Új hozzászólás Aktív témák

  • spidersoft

    senior tag

    válasz DeFranco #59496 üzenetére

    Na igen. Mondjuk én úgy vagyok ezzel, hogy jó, ha van itthon egy precíz... pl. csapágy beazonosítására. Készülékekben lévő csapágyakra legtöbbször nem írják rá, hogy miféle, de megesik, hogy van *majdnem* ugyanakkora, de colos méretezésű... fűnyíró önjáró hajtóművébe kellett tűgörgős nyomcsapágy, annál futottam bele ilyenbe: ha megveszem a metrikusban kereknek tűnő méretűt, akkor nem lett volna jó. Ezzel a négyezressel azt mondanám, hogy kb. 2-3 századon belül lehet mérést ismételni. A "kétezres" acél tolómérőknél sem igazán van értelme a százados jegynek, az inkább csak tizedre használható. Amit ezeknél nehéz megtanulni, hogy ignorálnod kell a felesleges pontosságot. Egy kijelzős tolómérőnél mindenképp kereket akar az ember agya mérni, holott lehet, hogy csak azért mérsz 8.02-t, vagy pláne 8.05-öt, mert annyit nyeklett a szerkezete... az még simán lehet 8, amit egy óráson vagy egy nóniuszoson sokkal könnyebben elfogad ezt az ember. A másik, hogy meg kell tanulni a mérőeszközt, nem mindegy, hogy milyen erővel szorítja az ember, hol szorítja, sok mérés alkalmával hányszor hányféleképpen szorítja... a mitutoyo ebben is erősebb: sokkal nehezebb rátolni még két századot, mint a többinél, merevebb a szerkezete, de a lejjebb linkelt négyezres is már érezhetően merevebb, precízebb a sprőd kétezreseknél. (#59497) Feketelaszlo: nem csak lustáknak: ha egy munkadarabot vissza akarsz mérni és rajzot/modellt készíteni róla, de nincs más reverse engineering opció, és nem 8-10 méretet kell lemérni, hanem mondjuk 20-25-öt, ráadásnak 5-6 alkatrészről, akkor azért hatékonyabb tud lenni, még ha ismered is a nóniuszt.

    (#59501) dragonfx: hasonló, de mégis más. van, ami itt olcsóbb, van, ami ott... mivel kisebb a sarc, így az egydolláros cuccok néha ott féldollárosak :D ugyanúgy vannak zsivány eladók, kicsit más a rendszere, nincs paypal, de van más.

    (#58760) Nestor16: rendeltem én is tollat meg táblavinyettát (igaz én csak A3-ast: a spajzba akarom kitenni, hogy még ott melegibe felírhassam, hogy miből vittem ki az utolsót, mert a konyhába érve már késő... forr a víz, pirul a hagyma, soha nem lesz felírva.) így egy hét távlatából: javasolsz hozzá valami törlőszivacsot, vagy bármi kis konyhai szivacs vagy rongy megteszi?

Új hozzászólás Aktív témák