Új hozzászólás Aktív témák

  • saen

    veterán

    Otthoni internet jobbá tételében kérnék tanácsot.
    Telekom-os DSL van (+IPTV), 30/5mbit, szolgáltató adott hozzá még 2010-ben egy ZTE ZXDSL 931VII modemet, mai napig ez működik. Wifi aktiválva van rajta (802.11g), ezen keresztül van használva a számítógépre (Asus USB-N14-es adapter), illetve néhány mobil eszközre.
    Nagyon sokáig nem is volt ezzel semmi gond, igaz jódarabig 15/5mbites net volt, ezt stabilan tudta is wifin keresztül. Idén váltva lett az említett 30/5-re, de ott a lényeg az IPTV csomag változás volt, a net sebesség csak bónusz volt. Egy ideje viszont már nagyon nem jó a net, jellemzően csak 6mbit jön át a wifin lefelé (felfelé továbbra is megy az 5). Ha egy laptop-ot rádugok kábellel a modemre, akkor ott hozza a 30/5-öt, tehát a wifi kapcsolattal lehetnek gondok.
    Letöltöttem az inSSIDer Home programot, megnéztem a wifi kapcsolatot, olyan -65dBm körül jelerősséget ír, kiválasztottam a 11-es csatornát, itt jellemzően csak 1 co-channel van és 1 overlapping network. Van a környéken bőven wifi, ez tűnt a legjobbnak.

    Igazából a kérdés az annyi lenne, hogy merre indulnátok el a helyembe, hogy visszaálljon legalább a régi 15mb lefelé, mit érdemes változtatni? A net romlás azért fura, mert a csomagváltáson kívül itthon semmi se történt ami változott volna, max annyi, hogy a modem tápja tönkrement, dugtam rá egy másikat. Wifi hálózat is volt régen is a környéken... A vezetékes kapcsolatot szeretném megúszni, mert nagyon nehéz lenne megoldani, a lakás két teljesen ellentétes pontján van a router és a gép, ráadásul különböző szinten. Van értelme egy új routert beszerezni? Esetleg 5ghz? Vagy esetleg vannak ezek az elektromos hálózaton futó dolgok? Esetleg valami más? Érteni abszolút nem értek hozzá, csak nagyon idegesít, hogy régen jó volt, mostmeg kb használhatatlanul lassú...

    Köszi előre is!

Új hozzászólás Aktív témák