Új hozzászólás Aktív témák

  • saelin

    veterán

    Surviving Mars - 25+ óra játék után.

    Sikerült tegnap előtt egy kolóniát átvinni minden nehézségen és elérni egy olyan pontot, ahol már a resource management-en kívül nem sok kihívás van. Nem volt könnyű, az elején sokadik próbálkozásra is elbuktam a projektet... volt hogy már a második dome-nál olyan nehézségeim akadtak amit nem tudtam sehogy megoldani. Ilyenkor 2-3 óra után jött egy restart.
    Viszont miután a játékmenetet kiismeri a bátor vállakozó onnan már csak a kitartása és szerencséje segíthet a továbbjutásban! A szerencse elég fontos faktor a játékban. Ugye limitált pénz áll rendelkezésre, amit a játék elején kb az első dome felhúzásáig nem is tudunk szerezni és attól a ponttól is csak cserren-csuppan valamennyi - kivéve a Mars international mission sponsor-nál, mert ott a szokásos 6-10k helyett 30k pénzzel küldenek a vörös bolygóra. Tegyük fel hogy sikeresen megépítettük az első emberi létszükségeket kielégítő búránkat. Innentől már csak az oxigén, víz, áram, kaja, beton, metál, ritka fémek, elektronika, gépi alkatrészek, műanyag, üzemanyag stb... Ezek folyamatos termelésére kell ügyelnünk, amit még felsorolni is sok. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy meteorok, homok viharok, tornádók, brutális fagyok nehezítik a dolgunkat, akkor így olvasás után kész rémálomnak tűnhet. Nem az, mert ez teszi egyedivé a játékot.
    Folyamatosan a túlélésért küzdünk, az elemekkel és a saját embereink elméjével. A nyersanyagok végesek minden lépésüket előre meg kell tervezni, mert egy hiba és az egész eddigi munkánk megy a süllyesztőbe. Vannak úgynevezett mystery eventek, amik egyfajta story-t biztosítanak minden végigjátszásra. Most nem jut eszembe a pontos számuk, de olyan 5-7 esemény közzül választhatunk a játék elején vagy hagyhatjuk random-on és majd játék közben kiderül mit kaptunk. Ezek sem sétagalopp missziók. Nem akarok róluk sokat írni, mert elég spoileres téma.

    Ahogy észrevettem mindig kapunk egy küldetést amit sol 100-ig teljesíteni kell. Ezt az első kolónia után kapjuk meg, szóval nem árt annak megépítésével sietni! Itt olyan feladatokat kaphatunk, mint szkennelj 30 anomáliát (a research tree-n unlockkol dolgokat), érj el x lakost és még pár ilyen, amiket biztos nem láttam még. Sajnos sol 100 után nincs több ilyen küldetés, amit nagyon szomorúan konstatáltam. Remélem ezt később bővítik, mert ad egy erős célt a túlélés mellé. Ezeknek a randomizált eseményeknek hála van bőven benne tartalom, akár több végigjátszásra is. Sajnos vannak benne még bugok, de egyik sem nagyon game breaking. Egyedül a lategame hiánya ami miatt komolyabban húzom a szám. Megcsináltuk mindent, az összes research kioldva, wonderek megépítve és ennyi. Ha nem terjeszkedünk túl, akkor lesz egy önfenntartó kolónia rendszerünk. Ha túllövünk a célon, akkor nem fogjuk bírni nyersanyaggal és összedől a gazdaságunk. Ez a játék végét jelenti. Pont ezért a küldetésünk legelején a legizgalmasabb minden és úgy lesz egyre könnyebb, majd unalmasabb, tét nélküli a gameplay.

    Kinek ajánlom? Mindenkinek aki a hagyományos város simeket unja! A játék grafikája jónak mondható. Az épületek porosodnak idővel, takarítani és karbantartani kell őket. A meteorok becsapódása, a fagy és a homokvihar is nagyon jól néznek ki. Ezen felül a zenék, a játékban megtalálható rádió adók iszonyat jók. Mondjuk a rádió egy idő után nagyon ismétlődő tud lenni, de szerencsére több van és lehet köztük váltani. Az irányítást... Nos, ezt annyira nem tudom dicsérni. A menükben való mászkálás néha nagyon hektikus. Sokszor véletlenül lepausolom a játékot, átugrok egy másik épületre, járműre vagy személyre. Ha túl közel vannak a dolgok egymáshoz akkor nehéz a kijelölés és hasonlók. Látszik hogy ez az rts szerű játékmenet nem konzolokra való, de ahhoz képest egész jól megoldották. Használható.
    Nem drága a játék, valami 6-10e forint. Aki érez egy kis késztetést a játék iránt az vegye meg nyugodtan. Több végigjátszást bele fog ölni, amik olyan 18-25 óra játékélményt kínálnak 3x sebesség mellett. :K

    "It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."

Új hozzászólás Aktív témák