Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz MaxxDamage #170750 üzenetére

    Az öcsém ezt a laptopot vette meg az AcerShop webáruházban: Acer Predator Helios 300 - PH315-54-75CW

    Az öcsém ezt az operációs rendszert kapta a laptopja mellé a raktárból: Microsoft Windows 10 Home 64-bit HUN OEM

    Amikor a laptop ki volt választva, akkor azt gondoltam, hogy az Acer gyárilag feltelepített operációs rendszerével van a laptop árulva. A helyszínen viszont a raktárból külön hoztak OEM verziós Windows 10 Home operációs rendszert. Amikor rákérdeztem, hogy dobozos verzió-e, akkor azt mondta az eladó, hogy dobozos, mert dobozban van. Valójában pedig OEM verziót adtak, csak azt mondták rá, hogy dobozos, mivel azonnal kellett a Windows, ezért lett megvéve*2*, de elmondtam az öcsémnek, hogy OEM verziót kapott és nem dobozos verziót kapott. Ha a weboldalon leírták volna, hogy nem ad a gyártó operációs rendszert a laptophoz, hanem a bolt ad külön el operációs rendszert, akkor nem a boltból lett volna megvéve az OEM verzió, hanem a Microsoft weboldalán lett volna megvásárolva, mert ott a kb. 41.000 HUF összegű OEM verzió helyett kb. 45.000 HUF összegért dobozos verziót lehet venni. Az eladó szerint, ha akarom, akkor az általuk adott operációs rendszert korlátlan mennyiségű számítógépre lehet feltelepíteni, ha előtte mindig törlöm az operációs rendszert a számítógépről. Én úgy tudom amúgy, hogy a Microsoft az alaplaphoz köti az OEM operációs rendszert, ezért bármit korlátlanul lehet cserélni a számítógépben, kivétel az alaplapot, mert minden új alaplap új számítógépet jelent a Microsoft szerint. Ezért van nekem Windows 10 Pro dobozos operációs rendszerem, amit Windows 11 operációs rendszeren is beaktiváltam és így elvileg nem kell vennem külön Windows 11 Pro dobozos verziójú operációs rendszert. A dobozos operációs rendszer megvétele előtt pedig különféle dolgokat kérdeztem a Microsofttól és ezért*1* nem OEM operációs rendszert vettem magamnak, hanem dobozos verziót.
    *1*Dobozos verziót megvásárolva nem kell többet OEM verziós operációs rendszert vennem, mert feltelepíthetem akárhány új számítógépre, ha előtte törlöm a már feltelepített verziót.
    *2*Az öcsém hitelre vette és ezért vissza kellett volna mondania a vásárlást és újra igényelnie hitelre a laptopot operációs rendszer nélkül. Ezért nem lett az OEM operációs rendszer otthagyva az AcerShopban. (A bank a pénzt már elutalta elvileg akkor a cégnek.)

    Amúgy eszembe jutott az, hogy a húgom férje rendelkezik nem dobozos Windows operációs rendszerrel és nem tudja beaktiválni a Windowst, mert a rendszer nem fogadja el. Ha az OEM kulcsokat tényleg lehetne átvinni másik számítógépre (másik alaplapra), akkor nem lenne most gond a Windows. Viszont mivel odaadta a húgom gyerekének a volt számítógépét, amire nem tudta a Windowst beaktiválni, ezért vettem a húgom gyerekének a Microsofttól dobozos Windows 10 Home operációs rendszert és azzal sikerült beaktiválni a Windowst. Amúgy a Windows 10 kulcs tök jól működik az egyből Windows 11 feltelepítésnél, vagyis amikor egyből a Windows 11 van feltelepítve és a Windows 10 kulcs van beírva a Windows 11 kulcskérésénél. Ezt az OEM vs. dobozos (RETAIL) dolgot már tapasztaltam azóta, hogy a Microsofttal kommunikáltam, ezért is nem örülök annak, amikor hamis információt mond a nálam sokkal képzettebb*1* eladó, akinek az lenne a munkája, hogy az eladó termékekről pontosan tájékoztassa a vevőt. A Microsoftos kommunikációra azért emlékszem, mert elmentettem a kommunikációt és így mindig meg tudom nézi, ha érdekel, hogy mi az OEM és a dobozos (RETAIL) verzió különbsége.
    *1*Nekem csak 8 osztály iskolai végzettséget ismer el a magyar állam és 100%-os munkaképesség csökkenésem van agykárosodás miatt.

    Fujitsu LifeBook U7411; Samsung Galaxy S23 Ultra; Apple iPhone SE (2020); Nokia 105 4G (2023); EVOLVEO StrongPhone Z6; Nokia G21; Nokia 105 (2019)

Új hozzászólás Aktív témák