Új hozzászólás Aktív témák

  • cocka

    veterán

    Nemrégiben szereztem egy Alcatel 1046D-t, és azt kell mondjam, hogy ennyi pénzért ez sokkal többet tud vetélytársainál. Lásd Nokia 108 vagy 130. Nekem csak 130 van, de az ehhez képest borzalmas.

    Jöjjön egy kis Nokia 130 (DS) vs. Alcatel 1046D összehasonlítás:

    Ott kezdődnek a gondok, hogy a Nokiának (MS-nek) le van korlátozva a BT-je, mint atom. Egy egyszerű bluetooth adaptert sem ismert fel, míg az Alcatel elvileg tud BT headsetet is kezelni. Ezt még nem teszteltem, majd kipróbálom, ha lesz rá lehetőségem.

    Van pár ostobaság a Nokiánál:

    1. oké hogy van zene- meg videolejátszó, de nem lehet a fájlokba belecsavarni, így használhatatlan. Érdekes, ezt az ALAPVETŐ funkciót sikerült Alcateléknek megcsinálni. Tudom, nem ilyen telefonon kell videot nézni, de ha már van ilyen lehetőség, legalább egyszer-kétszer kipróbálom, hogy na mégis mit tud.

    2. Oké, hogy a Nokia két simes, de a másik simnél nincs apró mélyedés a kártyafoglalat mögött, hogy ki tudd piszkálni, így ha a 2. helyre rakott simet ki akarod venni, akkor igencsak szarakodni kell, pláne a mai "micro simnek megcsináljuk a kivágást" típusú mini sim kártyáknál. Mert ugyebár ha véletlenül kitörik belőle a micro sim, a kitevés-betevés művelet igencsak macerás lesz.

    3. Az üzenetkezelés is szar a Nokiánál. A simről csak a bejövő üzeneteket tudja beolvasni és persze nem is alkot valós képet arról, hogy hány db üzenet is van a simen. Alcatelnél meg te állíthatod be, hogy a telefon memóriájába kerüljön pl. egy csak megírt és mentett üzenet vagy a simre. Plusz nem az összefűzött maximális karakterszámot írja ki, hanem a default 160-at és ha hosszabb üzenetet írsz, akkor ugrik a számláló a 2.-ra, amibe a headerek miatt már csak 145 karaktert lehet írni, HA a gsm abc karakterei közül válogatsz, mert ellenkező esetben a telefon átugrik a 70 karakter/üzenet állapotra, az Unicode-nak köszönhetően. Egyébként a kódolást meg a karakterkészeleteket is beállíthatod, ellentétben a Nokiával, ahol max. a nyelvválasztástól függően változik a karakterkészlet. Ja meg van egy memóriaállapot lekérdező is, ahol meg lehet nézni, hogy hány sms van a simen és mekkora a sim kapacitása, ugyanez vonatkozik a telefon memóriájára is. Mondjuk annyi furcsaság van a dologban, hogy közvetlenül nem enged a sim kártya és a telefonmemória közt üzeneteket másolni, de rémlik, mintha a kártyákról lehetne valahogy másolni a telefonmemóriába, csak visszafelé nem.
    Ugyanez viszont multimédia tartalmaknál oda-vissza működik. Persze a Nokiánál ez sem megy. Ha nincs memóriakártya a telóban, akkor be se jönnek ezek a funkciók. Sem a zenelejátszó, sem a videolejátszó.

    4. Nokiánál az FM rádió csak fülessel megy, Alcatelnél anélkül is.

    5. A Nokia 130-nak valami ritka elbaszott kijelzője van, mert ha egy kicsit is oldalra fordítod már egyből inverzkép jelenik meg. Alcatelnél nem így van. Ráadásul a Nokia kijelzőjét közelebbről nézve, mintha kicsit homályosabb is lenne a kép.

    6. Ha már van egy minimális video és mp3 support a Nokia 130 legalább támogathatná az MMS-eket, de ez nincs így, ezt csak az Alcatel támogatja.

    7. Nem mintha fontos lenne, de csak a Nokiában van játék, a Snake.

    Na majd még ha eszembe jut valami, leírom.

Új hozzászólás Aktív témák