Új hozzászólás Aktív témák

  • BloodyEddie

    őstag

    Sziasztok!

    Az elsődleges gépem egy 2015-ös 15" Macbook Pro, ami mellé gondolkozom egy könnyű, kicsi, "utazós-tárgyalós" gép beszerzésén.

    Az evidens választás a 12"-es sima Macbook lenne, viszont az két okból kiesik:
    - már nem kapni újonnan (ahol mégis, ott borzalmasan drága)
    - egyre kevésbé szimpatikus az Apple hozzáállása az újabb gépeknél (pl. szándékosan gyengére tervezett hűtés az Airben, arcátlanul magas RAM upgrade árak)

    Ezért azon gondolkozom, a másodlagos gép 6 év "távollét" után újra Windows alapú lenne, ha találok jó alternatívát, ami a lehető legjobban hasonlít mindenben a 12"-es Macbookhoz. A szempontok:

    (1) Mikor lenne esedékes a vásárlás? a következő kb. 3-6 hónapban
    (2) A gépre szánt összeg forintban? (mindenképp add meg, a “minél olcsóbb” nekünk nem mond semmit) 200k körül, de a jó ár-érték arány a cél. 250k-ig még el tudok menni, afölé nem szeretnék.
    (3) Felhasználás? (irodai programok, játék, programozás, fotószerkesztés, renderelés, tervezés, stb., ezek munka vagy hobbi/tanulás szintjén) munkára kell amikor útközben vagyok, vagy elutazom: Chrome-ban dolgozom, és van 2 speciális RAM- és SSD-igényes app amit használok, de semmi durva, pl. a régi Macbook Air-en el tudtam lenni.
    (4) Ha játékra is használnád, akkor milyen játékokra, milyen felbontáson, milyen részletességgel? nem
    (5) Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt, TN vagy IPS? ne TN és ne fullHD alatti felbontás
    (6) Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is? igen, ez utazós gép lenne. a cél súly kb. 1 kg
    (7) Operációs rendszer? (Windows, Linux, semmi, legyen Win7 támogatás, stb.) Win10-et használnék rajta
    (8) Tárhely mérete és típusa (HDD és/vagy SSD), memória (RAM) mennyisége, optikai meghajtó kell-e? csak SSD, és min. 8gb RAM (de ha van értelmes feláron 16gb, az jobb lenne)
    (9) Egyéb kívánság, speciális igények? (pl. soros port, HDMI, stb…) használható touchpadet szeretnék. eddig amiket Windows-os gépeken próbáltam, mind borzalmasak voltak, nem intuitív, nem jól érzékel, nagyon nem olyan, mint a Mac-eken (ezt nem tudom hogyan definiálhatnám jobban).
    Szeretném még ha nagyjából időtálló lenne a szoftveres támogatás: pl. 10 éve vettem egy Acer laptopot, amire be volt harangozva mindenféle jól hangzó driver frissítés, majd pár hónappal a megjelenés után kijött egy apró update, utána pedig semmi. Nem várom el, hogy 5+ évig jó legyen, de azért örülnék, ha nem hagyna cserben a gyártó 1-2 évvel a megjelenés után.
    (10) Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? (utóbbiak is vannak számlával és garanciával) mindkettő szóbajöhet

Új hozzászólás Aktív témák