Új hozzászólás Aktív témák

  • Synthwave

    HÁZIGAZDA

    Bedobom ide is, hátha valakit érdekel.

    Meggyütt az LG 24GM77.

    3,5 hónap kutakodás, utánamászás, olvasgatás után végül erre esett a választás. Ahány (hozzáértőbb) helyen néztem internetszerte, mindenhol mindenki - Kvékereket beleértve- csak dícsérte. Ahogy elnéztem, ez nagyon kevés monitor fegyverténye.

    Kezdjük az elején; saját használatra 1995-től egészen mostanáig kizárólag CRT-t nyúztam. '96 óta Kvékerkedem, az utóbbi 10 évben már kicsit komolyabban és nem akaródzott váltani katódsugárcsövesről.
    Persze érthető; top-notch színek, effektív zéró input lag, magas frekik - ebben a játékban pedig a vajsima akció kb. mindennél fontosabb. Hatványozottan. Mivel low res-en játszom (640 x 480), még magasabb frekiket ki lehetett súvasztani a moncsikból - egy ideig 160, ill. 200Hz-en is próbálkoztam.

    Persze volt alkalmam tesztelni különféle LCD-ket, olcsóbbakat, drágábbakat, TN-t, IPS-t, VA-t, de a 144Hz-esek kivételével mind olyan volt, hogy a játékban az első fix 90°-os fordulás után legszívesebben a falon keresztül tessékeltem volna őket az udvarra, paneltípustól függetlenül. Némelyiknél már desktopon is húztam a számat, miközben a szememmel az egérpointer mozgását követtem.
    Túlzásnak hangzik, pedig nem az - játékban ANNYIRA szembeötlő a különbség a 60 / 75 <-> 144 között, hogy egyszerűen nem is értem azokat, akik ezt nem látják, nem érzik.

    A drágább, nem-144Hz-es IPS-ek ehhez egyszerűen lassúak, hiába vannak szép színeik, az olcsó (és 60 / 75Hz-es) TN-ek meg mindenhogy a kukába valóak, ha nem böngészés, iroda, körökre osztott játék vagy lightos filmezés van terítéken. 144-es IPS-t még nem próbáltam, de válaszidőben egy kicsit még azok is le lesznek maradva - és az ár is teljesen más tartományban van.

    A 144-es TN-ek zöme böszme színekkel rendelkezik vagy valamilyen egyéb hiányossága van (gyenge kontraszt, túl sok fényerő, kevés csatlakoztatási lehetőség, vacak talp, amit csak akarsz), bár nem-ergonómiai szempontból általában a színeket vagy a mozgási elmosódás kiküszöbölését érheti komolyabb kritika. A valós input lag ezeknél is variálódik, és bár esetenként kompromisszumokat kell kötni, azért túlnyomórészt használhatóak.

    Ennek az LG-nek már a dobozból kivéve is meglepően korrekt színei vannak, annak ellenére, hogy TN-panelról beszélünk. Nincs az a washed-out színkép, mint ami pl. a BenQ XL2411-es szériára notóriusan jellemző.
    Több oldalról hallottam, hogy ez a kis LG egy rendes kalibrációval akár még belépőszintű (hobbi) fotós monitornak is megteszi (bár csak ahhoz drága és ennyiért találni a célnak jobban megfelelőt).
    Persze egy ilyet nem a PS-mágusok fognak vásárolni - viszont, ha a játék és filmezés mellett néha okosba elindul egy-egy képszerkesztő program, nem fog cserben hagyni, pláne ha rendesen bekalibráltatod.

    A szubjektív véleményem, hogy ilyen színekhez TN monitoron még nem volt szerencsém - mindez kalibrálás nélkül, csak egy kis OSD-ben való turkálást követően. Ez különösen kellemesen érintett, hiszen ez a kijelző nem erre való. Mármint nem a 865,96 %-os Adobe-színtér villogtatására.

    A másik, hogy a különféle képjavító / képmódosító / blur reduction / whatever technológiák mellett (Black Equalizer, DAS, Motion 240, Super Resolution+) a valós input lagja 10 ms alatt van.
    PWM-mentes, szóval nincs villódzás, sok órás használat után sem égeti ki a retinám.
    Kicsit meg is lepett, hiszen eddig nekem fordítva működött ez a dolog, az emberek nagy többségétől eltérően; pont, hogy a korrekt CRT moncsiktól nem folyt ki a szemem, míg az LCD-k - paneltípustól és ártól függetlenül - 90%-ban kaparták az üvegtestem tövét. Mivel naponta legalább 8-10 órát gép előtt ülök (változó fényviszonyok mellett), számomra a szembarát megjelenítés meglehetősen fontos tényező.
    Ez eleddig jelesre vizsgázott.

    Ideje rátérni a medvére; Quake Live @ 640 x 480 | 4:3, 144Hz, DAS on, Motion 240 off és az egér ISZONYAT harapós. Angol oldalakon ezt úgy írnák, hogy "snappy", "perfect connected feel". És itt jön ki igazán, hogy miért kerül annyiba, amennyibe; a monitoron fix 250 fps-sel pörgő akció vajsima, semmi érezhető késés (ez tőlem nagy dícséret, hiszen baromira háklis vagyok a mindenféle lagokra, késésekre, dropokra), nulla screen tearing vagy szellemkép. Az ember elfelejti, hogy nem CRT-t néz.
    Érzésre talán még jobb is, hiszen a 144Hz teljesen natív, nem kell semmivel babrálni, abszolút természetesen hat. Nem hittem volna, hogy valaha ilyet mondok.
    Persze a CRT-love megmarad, de azért ez a cucc éri a pénzt. Minden forintot. Már ha fast-paced játékot akarsz játszani és LCD-t szeretnél. Mindenesnek (értsd, ahol a játék nem egy kifejezetten fontos szempont) is jó, bár ahhoz kissé drága - ott valószínűleg jobban jársz egy 60 Hz-es Dell IPS-sel, 15-20 ezerrel olcsóbban. Viszont ha fő profil az FPS / RTS, és szoktál is időt szánni rá (és / vagy szereted, ha a desktopon gyönyörűen siklik a kurzor), akkor nem kérdés, hogy LG. Mondjuk engem még casual gaymingkedés közben is sírba rakna a 60 / 75 Hz, de mindegy.

    A másik, ami nagyon szimpatikus benne, az a rengeteg csatlakoztatási lehetőség; DP, DVI-D, D-Sub, 2 x HDMI, audio jack és 2 x USB 3.0. Nagyon kényelmes és sokoldalú. Ennek köszönhetően a PS3-at sikerült az asztalra költöztetnem a TV elől.
    A hangkártya aljzata sem maradt kihasználatlanul; ebbe csatlakoztattam a fejest, így egy egyszerű bemenetváltással (ne a monitor ossza a hangot, hanem közvetlenül a hangkártya) tudom használni. Ezzel együtt ergo a fadobozos hangfalakról szólhat a PC (@ DisplayPort) és a PS3 (@HDMI) is a monitoron keresztül, de ha fejhallgatót akarok, akkor sem kell semmit ki-be dugdosni a gépből.

    Az összeszerelési minőség is rendben van, megvan a bizonyos LG-termékekre jellemző "masszív érzet", anyagból van a cucc. Az oldalát még fel is boja kicsit a piros műanyagbetét, a panel szellőzése is kielégítőnek tűnik, ill. a különféle aljzatok feliratozva vannak fehérrel, ami egy kellemes adalék.

    A talp / állvány segítségével a panel pozíciója is kellőképpen testreszabható, masszívnak hat, a pivot pedig barátságos adalék, ha valamikor hosszú dokumentumokat támad kedvünk írni / olvasni.

    Az OSD-je egyszerű, de nagyszerű. Sok beállítási lehetőség és teljesen intuitív vezérlés; a multifunkciós mini-joystick használata nagyon adja magát, nincs vergődés, hogy mit-hogy-miért-merre nyomjak. Külön piros pont, hogy az állapotjelző LED-et is ki lehet kapcsolni.

    A doboza meg van pakolva minden jóval (kábelek). Kicsi üröm az örömben, hogy ha ki akarjuk használni a monitoron lévő jack aljzatot ÉS a 144Hz-et, a DVI-D nem fogja vinni a hangot, ezért a DP-kábelt külön kell megvásárolni - de ennél nagyobb problémánk ne legyen soha. A cuccos hátulján amőgy van egy felcsavarozható kábelelvezető műanyag clip is.

    Igazság szerint csak azért nem hallasz a monitorról állandóan, mert egyszerűen nem igazán volt marketingelve, ergo kevés emberhez jutott el a híre, hogy ilyen is van. Kategóriájában mindenki csak BenQ-t, ASUS-t meg Acer-t lát a csapból folyni, szóval nem csoda. Mostanra meg már ugye a gyártás is leállt, szóval..

    3 év gari a standard, ill. 72 órás LG pixelgarancia is jár hozzá alapból.

    Egy apróság; örülnék, ha megoldható lenne, hogy a képet offoljam, de DP-n keresztül a hang továbbra is szóljon. Lehetséges ez?

    tl; dr: Eddig kifejezetten elégedett vagyok. Remélem, hogy még nagyon sokáig ezt fogom használni.

    [ Szerkesztve ]

    SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

Új hozzászólás Aktív témák