Új hozzászólás Aktív témák

  • opr

    veterán

    válasz hombre[EU] #9219 üzenetére

    "a valóságban közel van egymáshoz"

    Erre eleg necces jol valaszolni. Igen es nem. :DDD
    Attol fugg, hogy szamolod. A lenti peldak a PC piacrol jonnek:

    - Az intel pl kb ugy szamolja a TDP-t, hogy mennyit fogyaszt a CPU alaporajelen, mikozben nem csinal kb semmit, es harom savkopo menyet altal megidezett saman kantalva idezi az univerzum energiait melle. Na, ott semmi koze a TDP-nek a valos fogyasztashoz kb (es hotermeleshez, ugye, mivel esetunkben a ketto konkretan azonos, ha a pillanatnyi teljesitmenyfelvetele egy barmilyen chipnek 10W, akkor az eldisszipalt (futott) teljesitmeny 10W-epszilon, de most nem torodunk a meresi hibaval, tehat pontosan 10W, ahogy irtad is).

    - AMD megint mas tema, ott a TDP altalaban inkabb egy rolling average (mi erre a jo magyar kifejezes :F), ami ha nagyon akarod betarthato, csak epp az alap beallitas az, hogy a TDP pont addig erdekel barmit es barkit, amig rairjuk a dobozra, utana meg mehet, ami a csovon kifer. Szinten nem sok koze van a valosaghoz a dolognak, bar azert altalanossagban elmondhato, hogy a megadott TDP es a valos fogyasztas kozelebb all egymashoz az AMD-nel.

    Es itt jon be a kepbe a szarkavar:
    A fenti a PC-re igaz. A konzolokban nem ugyanaz a cucc van, nem biztos, hogy ugyanugy van megadva/merve az adat, nem biztos, hogy ugyanugy viselkedik, stb (kiveve azt a reszt, hogy amit felvesz azt elfuti, nyilvan). Persze lehet, ezt nem igazan lehet tudni, kiveve ha pont a megfelelo konzolgyartonak a HW reszlegen dolgozol ehhez kapcsolodo dolgon, vagy az AMD semicustom agaban a valamelyik konzol chipen.

    Namost Cerny eloadasa alapjan az lesz, hogy mivel az AMD-nel mar van alapbol is eleg fasza, fine grain teljesitmenyoptimalizalas/monitorozas, ezert lesz egy max TDP-je az APU-nak, aztan szukseg eseten ezt egymas kozott ugy osztjak ki, ahogy tanultak. Mellektermek, hogy elvileg emiatt sokkal konnyebb hutest tervezni. A kerdes inkabb az, hogy ebben az esetben a TDP az egy fix limit, vagy egy rolling average. Elobbi esetben trivialis a dolog, utobbi esetben nagyon nem, mert akkor ugy kell meretezni/tervezni a tapot, hogy elbirja rovid ideig az extra teljesitmenyigenyt, illetve az esetenkent a TDP akar ketszeresenek (vagy ki tudja, akar sokszorosanak) megfelelo fogyasztasi tusket.

    Nehez ez, na.

    [ Szerkesztve ]

    "Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

Új hozzászólás Aktív témák