Új hozzászólás Aktív témák

  • jpisti

    senior tag

    válasz jpisti #7266 üzenetére

    Akkor tehát összefoglalva:
    A megoldandó feladatok a következők voltak:
    - Az RT-N18U-nak egy már meglévő WiFi hálózathoz kellett csatlakoznia és az azon lévő internet megosztást a LAN portjain elérhetővé tenni. (a meglévő hálózatot ebben az esetben egy UPC FiberPowe 240Mbps sebességű kapcsolat szolgáltató által biztosított Connect Box hozta létre)
    - Egy USB-s adattárolót (jelen esetben egy 64GB-os PenDrive-ot) elérhetővé tenni mint hálózati meghajtó, a hálózatra csatlakozó gépek számára. (jelen esetben mint "Z" meghajtó)
    - Egy USB-s nyomtató elérésének megosztása mint teljes értékű hálózati nyomtató. (jelen esetben egy Xerox Phaser 3140-es nyomtatóról van szó)

    Az eredeti és annak a turbósított változatával a HGG firmware-el sajnos nem megoldható az első eset, hiszen mint jelerősítő tudnak csatlakozni egy már meglévő WiFi hálózathoz és a Connect Box beállításaiban az is megoldható, hogy az adott MAC című eszköz mindig ugyanazt a helyi IP címet kapja (ez elengedhetetlen a hálózati eszközökhöz) de jelerősítő üzemmódban ezekkel a firmware-kkel a LAn szolgáltatások és az USB szolgáltatások nem mennek. A routerhez hozzá lehet férni LAN-on keresztül de ennyi.
    Maradt tehét a Tomato firmware telepítése.
    Egy Linksys WRT54GL routeren már használtam Tomato fw-t és nagyon meg is voltam vele elégedve, szóval belevágtam.
    ...de sajnos nem nagyon értek a hálózat építéshez, tehát itt kötöttem ki és kértem segítséget.
    A kihívások megoldása is meglett hála az itteni csapatnak! :R
    A következők lettek:
    1,) meglévő WiFi hálózatra csatlakozás: a Tomato fw Basic/Network/Wireless részénél a Wireless Mode beállítást "Wireless Ethernet Bridge"-re kellett állítani. A további beállítások:
    - Wireless Network Mode: Auto-n érdemes hagyni, egyébként még B,G,N Only és B/G Mixed lehetőségek vannak.
    - SSID: értelem szerűen annak a hálózatnak az SSID-je amire csatlakozunk.
    - Chanel: A másik routeren a Wireless beállításoknál ezt át kell tenni kézire és választani egy nem foglalt csatornát, majd a "Scan" gombra kattintva kiválasztani a másikon beállítottat, ez egyszerű mert az SSID-k is látszanak.
    - a másik két beállítás hagyható alapértelmezésen, gondolom akinek fontos az tudja is hogy mik ezek pontosan.
    - Security: ennek és az al-beállításainak meg kell egyeznie a másik router beállításaival, ha nem működne akkor változtatni kell rajta, nekem például au UPC alapbeállításaival nem ment, de a WPA2 Personal beállításokkal már ment.
    Ezután megeshet hogy teljesen újra kell indítani a routert és amikor feláll, akkor már lesz internet kapcsolat a routeren.
    Fontos még, hogy ugyanitt de a LAN résznél legyen beállítva a routernek egy IP cím is. Én nem hagytam meg az alapértelmezett 192.168.1.1-et (nem tudom hogy úgy is működött-e volna minden) és beállítottam a másik router alapján, aminek az IP-je 169.168.0.1, az ASUS routernek a 192.168.0.4-et, a DHCP engedélyezve maradt és az IP Range (first/last)-ot a 192.168.0.5 és 192.168.0.81-re állítottam.

    2,) USB háttértár hálózati meghajtóként való beállítása: az USB and NAS/USB Support menüben, lent az alján látható a csatlakoztatott eszközök, itt kell lennie a háttértárnak is és a rajta lévő partíciók nevének is látszódnia kell!
    - a Basic/Identification menüben a "Hostname"-nél legyen adva valami egyszerű név, én az ASUS-t használtam.
    - az USB and NAS/USB Support menüben az "USB Storage Support" legyen bepipálva (alapértelmezésben be van!)
    - az USB and NAS/File Sharing menüben az "Emónable File Sharing" nél legyen kiválasztva valamelyik "Yes,..." lehetőség.
    - a "Workgroup Name" legyen beállítva a helyi munkacsoportra, vagy ha több is van akkor arra amin a meghajtónak mag kell jelennie.
    - a "Client Codepage" résznél köbóvetni kell az apró betűs istrukciót és azután kiválasztani a megfelelő kódlapot.
    Ezután már a hálózat gépeire csatlakoztatható a hálózati meghajtó. Én a TotalCommander-t használom és ott a hálózati kapcsolatnál a \\[ASUS]\[partíció neve] elérést kell megadni, természetesen a kapcsos zárójelek nélkül... :U

    3,) USB nyomtató hálózati elérése: ha a nyomtató nem egy mai darab és nem látható az USB and NAS/USB Support menüben, lent az alján, a csatlakoztatott eszközöknél, akkor fentebb be kell pipálni az "USB 1.1 Support"-nál is és akkor már meg fog jelenni.
    Ezután már csak követni kell a kedves moderátorunk, Intruder2k5 által belinkelt instrukciókat, természetesen az aktuális operációs rendszerre adaptálva.
    Azért itt a link még egyszer: http://tomatousb.org/tut:configure-printer-in-windows

    A vok és a vagyok között pontosan egy "agy" a különbség!

Új hozzászólás Aktív témák