Új hozzászólás Aktív témák

  • karmaresz

    senior tag

    Philips 43PUS8807 mint általános célú TV, konzol, valamint PC munka monitor

    Akkor itt az átlagnál hosszabbra nyúló, mindenképp szubjektív beszámoló a tévéről:

    Próbáltam spolierbe rakni, hogy ne foglaljon majd nagy helyet görgetésnél, de nem találtam ebben a topikban opciót, úgyhogy elnézést érte. :R

    Röviden a lényeg: olyan kijelzőt kerestem, ami, mint egy „tökéletes” négyévszakos gumi minden feltételnek átlagosan, vagy jól megfelel, és kiszolgál egy úrvezetőt, aki nem a versenypályára készül, de néha mosolyogni akar, ha odalép a gázpedálra egy kanyarból kifele jövet.

    Az OLED-et kilőttem, mert PC monitor esetében tartottam a beégés/image retention problémákról, de LG esetében eltántorított a statikus tartalmaknál alkalmazott agresszív dimming és az általam kevésbé kedvelt WebOS is. Ha ezek nincsenek, valószínűleg hozzáraktam volna még azt a 100-ast, hogy oledet vegyek. IPS pedig a másik véglet. Megvagyok éjfekete nélkül, de a legtöbb IPS által produkált középszürkétől már elszoktam a Sony XH90-nek hála, szóval maradt a VA panel, mert úgyis szemből nézem. A tapasztalatokat alig 4 nappal a készülék érkezése után, mindössze kb. 14-15 órányi használatot követően írom. Rengeteg szolgáltatást még én sem teszteltem, így a véleményem még változhat.

    Ami számomra a keresésnél fontos volt:
    · 40-43”, hogy még monitornak is használható legyen.
    · 4K/120Hz, valamint a 2.1-es hdmi-vel járó szolgáltatások, hogy ha már elérhető, úgy idővel ki tudjam használni ezeket újgenerációs konzolon és PC-n is.
    · korrekt kontraszt, jó fényerő HDR és esetleg Dolby Vision támogatás
    · elfogadható színhűség és betekintési szög – gyakran fotózok és utómunkázok, néha munka miatt is. Bár van egy színhelyesre kalibrált 32”-es Philips monitorom egy másik szobában, de nem árt ha nem hányom el magam attól, amit az új kijelző produkál.
    · 4:4:4 chroma subsampling, ha szöveget kell szerkeszteni, vagy apró szöveget olvasni a kijelzőn, ne folyjon ki a szemem. Néha megcsinálnék a segítségével pár prezentációt, vagy írnék egy rövidebb doksit és néhány levelet.
    · Támogasson minden fontos streaming szolgáltatót
    · Legyen elfogadható a TV minősége
    · A dimminget olyan PWM frekvencián kezelje, amitől nem fáj a fejem.

    A méret miatt hamar óriási korlátokba ütköztem, mivel nagyon kevés az ekkora, nem belépőszintű modell. Nagyjából Sony, Samsung és Philips volt az, amiben gondolkodhattam. Végül az Android TV -máshonnan is letölthető alkalmazások- az Ambilight, Samsungnál a DV hiánya, valamint a kedvező ár alapján, továbbá a sok-sok órás netes keresés, érdeklődés és néhány hasznos visszajelzés után arra jutottam, a rendkívül kevés teszt és felhasználói vélemény ellenére megveszem a Philips 43PUS8807/12-t és ha gond van, legfeljebb 14 napon belül visszaküldöm.

    Kicsomagolással most nem foglalkoznék, csak annyit, hogy teljesen korrekt. A fotók alapján a távirányítót kifejezettem ormótlannak, bumfordinak gondoltam, de a valóságban egész kecses és igényes darab, bár lehetne 4-5 centivel rövidebb és esetleg háttérvilágítással ellátott.

    Összerakva elsőre az asztalon csak egy gondolatom volt: Mindent előre lemértem, elképzeltem, de „ez akkor is bazi nagy”! Meg tudom majd szokni? -Spoiler: három nap után már minden rendben volt :D )
    Második, az alapbeállítások után: nézzük meg mit tud a TV monitor módban. Ha itt elvérzik, nincs értelme tovább próbálnom, mert erre is nagyon kell.
    Először megijedtem, mert a PC-re váltva valami borzalmas minőség fogadott, de már tudtam, hogy mik lesznek a legfontosabb lépések:

    HDR monitor módra váltani – bár nem sikerült teljesen tisztáznom, de HDR GAME módban szerintem half vertical resolution megy, ami másfél méterről játék közben nem gond, de desktop programokat használva a fontok nagyon elcseszettek.

    AMD Adrenalin driverben és Windows Display settingsben szépen átállítottam mindent és voilá, ment a HDR, ment a 120Hz, a VRR, valamint a freesync is egyszerre, alacsony input laggal és a szöveg is 95 százalékosan hozta egy jó monitor megjelenítési képességét. Ami érdekes, hogy a beállítások után nem igazán látok komoly különbséget az AMD driverében RGB 4:4:4, YCbCr 4:4:4, de még 4:2:2, sőt 4:2:0 pixel kiosztás mellett. Az utóbbi kettő annyi előnnyel járna, hogy papíron megy a 12 bit-es színmélység a driver szerint, de ezt sem látom igazán. Az okát nem tudom, viszont érdekel, ha valaki meg tudja magyarázni. Na, de a lényeg, hogy lett egy teljesen jól használható HDR monitorom, amin az amúgy is teljesen használható olvashatóság még javult egy lépéssel a better cleartype tuner segédprogram telepítése és BGR/1200-as kontraszt beállítása után.
    A Windows 11 beépített színkalibrációs eszközét egyelőre kihagytam. Indításkor sipítozott az alkalmazás, hogy ez egy WIDE-GAMUT monitor és ha használom a beépített kalibrációt, úgy az leronthatja a monitor képességeit. Így aztán beállítások során a szememre és az ideiglenesen mellé telepített, szakember által színhelyesre kalibrált Philips monitoromra hagyatkoztam minden mód színbeállításánál. Egyébként szerintem a gyári értékek sem voltak rosszak. Icipicit a pirosból és a zöldből kellett visszavennem, de ez függhet az összeszereléstől és a „panel lottery-től” is.
    TV és Netflix alatt leirtottam mindenféle digitális rásegítést és szappanopera effektet, színhőmérsékletet természetesre állítottam. Gammával és kontraszttal játszottam még, hogy az alapból kicsit bebukó árnyékos részek is visszajöjjenek, de a kontraszt és a jó „feketék” is megmaradjanak. Egyébként mindkettő teljesen jól működik. Csatornaváltásnál pár tizedmásodperc gyorsaság még hiányzik a flowhoz, de az SD tartalmak megjelenítése is elfogadható minősgében megy.

    Most, a beállítások után van egy olyan monitor és TV kombóm ami előtt tegnap 6 órát dolgoztam, vasárnap 4 órát filmeztem, 2 órát játszottam és nem éreztem olyan hátrányát egy dedikált monitorhoz képest, amit ne ellensúlyozott volna a hatalmas felület, a kellemes fényerő és színek, a korrekt kontraszt valamint a rengeteg szolgáltatás.

    Előnyök:

    1. Hatalmas, de három nap után már nehéz elképzelni, hogy ismét kisebben dolgozzak. A 32-es Philipsem is játéknak tűnik mellette.
    2. Jól használható monitornak is.
    3. a 120Hz csak addig nem hiányzik, amíg nem próbálta az ember. Az a ricogásmentes görgetés és scrollozás sokat megér akkor is, ha valaki nem játékos.
    4. Jó kontraszt, szemből jó olvashatóság, tök elfogadhatók a betekintési szögek
    5. Nincs zavaró PWM hosszabb munka után sem. Mérni ugyan nem tudtam, hány hertzen dimmel, de a szememnek és a fejfájásomnak hiszek.
    6. Nincs zavaró backlight bleeding, pedig ezzel engem ki lehet kergetni a világból. Több TV-t küldtem már vissza ilyen miatt. Szerencsére nincs döglött pixel sem.
    7. Elfogadható grey uniformity. Teszteltem egy csomó programmal. Nem mondom, hogy nem látszik, 20-40%-os szürke között, de csak ilyen extrém, homogén hátterű helyzetekben, akkor is odafigyelve.
    8. Szinte semmi color banding. Nagyon szépek az átmenetek minden teszten. A YT tömörítő algoritmusáról ő sem tehet.
    9. Jó színek már alapból is, de kis utánajárással még tovább javítható- Többen kérdezték az emberi bőr árnyalatait. Szerintem nagyon jól kezeli ezeket is. Nem látom se pirosabbnak, se narancsosabbnak ezeket az átlagnál, kivéve, ha a color gradinget végző szakembernek, vagy az őt irányító rendezőnek, producernek nem volt valami agymenése az utómunka során. Képeket rakok majd fel, de ez egy annyi konverzión (kijelző - kamera lencse - kamera CCD – fehéregyensúly és egyéb beállítások - jelfeldolgozás – konvertálás – saját képmegjelenítő szoftver és kijelző) átment anyag lesz a saját monitorodon, hogy köszönőviszonyban sincs azzal, amit én látok, így nem is alkalmas semmilyen konklúzió levonására.

    screenshot:

    fotó telefonnal:

    Ez pedig egy telefonos dng (balra: túl hideg és enyhén lilás, valamint alulszaturált és kontraszttalan) és lightroom finomhangolás, ami még mindig nem az, mint amit én látok, hiszen egy telefonos dng-ből nem tudok csodát tenni.
    és amit én látok, az meg egy harmadik természetesebb, kevésbé sárga és narancsos. Nem vagyok profi, de nagygépen, jó felszereléssel fotózok 15 éve, így ismerem az alapokat. Ha valakinek nagyon kell, akkor előveszem a full frame Nikont valamelyik fix objektívvel és lövök jpeg-et meg dng-t, hogy össze tudja lőni a kalibrál monitorán. Nekem mindenesetre teljesen megfelel. (színhőmérséklet és egyéb képminőség beállításoknál minden profilban ugyanazokat az értékeket használtam)

    10. Ambilight YEEEE!!!! sosem volt, mindig is akartam és itt örülök, hogy nem egy újabb Sonyt vettem, mert kimaradtam volna ebből a nem nélkülözhetetlen, de felettébb élvezetes élményből.
    11. Meglepő, de PC productivity esetén sem érzem komoly hátrányát -eddig Photoshop, Lightrooom, Blender, Word, Powerpoint és Excel vonatkozásban próbáltam) is egészen használható. Ahogy írtam, beraktam mellé a kalibrált monitoromat és manuálisan állítgatva is egészen jó értékeket kaptam. Mivel Wide Gamut és CALMAN ready a készülék, így nem elképzelhetetlen, hogy ezt is kalibráltatom majd.
    12. Android TV és a szabadon telepíthető programok. Nálam egyből felmászott az HBO MAX mellett a KODI, a PLEX, a Send Files to TV, a távirányítót programozhatóvá tévő Button Mapper (rakuten gyorsgomb már HBO Max-ot indítja, de szeretném beállítani hogy valamelyik gomb hosszú megnyomására újrainduljon a TV és az Android) és a legnagyobb kincs, ha nincs premium tagságod: Smart Tube Next, a reklámmentes YT kliens. Ez még akkor is királyság, ha van előfizetés, mert a filmben elhelyezett reklámokat és szponzor blokkokat is képes kiszűrni és átugrani. Ezzel párhuzamosan le is tiltottam, töröltem minden olyan programot, amit soha nem fogok használni (igen, a gyári YT-ot is ;] )
    13. Játék: egyelőre PC-n próbáltam Witcher 3 és Nier: Automata címekkel. A PS5-öt majd később költöztetem. Egy rossz szavam nem lehet. Biztos nem hozza egy sokszázezres monitor paramétereit, válaszidőt, de 8-9ms, VRR, Freesync, 4K itt is megy. Talán mintha minimális szellemkép lenne gyors mozgásoknál, de engem egyáltalán nem zavar. Még azt próbálgatom, hogy lehet-e triggerelni az ALLM-et úgy, hogy monitor módból game módba váltson automatikusan a játék elindításakor.

    14. GAME BAR: imádom, hogy látni az aktuális értékeket és gyorsan lehet eszközölni pár fontos beállítást -menu gomb hosszú megnyomására jön elő Monitor és Game módban-.
    15. Kinézet: szerintem gyönyörű, elegáns, letisztult, stabil. Az összeszerelési minőségével is teljesen elégedett vagyok.

    Semleges, bizonytalan:
    · Hang. Komoly hifim van csöves erősítővel, ProAc hangfalakkal, így féltem az olvasott tesztek alapján a hangjától. Hmm, mit mondjak… senki nem ezen fog audiofil műveket elemezni, de vállalható, a beszédhangok érthetőek. Megfelelő beállításokkal még egy kis mélyet is ki tud csiholni magából. Szerintem egyáltalán nem rosszabb, mint a kétszer ennyiért vett Sony tévém beépített hangkeltői.
    · HDR/Dolby Vision tök jó látszik, élvezhető. Egy sima SDR kijelzőről váltva így is nagy élmény, de a 450-500 nit azért nem ad akkora „Váó!” faktort, mint a mostani csúcs oledek és ledek.
    · PiP van rajta? Mintha valamelyik tesztben olvastam volna, de egyelőre nem találtam ennek a módját?
    · Hogyan kell bepattintani a műanyag kábelrendezőt a talp hátuljába??? Már vagy hat módon próbáltam, de félek, ha tovább erőltetem, egyszerűen eltörik. :W

    Hátrányok:

    Amiből úgy tűnik, hogy egyik sem lesz deal breaker nálam:
    1. A menü… végül is a célját eléri, de a Sony Android TV-m menüjéhez képest a kanyarban sincs. Felesleges teljes képernyős módok, sok-sok almenü, körülményes navigálás, érthető, de nehezen szokható logika. Kevés személyre szabhatóság. A Sonynál például nagyon teszik, hogy a forrás menüből törölhettem azokat a bemeneteket, amiket nem használok, illetve felvehetem a streaming szolgáltatókat, appokat amiket gyakran használok, valamint a sorrendet is magam szabhatom. Itt ilyet egyelőre nem találtam, így akkor is látom a „watch satellite” forrást, ha a büdös életben nem fogom használni. Ha erre esetleg van megoldás, úgy vendégem egy sörre az, aki megosztja velem. :R
    2. Homogén háttérnél a sarkokban azért észrevehető vignettálás a technológiából adódóan
    3. Teljesen elfogadhatóak a betekintési szögek mindaddig, amíg nagyjából szemből és több mint 90 centiről használom a TV-t. Ennél közelebb bizony a sarkokban és széleken jelentős a kontrasztvesztés a VA panel miatt. Monitorként használva én most pont azen a távolságon vagyok, de úgy tervezem, hogy egy kihúzható konzollal a falra fog kerülni a kis drága és akkor hátrébb tudom húzni az asztalt 10 centivel, ami megoldja majd ezt a gondot.
    4. Gyaníthatóan a BGR pixelkiosztás miatt, de egy 60%-os szürke alapon lévő 40%-os szürke betű, bár olvasható, de itt azért marad egy kis kívánnivaló. Láttam már ennél jobbat, kontrasztosabbat is.
    5. HDMI CEC wake on HDMI sajnos nem működik. Erről nem a Tv tehet, hanem a PC-s VGA-k hiányossága miatt miatt van így, ugyanis nincs megfelelő CEC implementáció a VGA-k HDMI portján egyik nagy gyártónál sem. Egy HDMI-USB CEC adapterrel kiváltható a probléma, de nem láttam egyelőre olyat, ami támogatja a 2.1-es HDMI szabványt is. Így, bár jel hiányában kikapcsol 5 perc után a TV, de a PC indításakor meg kell nyomnom a távon a bekapcsoló gombot. Kibírom.
    6. Nem voltam elég gyors, így a TV beállításainál az letöltötte az új firmware-t, majd automatikusan és telepítette is azt. Nem tudom emiatt van-e, de a hangerőszabályzás most néha kifagy és csak a teljes újraindítás segít megoldani. Ez most eléggé bosszantó.
    +1. a gyerekeim imádják, így akkor sem mindig férek hozzá, mikor dolgoznom kellene. :D Cserébe a nappaliban gyakrabban szabad a Sony.

    20 éve nem volt Philips tévém és most sem igazán tudom hogyan keveredtem ide, de úgy tűnik, jó döntés volt hogy a 43PUS8807 mellett tettem le a voksot.

    Tökéletes? Nem! Ennyi funkcionalitással, ennyiért elvárom? Nem!

    Az egyes felhasználási módokban mindenhol találunk nála jobbat, de ha valakinek egyszerre kell egy megfizethető árú TV, továbbá next gen és PC gaming gaming, valamint productivity monitor, a HDMI 2.1 által nyújtott minden szolgáltatással, akkor nagyon leszűkülnek a lehetőségek. Viszont ez a kis masina igazán komoly kompromisszum nélkül hozza azt, amit én elvártam tőle, szóval az én laikus értékrendem alapján így is erősen ajánlott. :R

    Ha valamit kihagytam, arra persze szívesen válaszolok.

    Once, I thought I was wrong but I was mistaken

Új hozzászólás Aktív témák