Új hozzászólás Aktív témák

  • Puma K

    veterán

    Azt az elején leszögezem, hogy minden számítástechnikai eszközt azért veszek hogy használjam.

    Anno GF 4 MX440, 6800GT, 7600GT és 7900GT után megnéztem egy HD 4850-et.

    Az akkori AMD Athlon 64 3200+ Venice Socket 939-es procim mellett pörgettem a fent említett kártyákat.

    Az akkori Acer X223w monitorom szélesvásznú volt 16:10-es képaránnyal, 22"-os képernyőmérettel és 1680x1050-es felbontással.

    Az Acer monitor volt a 7600GT és a 7900GT mellett is. Hiba vagy bármiféle gond nélkül működött minden ahogy kellett.

    Ezzel szemben... a HD 4850-el a gépben nem tudtam a monitor natív felbontását kiválasztani.

    Minden más egyéb felbontás szerepelt a választható listában, de sem Windows-ból sem az akkor még Catalyst Control Center-nek nevezett ATI/AMD driver-ből. Driver újratelepítés vagy akár a Windows újrarakása sem oldotta meg ezt az akkori problémámat.

    Írtam az Acer-nek egy e-mailt, hogy ezzel a helyzettel találtam szembe magamat mi tudok tenni. Azt felelték, hogy nagyon semmit. Mert ezt, azaz a monitor paramétereit a VGA kártyának kellene egymagában felismernie és kezelnie...

    Ezzel vagy hasonló gonddal nem találkoztam a korábbi Nvidia kártyákkal.

    Végül azt találtam anno megoldásnak a netet böngészve, hogy ez sajnos mint kiderült egy létező probléma az AMD VGA kártyákkal...

    Ezért a feltelepített CCC fájljaiban kellett megkeresni adott .ini fájl-t majd adott részen bele kellett nyúlni és kiegészíteni a monitor natív felbontásával... majd csak ezután lehetett kiválasztani az általam áhított 1680x1050-es felbontást...

    Ezt minden egyes Windows újrarakásnál vagy driver frissítésnél meg kellett tennem...

    Egy idő után váltottam GTX 275-re és előző ATI/AMD driver radír nélkül,de friss Nvidia driver-el és még Windows újrarakást is mellőzve ugyan az a monitor... ugyan azzal a kábellel... hibátlanul működött. 1680x1050-ben.

    Második nekifutásom az AMD GPU-kat illetően egy ATI Mobility Radeon HD 5470-el volt.
    Adott volt egy LG LCD tévé 42"-on. Az egy akkor +250k Ft-os elég jó fajtájú tévének számított.

    Adott volt a laptopom amiben az említett ATI/AMD GPU volt. Erre a tévére rákötve olyan pocsék minőségű képet adott HDMI-n hogy botrány volt nézni.

    Próbáltam gépújraindítást, próbáltam akkor még mindig CCC driver-ből mindenfélét lépésenként állítani, de nem oldódott meg. A tévét is próbáltuk újraindítani (hátha) vagy a beállítások között átállítani hogy hátha ott kell valamit finomhangolni, de semmi változás nem történt. A kép pocsék maradt.

    Nem sokáig volt nálam az a laptop... és lett helyette egy másik hordozható masina amiben Nv GT555M volt. Nos. Ugyan azzal a HDMI kábellel a tévén történő bármiféle állítás nélkül (a tévé nem kapott frissítést) a dedikált Nv kártyával elsőre ment a kép és a hang úgy ahogy kell.

    A GT555M után ismét visszatértem az asztali gépek világába egy GTX 760-el és ugyan azzal a HDMI kábellel amivel előtte 2 évvel próbálkoztam ismét egy tévére kötve a gépet hibátlanul működött minden. Az a HDMI kábel azóta is megvan és teszi a dolgát.

    A GTX 760 után volt GTX 1070, 1050 Ti, 1080 Ti és most kíváncsiságból egy RTX 2060-am van.

    Lehet ez adott emberek szemében ez nem sok kártya, de én mint írtam használatra veszem a dolgaimat és nem problémák generálására amiket vagy meg tudok oldani vagy nem.

    Mindezen saját tapasztalataim miatt és mert elköteleztem magamat a G-Sync-el az Nvidia mellett egy ideig eszembe sem jut AMD kártyát venni.

    Ez a Nvidia vonal meg úgy mellékesen megemlítve az Intel is sokkal kiforrtabbnak avagy még plug&play-ebbnek (jahj de szépen hangzik) érződik szerelést követően a használatnál.

    Azt viszont nem mondom, hogy ha most építenék gépet akkor is Intel-re tenném le a voksomat... most simán egy B550 chipsetes lapra és legalább egy Ryzen 3600/X-re mennék rá ha prociról van szó.

    A VGA-nál meg lemondanék a G-Sync-ről ha adott áron olyan VGA-t tudna letenni az asztalra ami stabilan minimum 25%-al erősebb mint a korábbi 1080 Ti-m.

    [ Szerkesztve ]

    "Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

Új hozzászólás Aktív témák