezni és mégis van rajta profit. Csak valószínűleg több vele a meló és kevésbé gyorsan térül meg mint a szimpla copy-paste.

    Minden ami LEGO RC - racingbrick.com

Új hozzászólás Aktív témák