Új hozzászólás Aktív témák

  • Gabesz87

    veterán

    Sziasztok. Egy kis segítségre, tanácsra volna szükségem. Lehet, hogy kicsit hosszúra nyúlik az irományom, előre is elnézést. Szóval úgy 1,5-2 hónapja kezdődött a problémám, hogy a wifi néha egyszerűen nem megy, semmilyen eszközről nem lehet elérni. Időnként jó, időnként nem. Semmi jele nincs a hibának, van kapcsolat, de mégsem tölt be semmi. Viszont van olyan is, hogy teljesen eltűnik a hálózat (SSID). A rendszer, és a lakás (téglafalak) jelenleg így néz ki:

    Mind a két AP egy Asus N18U router, AP1-ről megy a wifi, AP2-ről pedig a nappaliban a házimozi (TV, média player). Már nem tudom, mire gondoljak:
    - rossz a router?
    - ami még gondot okozhat, hogy ez egy bp-i belvárosi társasház, és egy wifi analyzer laptopon több mint 100 hálózatot lát...talán ez okozhatja a gondot? Ezt mondjuk azért zárnám ki, mert ezelőtt is ugyanez volt a helyzet, nem 1,5 hónapja van ennyi hálózat, és előtte stabilan ment a wifi. Megoldási ötleteim:
    1. Megpróbáltam a wifi routerre FreshTomato fw-t varázsolni, nem sikerült. Követtem a részletes leírást, de egyyszerűen nem sikerült felflashelni rá, úgyhogy ráhagytam.
    2. Arra gondoltam, hogy mivel szerintem még garis a router, megpróbálom kicseréltetni. Aztán majd elválik...
    3. Gyári fw frissítés megvolt, az volt az első, amit csináltam. Bár szerintem épp az egyik (2, vagy 3-al ezelőtti) fw frissítés után kezdődött el ez a probléma.
    4. Rendeltem egy Xiaomi router 3G-t, jókat írtak róla, az ajánlottak közt van, megpróbálkozom vele.
    5. Szerintem a legjobb megoldás az 5GHz-re való átállás lenne (a hálózati túlzsúfoltság miatt). Ez nem is lenne gond, csak vannak eszközeim, amik nem tudják az 5GHz-et, mint pl. okosporszívó. Ha nem tévedek, a 2,4/5GHz együttes használata meg csökkenti a router antenna teljesítményét/hatótávját. Viszont ha mind a 2 sáv menne egyszerre, nem hiszem, hogy a nappaliba már elérne az 5GHz 2 téglafalon keresztül. Vagy csak jól megfogyatkozva. Erre mi lenne jó megoldás, költséghatékonyan? Létezik valami megbízható, jó ár/érték arányú 5Ghz-es wifi amplifier?
    6. Routeres topicban ajánlották az Asus AC66U routert, valaki hasonló problémával küzdött, és ez elvileg megoldotta. Igen ám, de a feleségem nem szereti, ha ilyenekre költök, és ~30e Ft-os kiadás nem beszédtéma, nem jön szóba. Ezért vettem a Xiaomi routert, az költséghatékony.

    Na szóval, a fentiek fényében szeretném a véleményeteket kikérni, hogy mi volna esetemben a legjobb (és az árat szem előtt tartva) megoldás a stabil, egész lakásban használható wifi kiépítésére? Köszönöm előre is!

Új hozzászólás Aktív témák