Új hozzászólás Aktív témák

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz Djuree #16463 üzenetére

    Nekem speciel elég sok gyári DVD-m van és most már szép lassan a BD-k is kezdenek szaporodni, de ennek ellenére mondom azt, hogy szeretném már megérni a full digitális korszakot. Jelenleg pont az a bajom, hogy egyre nagyobb gondot jelent a lemezek elhelyezése, takarításkor való portalanítása, kategorizálása, sorba rendezése, stb. Ezen felül jópárszor előfordult már velem az évek során, hogy vihettem vissza a lemezt, mert repedt, sérült, karcos volt, vagy a digipack-kal, díszdobozzal, fémdobozzal volt zűr, sérült volt. Gondolj bele, mi szenvedés ez pl. egy költözéskor.

    Persze, teljesen más érzés a kezedben tartani egy igényes kiadványt, lehet hajtogatni, lapozgatni a kiskönyvet, nézegetni a fémdobozt, pl. nekem ez is szempont volt.

    Ugyanakkor ott van a digitális út: van egy PSN-hez hasonló profilod (nem értem miért lenne ezzel gond, a PSN-account-tommal sem volt soha semmi, meg semmilyen másik acc-ommal sem) - lesz egy folyószámlád, aminek terhére nézheted a filmeket. Lehetne választani, hogy csak megnézni szeretnéd, vagy letölteni is - rányomsz a play gombra és youtube-módra nézheted az 1080p anyagot a plazmádon minden további nélkül. Bármikor elérhetsz bármilyen filmet, csak bejelentkezel, keresel az online katalógusban, ingyen megnézheted a trailert, screenshot-okat, kiválasztod, fizetsz és már mehet is a móka, live stream-ben nézheted, nem kell megvárni a letöltést sem, a mai sávszélekkel simán tudsz BD-t nézni real-time. Nem kell lemezt rendelni, várni amíg megérkezik, bosszankodni ha hibás, elhelyezni aztán kerülgetni. A bérlés pedig sokkal olcsóbb lenne, mintha megvennéd a BD-t.

    Szerintem egyértelműen ez a jövő, rendkívül kényelmes, kulturált megoldás. Persze mindig lesznek gyűjtők, pl. itthon, Magyarországon kifejezetten népbetegség a birtoklási vágy és a gyűjtőszellem, ezért fizikai adathordozókra sokáig lesz igény, de szerintem szép lassan ugyanúgy csak a gyűjtőknek fog megmaradni, ahogy a bakelit (mostanában divatosan: vinyl) is. A zeneiparban már kezdenek rájönni erre: mindenki jobban jár - a kiadó is, mert nincs előállítási költsége az adathordozónak; a művész is, mert szélesebb körben, gyorsan tudja promótálni a terméket, amiből adott esetben egy-két számot beetetésként ingyen is tud adni; a vevő is, mert rendkívül gyorsan és kényelmesen hozzáfér a hibamentes anyaghoz. Egyedül a lemezgyárak járnak rosszul, de azok meg átállnak nyers CD/DVD gyártásra, mert ugye arra is szükség lesz, ha valaki mégis úgy dönt, hogy fizikai adathordozón szeretné tudni az általa megvásárolt terméket.

    Hogy ne csak off legyen: vásároltam már pár játékot a PSN Store-ból és teljesen korrektül működik a dolog. Fizetsz, letöltöd, rögtön települ és játszod. Ha úgy tartja kedved, letörlöd. Ha úgy hozza a sors, hogy el kell adni a gépet, de később veszel egy másikat, akkor sincs gond, mert bármikor újra letöltheted, nem kell még egyszer kifizetni, az acc-od megmarad és minden ilyen jellegű infót tárol. Nincs ezzel semmi baj, teljesen korrekt az acc-kezelés a PSN-en.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Új hozzászólás Aktív témák