Új hozzászólás Aktív témák

  • HSM

    félisten

    válasz westlake #12819 üzenetére

    "vagy a sok-sok elégedett felhasználó nem veszi észre, hogy csúnyán meg vannak vezetve"
    Ez a helyzet. Nem marketing, hanem spórolás. Ez a kulcs. A VRM-el és hűtéssel.

    Mutatok egy példát. Intel i7 2620M [link], kétmagos, HT-s SB noti-proci, korának legjerősebb kétmagos notiprocija.
    CPU-fogyasztás (CPU package power) Cinebench R15 alatt különböző órajeleken:
    Turbó: 3200MHz 31W
    Alapórajel: 2700Mhz 23,7W
    Picit visszavéve: 2400mhz 19,5W
    Sosem használom a turbót, mert 30%-al többet fogyaszt, miközben csak 18%-al gyorsabb az alapórajelnél. Érezni, és nem a sebességen. :U
    A 2400MHz-hez képest pedig majdnem 60%-al nagyobb fogyasztás, 33% sebességért. Márpedig egy 350 dolláros modern notiprocinál már csak belőtték rendesen. ;) (Be is lőtték, jó kicsi feszt kap, és szépen lépeget fel ahogy nő az órajel.) A 28nm-es GPU-k pedig mégdurvábban tudnak reagálni, főleg a kevésbé jó csipek magas órajelen, amik tipikusan az olcsóbb "kistesó" karikra kerülnek. Ezek nincsenek olyan alaposan válogatva, és olyan finom turbóval ellátva, mint a mobil csip, amiről a példát hoztam. Lásd a 290-es példám, az is 50MHz-es csökkentéstől majd 50W-al kért kevesebbet, az minden Mhz-hez alkalmazkodott feszben.

    Szóval szerintem igen gyenge, hogy BOOST órajeles feszt kapnak a karik normál órajelre, és így szabályozódnak. Ez így full gagyi. Persze, így is kedvező a fogyasztás, de egy szupermodernek hirdetett 100 000+ karinál azért ez az igénytelenség csúcsa. Ugye, a spórolás az olcsó VRM-vezérlővel.

    (#12820) ALLAT001: Képzelem, milyen sokat. :U Főleg egyforma architektúrájú, vagy típusú kártyát.

    (#12822) SSJPeter: Erről beszélek, hogy gagyi. 1V és 1,2V között csak a feszültségemelés hatására másfélszeresére nő a fogyasztása a csipnek. Ez nem valami kifinomult vezérlés, hogy igazán finoman fogalmazzak.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák