Új hozzászólás Aktív témák

  • tornas

    őstag

    válasz BullZeye #67776 üzenetére

    "Amúgy most 4 tápot leteszteltem, mindegyiket 2x, össze vissza rakosgattam, és ha csak nem tudja a fogyasztásmérő, hogy melyik táp mikor jött, akkor azért releváns a mérés, ha nem is tizedWatt pontos, de egymáshoz igazodóan arányosak. De fogyasztásmérőben megbízom olyannyira, hogy 100 wattos izzót 100 wattnak mutatja, szóval nem hiszem, hogy 5-10%-os hibákat ejtene."

    A PC tápok kapcsolóüzemű működési sajátossága miatt az átlagos fogyasztásmérők a komplett konfig fogyasztásmérésekor mindig pontatlan értékeket fognak mérni. Amiket mértél igazából "nem valósak" (SMPS esetén). Ahhoz, hogy te pontosan megmérd egy PC fogyasztását, ahhoz olyan mérőre lenne szükséged, ami nem 1/3 - 1 s alatt vesz mintát, hanem folyamatosan mér (TrueRMS). Az átlag mérők átlagolnak (AVR), míg a TrueRMS mérők a legpontosabbak. Némileg pontosabb mérést végezhetsz el a drágább és TrueRMS mérésre (vagy inkább ahhoz hasonló) alkalmas fogyasztásmérőkkel, amiket szintén lehet kapni kb. 10-12k körül.

    Egyszer megmértem egy Adata HM 650-es táp készenléti fogyasztását egy AVR-es fogyimérővel és kb. 20 W volt az eredmény. Aztán megmértem a Voltcraft Energy Logger 4000 nevű mérővel, és mindjárt kb. 3-5 W-ot mutatott (ha jól emlékszem...).

    Az 100 W-os izzólámpa fogyasztását még a leghitványabb fogyimérők is pontosan mérni fogják neked, mert az izzó csak egy mezei ohm-os fogyasztó, amihez szép és szabályos szinuszhullám dukál. Az SMPS-nél ez nagyon nem így van...

    Mi a mérőd pontos típusa?

    [ Szerkesztve ]

    "Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

Új hozzászólás Aktív témák