Új hozzászólás Aktív témák

  • I3EI\ICE

    aktív tag

    válasz ione #45751 üzenetére

    Hozzáfűznék pár sort Rasiel válaszához. Az érdeklődők közül sokan elsiklanak amellett, hogy a PWM-es fényerőszabályozásból fakadó vibrálás CCFL háttérvilágítású monitoroknál "nem annyira zavaró". Saját tapasztalatból (mint az átlagnál jóval kényesebb szemű) is azt mondom, igen nagy a különbség, illetve valamennyire a "tudományos" magyarázatát is kapiszgálom a különbségnek. A led, mint fényforrás renkívül gyorsan reagál a PWM által keltett sűrű feszültségingadozásra. Az alaposabb tesztekben (főleg az utóbbi időben) szokták ezt ábrával, "grafikonnal" is személtetni, hogy milyen "görbét" avagy "hullámot" produkál a háttérvilágítás fényereje az idő (nagyon kicsi időegység) függvényében. Namármost a Ledes monitorok esetében ez többnyire négyszögjelre (jobb esetben fűrészjelre, vagy hasonlóra) hajaz, ami ráadásul sok esetben a teljes fényerő, és a teljes kioltás között, vagy azok közelében váltakozik. Ez (főként a négyszögjel) gyakorlatilag a diszkókban látott stroboszkópot modellezi, csak kisebb fényerővel, és nagyobb frekvencián, az esetek többségében kellően nagy frekvencián ahhoz, hogy normál körülmények között ne tűnjön fel az átlag halandónak a monitor használata közben (Minél nagyobb a frekvencia annál kevsébbé kell a mellékhatásoktól tartani). Attól azonban, hogy maga a vibrálás nem tűnik fel, sokaknak okoz komoly mellékhatásokat főleg nagyobb monitorok esetében, illetve olyan esetekben, amikor a monitor fénysűrűsége minimum fényerőn is nagy.

    Nem így a CCFL esetében, ami a gyors feszültségváltoztatásokra lassabban reagál, így egyrészt a keletkező vibrálás jeleggörbéje sokkal "lágyabb" lesz (az általam látottak alapján Sinus görbét képzelek el), másrészt -ami még fontosabb előny a szemünk terhelésének szempontjából- ez a vibrálás sokkal kisebb amplitúdójú, messze nem alszik ki a háttérvilágítás fényereje két "teljes fényerő" fázis közt, tehát a stroboszkóphatás itt már nem érvényesül (vagyis csak kb olyan formában -hogy a példánál maradjak- mitha egy olvasásra alkalmas fényerővel kivilágított helyiségben üzemeltetnék a diszkós stroboszkópot)

    Rövidre fogva a CCFL háttérvilágítású monitorok vibrálása sokkal inkább hasonlít a CRT vibrálásához, csak sokkal nagyobb frekvencián zajlik, mint a CRT esetében. Szóval ha mondjuk egy CRT-t el tudsz viselni hosszú távon 85Hz-en, vagy mondjuk -vibrálás szempontjából- abszolút hibátlannak érzed 100Hz-en, akkor valószínű, hogy a CCFL-es monitorok esetében Neked sem okozna gondot a PWM. Azért is gondolom, hogy érdemes lenne ezen a területen körülnézned, mert az általad leírt igények alapján úgy gondolom, ebből a keretből legkönnyebben egy jó állapotú használt ccfl-es monitorban találod meg, amit keresel. Remek példák erre a fentebb ajánlott típusok.

    Némi szerencsével még talán egy Dell U2413-at tudnál 80 körül beszerezni használtan, ami a fentebb ajánlott két típussal nagyjából azonos szint (az U2410 utódjának tekinthető), de az már PWM-mentes, GB-ledes (speciális led háttérvilágítás, ami lehetővé teszi a széles színteret CCFL nélkül), és szerény meglátásom szerint a tükröződésgátló bevonata is sokkal "szembarátabb", mint a fentebb ajánlott elődöké. Persze akadhatnak hátrányai is a régebbi típusokkal szemben. Úgy emlékszem 1-2 példányt már láttam itt az aprón 80-90 körüli áron gazdát cserélni, de nem sűrűn van fent ilyen típus, sejtésem szerint sokat kéne rá várnod, hogy 100 alatt beszerezd, és résen is kellene lenned a használtpiacon, mert mondjuk 80-ért meghirdetve gyorsan gazdára találna. Ha igényt tartasz rá, Rád írok privátban, ha belebotlok valami jóba az aprón, mostanában minden nap átfutom 1-2x.

Új hozzászólás Aktív témák