Új hozzászólás Aktív témák

  • Tim82

    nagyúr

    válasz Dave™ #11799 üzenetére

    Valóban árul az Apple retail OSX telepítőt

    [szarkazmus on] Miért árulna az Apple retail telepítőt? Upszilon fórumtárs megmondta, hogy nem, nem árul az Apple ilyet, én hazudok. :U [szarkazmus off]

    Egyébként valószínűleg azért van meg a Hackintosh topik, amiért bittorrent topik is létezik a PH!-n. A Hackintosh jogállása szerintem* azért necces, mert a Microsoft-tal ellentétben az Apple nyílt alapokról indulva írta meg az OS X-et, és ezek alapján nehéz eldönteni, hogy a Hackintosh-t, mint oprendszert minek is tekintsék - feltört OS X-nek, vagy az OS X-et alapul használó, de nyílt rendszernek. Amíg erre nincsen egyértelmű jogi állásfoglalás és szabályozás az EU vagy a magyar állam részéről, addig gondolom, a megtűrt kategóriában megmarad a topik is. Mihelyt lesz, szinte azonnal érinteni fogja a topik sorsát is, ami addig mondhatni, ennek a joghézagnak köszönhetően "szürke zóna".

    * btw nem vagyok jogász, tehát nyugodtan ki lehet javítani!

    csak Apple branded gépre telepíthető

    Erről sincsen tudtommal egyértelmű, törvényi szintű szabályozás, hogy ez mennyire jogos-e, sem itthon, sem Amerikában. Erről szól az Apple vs. Psystar per (bár az Apple áll nyerésre és kb. másfél éve semmi új hír nincsen a végkimenetelről). Igazából közrejátszik az is, hogy az Apple ugye nem ad kódot a licenszhez, hanem úgymond "megbízik a felhasználóban", valamint az, hogy a Psystar az egyetlen ismert eset, amikor az Apple jogi útra terelt ilyen ügyet - nem utolsó sorban azért, mert a Psystar még kereskedelmi forgalomba is hozta a(z amúgy retail OS X telepítőkészlettel és EFI bootloader segítségével telepített) desktop PC-it.

    az eredeti nyers OSX nem fog felmenni egy nem Apple gépre

    Pont netbook-oknál (Dell mini 9/Dell mini 10v) fel lehet tenni, pusztán egy USB-s telepítőkészletet kell létrehozni az eredeti, lemezes telepítőmédiáról, ez pedig nem jár azzal, hogy magába az operációs rendszerbe belenyúlsz.

    [ Szerkesztve ]

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Új hozzászólás Aktív témák