Új hozzászólás Aktív témák

  • zedcon

    tag

    válasz VinoRosso #5960 üzenetére

    Nem veszett fejsze nyele, de az is igaz, hogy nem kéne ennyire komplikáltnak lennie 4 modul szinkronizálásnak egy lapban se. Tényleg lassan tudok haladni vele, mert ez az egyetlen gépem és vidéken van, 1-2 hetente jövök haza. Az is lehet, hogy Aida nem jó ehhez a laphoz Win 10 alatt, mert néha teljesen illogikus ahogyan hibát dobál a teszt és Dram frequencyt egy helyen nem jól olvassa ki.

    Annyit szubjektíven érzékelek, hogy ha a system memory stability teszter 10 vagy 30 másodperc körül már hibát dob akkor biztos, hogy nem stabil a rendszer. (példa: Deus Ex - Makind egyszerűen kidob a Windowsba "alkalmazás leállt" hibával). De ha másfél -kér percig nem dob hibát akkor az 2-3 óra stabil játék és semmi malfunction.

    Még teszteltem, sőt 3 modulból próbáltam megtalálni melyik a legyengébb (amelyikkel 10 sec után hiba a teszterben). A kérdés majd az, hogy Dram Clock Skew-nál amit nem változtatok az miért maradjon Auton. Inkább Normal-ra kéne és többinél kézzel belőni a késleltetéseket ahol kell. Szóval érzésre beraktam úgy modulokat, hogy az A1 és B1-ben vannak a legjobbak és az A2-B2-t tologatom majd a Delayt.

    Az lett az eredmény megint amit írtam. Közel 3 percig stabil. Ezután csak annyit csináltam, hogy felhúztam a RAM-ot 1066-ra. Ekkor másfél percig bírja ezekkel a beállításokkal a teszter. Vagyis mondjuk a Deus Ex így stabilabb és egyben gyorsabb is. Néztem nem lépett ki 4 modullal, 1066Mhz, 5-5-5-18-on, bár csak pár percet játszottam. (régebben 1066Mhz-en 10-20 sec után kidobott a Windowsba amikor a sűrű városban mászkáltam)

    Ami még apróságot észrevettem, hogy néha (nem tudom mitől függ) megjelenik egy Pull-In of CHA PH5: [Disabled] és egy Pull-In of CHB PH5: [Disabled] (5.) rekord a BIOSban, ami mintha úgy érzékelném a mem csatornák közötti extra szinkronizációs lehetőség. Ezt a kettőt tettem Disabled-re a többi Enabled és 150, 150 Delayt adtam az A2 - B2-re és 1066Mhz, 5-5-5-18-on használom most a gépet.

    Tehát a legnagyobb előrelépést a CPU GTL és NB GTL References állítgatásával és talán ezekkel Dram Clock Skew állítgatásával értem el. Bár sajnos logikát még mindig nem látok az egészben, miért kell ezeket állítgatnom még 400-as FSBhez is. Mindenképpen megfogom majd nézni Win 7-en amihez talán a chipset driver is jobb és BIOS újrafrissítést is csinálok előtte. Az, hogy olyan stabil legyen 4 modullal húzva mint 2-vel jelenleg csak álom.

    Pontos vagyok mert mérnök, de van mikor eldobom az agyam. Lelkes Újonc vagyok 2003 (!) óta :)

Új hozzászólás Aktív témák