Új hozzászólás Aktív témák

  • BeZol

    őstag

    400. hozzászólás után én inkább feladtam a kommentek olvasását :N , de a véleményemet leírom, és innentől figyelek :U

    Én úgy tekintenék az AMD processzorra, hogy teljesen felesleges 1700X/1800X-et vásárolni, hogy magasabb legyen az alap és az automata turbo értéke, ha ezt egy 1700-as ugyan nem tudja gyárilag, de erősen valószínű, hogy ugyanúgy 3.9-4.1GHz közé lehet majd tuningolni, az meg nagyon úgy néz ki, hogy 4.1-4.2GHz-nél vége a történetnek, és talán az átlag 3.9-4.0GHz-ig fut jutni (kérdés, hogy a sima 1700-as ilyen szempontból mit hoz, de most pl. 3.9 kontra 4.0GHz, az "csak" +2,6% teljesítménytöbblet).

    Ami tetszik nekem, hogy 8magos létükre 1szálon felturbóznak 4.1GHz-ig is (legalábbis az 1800X), és az 1700-as is felmegy majd 3.7-3.75GHz-re.
    Többszálon 3.7GHz-re megy az 1800X, kérdés, hogy a kisebb prociknál ez milyen érték lesz.
    Az anno 300ezer Ft-os 8magos i7-5960X 3.0GHz-ről turbózik 1szálon 3.5GHz-re, minden maggal 3.3GHz-re, tehát "gyárilag" simán benyel 10-20%-os lemaradást (egyébként 4.4GHz-ig húzható és egyenértékű egy 6900K-val azonos órajelen).
    Az aktuális 300ezer Ft-os 8magos i7-6900K-val már javítottak ezen, hiszen 3.3GHz alap, 3.5GHz minden mag, és 4.0GHz 1szálon, így a gyári órajelek alapján 1szálon pont az 1700X-1800X közé esik, viszont többszálon egyértelműen az 1800X alá (3.5GHz kontra 3.7GHz az +5,7% órajelelőny az AMD-nek!), az 1700X-et pedig majd egy hozzáértő leírja, mi a gyári minden magos turbó értéke.
    Ha az árakat nem nézem, akkor gyárilag semmit sem piszkálva a hétköznapi használat során ez bizony 8magos Broadwell-E szintnél is jobb az órajeleket tekintve.

    HA egy hozzáértő kezébe kerül ilyen processzor, akkor az nagyon jól tudja, hogy ezek a 8magos Intel processzorok (még az 5960X is!) bizony 4.3-4.4GHz-en tudnak menni tuning mellett, tehát hiába van gyárilag +5.7%-os órajelen az AMD, mikor mindent kisajtolunk a processzorból, ott már akár 10%-os órajelelőny lesz az Intel processzor javára, mert 3.9-4.1GHz között véget ér az AMD!

    Az igazi az lenne, ha gyári órajeleken, majd azonos órajeleken, majd a maximumot kihozva is fel lennének tüntetve a teszteredmények (és nem érdekelnek a szintetikus tesztek, ott látom rendben vannak nagyjából, nekem valós gyakorlati tesztek kellenek). Remélem ezek után mindenki látja, hogy gyári órajeleken az AMD kedvezőbb értékeken fut, ami egyébként egy átlag felhasználó számára jó dolog, úgymond sokkal életszerűbb, és a teszteken is kedvezőbb eredményt hoz ki.

    A teszteket átnyálazva vegyes érzéseim lettek. Tetszik, hogy 8magos létükre magas órajelen pörögnek gyárilag, tetszik, hogy a teszteken ez meg is jelenik, az viszont nem tetszik, hogy sok helyen anomália van, és nem tudja azt, amit tudnia kéne. Tehát ami papíron stimmel, az a gyakorlatban nem mindenhol jön át, és ez kifejezetten nem tetszik, igaz, fele/harmad annyiért adják, és elviekben idővel ez javulhat, de erre meg azt mondom, hogy hiszem ha látom, várakozást pedig nem veszek meg, lásd Bulldózer széria.

    Játékok szempontjából eddig sem volt sok értelme 4magos i7-nél feljebb menni, ez most sem változott (hacsak nem streamelget valaki és gyakran vág videókat, akkor bf1 multihoz kevés lesz a 4magos i7), az viszont tényleg fura, hogy 1080p-ben, de néhol még 1440p-ben sem hozza játékok alatt a kellő szintet, pedig még a gyárilag magas órajel is a segítségére van, de így is néhol 5-50%-nyi fps-többlettől elesünk, ami sok fps esetén nem gáz, de a linkelt szituban nem mind1, hogy a minimum az 60fps vagy csak 40! Ez gáz! Ha ezt úgymond megbocsátjuk neki, akkor kezdetét venné a "melyik játék alá jó a processzorom" témakör, a jelenlegi amd v. nvidia kártyával megy jobban a játék szituhoz, és máris nagyon sok változónk lesz...

    Tehát játékos szemszögből ez egy rossz vétel, hiába kapunk i7-7700K árban 1700-as processzort. Kicsit úgy érzem a szitut, mint amikor a core2duo v. core2quad processzort vegyek téma ment, na de ott nem volt ilyen orbitális különbség játékokban, és minden szimplán az órajelkülönbségnek volt köszönhető, az idő pedig a 4magos quadoknak kedvezett.
    Nem tudom, hogy az anomáliákat mennyire tudják majd kezelni, én kivárnám amíg rendeződik a helyzet, ami akár azt is jelentheti, hogy a következő processzorfrissítéssel megoldják, tehát akár 1-2 év, vagy szimplán játék-patchek, bios frissítések segítenek az elkövetkező pár hónapon belül. Ha ez összejön nekik, akkor jön majd el a 4+ magos processzorok ideje, főleg ilyen árak mellett.

    Jelenleg játékos szemszögből teljesen felejtősek ezek a 8magosok, bár lehet remegne a kezem, hogy i7-7700K vagy Ryzen 7 1700-at rendeljek ha új gép kell, viszont az egyiknek van használt olcsóbb alternatívája, a másiknak pedig nincsen, ott ez nem lenne kérdéses. Akinek nem csak játékra kell, annak egyszerű lesz a döntés.

    Az igazi kérdés tehát inkább az lesz, hogy mit tudnak majd a 4mag8szálas Ryzen-ek. Menni fog magasabb órajel, akár 7700k szinten? Ott is lesznek anomáliák mint most?

    Ryzen 5 1400X (4mag/8szál, 3.5/3.9GHz): kb. 72ezer Ft
    Ryzen 5 1300 (4mag/8szál, 3.2/3.5GHz): kb. 63ezer Ft

    Az X-es ezek szerint mehet +100MHz-et, a sima pedig +50MHz-t a turbó fölé. Ezek viszonylag alacsony értékek a mostani K-verziós i7-esekhez képest, ezért is leszek kíváncsi, hogy vajon tuning esetén mi lesz a vége, mert i5 árban kaphatunk majd i7-eseket (bár árakat csökkentett az Intel, szóval fene tudja hogyan lesz ez pontosan), feltéve h nem lesznek játékokban továbbra is gyengélkedések. Mivel ezek úgyis csak tavasz végére, nyár elejére érkeznek, addigra csak-csak megoldják a mostani problémákat, és elviekben pöpecül kell majd működniük. Ha akkor sem lesz minden 100-as, akkor szerintem felejtős az egész, hacsak nem budget gépet építünk, és tudjuk, hogy hát igen ez ilyen, nem volt lóra pénzem, jó lesz a szamár is, és majd szenvedek mikor 60 alá zuhan az fps-em, és bárcsak vettem volna rendes gépet.
    Azért remélem nem ez lesz a vége a történéseknek :U , de egyelőre így állunk :(

    Játékos szempontból 1 pozitívuma mindenképp van az egésznek: az Intel csökkentette a processzorai árait :D Ez jó az új gépet vásárlóknak, és a használt gépet vásárlóknak is, mert mindenhol csökkenés lesz majd.

Új hozzászólás Aktív témák