Új hozzászólás Aktív témák

  • Tyrel

    őstag

    válasz AsakuraDave #101016 üzenetére

    Az lehet, csak csalnak vele...

    A G2G avagy Grey-To-Grey az arra egy átlag mutató, hogy két szín közt mennyi idő alatt váltanak át a pixelek. Ez már önmagában csalóka, mert átlag. Van sok olyan szín és egymáshoz közeli színárnyalat amik közt nagyon gyorsan, akár 1ms alatt váltanak, viszont vannak olyan "egymástól távoli" színek amik közt meg mondjuk 40ms a váltási idő, ami brutál sok és nagyon látod szabad szemmel is. Ez a VA panel egyik legnagyobb hátránya, és a legfőbb oka amiért elegem lett belőle, hogy ezek a leglassabb, legrosszabb esetű pixelváltási idejei nagyon szélsőségesek, ill. nagyon kirívóan az átlaga felett vannak.
    Pl.: ez egy felsőkategóriás VA.
    Ez meg egy felsőkategóriás IPS.

    Az MPRT avagy a Moving Picture Response Time az igazat megvallva nem tudom hivatalosan/pontosan micsoda, de nagyjából azt hivatott megmutatni, hogy egy pixel, pl. egy fehér pont amit már nem akarsz látni, az mennyi idő alatt válik láthatatlanná (tehát mennyi idő alatt alszik ki feketére).

    Itt az a trükk, hogy a legtöbb új gamer monitorban van MBR, azaz Motion Blur Reduction. Ez fut még ELMB, ULMB és hasonló neveken is, de a lényege ugyan az:
    backligt strobing-ot használnak, vagyis nagyon gyorsan (a képfrissítési frekvenciával szinkronban) villogtatják a monitor háttérvilágítását. Ezt egyrészt nem is bírja mindenkinek a szeme, másrészt ha van neked egy fehér pixeled amit MPRT szerint mérve nem akarsz többé látni, akkor... jééé villog a háttérvilágítás, ami jééé kialudt egy pillanatra éppen, tehát a pixel nem látható.
    ...de nem azért nem látható mert befejezte a saját átmenetét, hanem azért mert nincs megvilágítva... Aztán a következő pillanatban mikor újra felvillan a háttérvilágítás, lehet hogy a pixel színátmente még mindig tart, de gyártói válaszidő mérés már nem. Puff, tessék 1ms!

    Ha megnézed a korrektebb gyártók specifikációit, jellemzően az 1ms MPRT mögött van is egy csillagocska, majd ha legörgetsz a speckó aljára látod hogy a megcsillagozott érték bekapcsolt MBR mellett értendő.

    Érdemesebb inkább a G2G értékeket nézni, ha egyáltalán meg van adva, de mióta feltalálták az MPRT-t szeretik csak azt megadni a gyártók... Nem csoda hiszen azzal könnyen tudnak csalni és meg van az 1ms, viszont ha mellé írnák a G2G-t is rögtön kiderülne hogy nem annyi az az annyi...

    [ Szerkesztve ]

    Turenkarn

Új hozzászólás Aktív témák