Új hozzászólás Aktív témák
-
Mike88
senior tag
Nem romlik meg, ha nem jut oxigén a cefrébe, s ha kotyogóval cefrézel, és óvatosan nyomkodod le főerjedés közben, akkor nem jut oxigén a cefrébe, mert hát CO képződés van és az azt kiszorítja, a kotyogó meg mint egy szelep, úgy működik (mert hogy az), felesleget kiengedi, de be nem enged. Valami egyéb hiba történt, hordó rosszul zárt, (vagy le se zártátok), esetleg "bundát" nem nyomkodtátok le (van ami "nem keveri magát", ez cefre sűrűségétől függ), avagy szabadban cefréztetek, napnak ki volt téve, optimálistól messze volt a hőmérséklet, nagy hőingadozásnak lett kitéve, stb. ezer oka lehet.
A hordóban mindig hagyni kell egy kis helyet, máskülönben képes kifutni, s képes felfeszíteni bármilyen tetőt vagy akár szétfeszíteni hordót. Erősen habzó cefréknél (a birs pont nem ilyen, de ilyen a szilva, cseresznye, meggy, bodza stb.) a többihez képest valamivel több "helyet" kell hagyni.Fred23 a pektinbontónak az a szerepe, hogy a rostokat szétrobbantja (elfolyósít), ezáltal a cukor jobban "feltárul". Az erjedést segíti, a kihozatalon is javíthat. Bármilyen gyümölcsnél alkalmazható, rosszat tenni nem lehet vele, de különösen ajánlott keményebb gyümölcsöknél, alma, körte, birs. Nagyapáink azért nem raktak bele, mert nem volt akkor elterjedt. Hidd el, az öregek amit műveltek pálinka címszó alatt házi körülmények között, az a legkevésbé sem követendő példa az esetek 99%-ban! Nagyon sokaknál a pálinka igazából egyet jelent egy pálinkahibával, csak nem tudnak róla. Nem törvényszerű nyilván, de megfigyelhető az, hogy a fiatalok nyitottabbak, az idősebbek keresik az általuk megszokott hibát a pálinkákban, s ha az nincs meg, akkor "üresnek" érzik. (elég sok pálinkát kell velük meginni, köztük a sajátjukat is, hogy ezt megfigyeld, mi az ízlésük szerint megfelelő, s hogy tudj némileg általánosítani)
Ahogy megfigyelhető az is, hogy az idősebb korosztálynak sokkal jobban ízlenek, a kissé utópárlatos, "testesebb" pálinkák, ez utóbbi kicsit ízlés kérdése is, van az a pont, ahol már súlyos hiba, van az a pont, aminél még ízlés kérdése.
A technika fejlődött a borászatban, a cefrekészítés pedig a borászati alapokra épül, nem ördögtől való dolgok ezek! Soha nem gondolnak, gondoltok az orosz befolyásra, hogy azok mekkora kárt tettek nálunk az alkoholos italok terén. Igyekeztünk egy elképesztően nagy piacot kiszolgálni és fura igényeket, így alakult ki a mérhetetlenül erős pálinka, amit agyon toltak az öregek cukorral (8-15%), hogy minél több legyen a kihozatal, s lekaparja a hátad a seggedig, így lettek agyoncukrozva boraink is, hogy minél erősebb és több bor készüljön stb... Némi szőlő, víz, cukor, othello vagy csete, mert mindkettő jól színez, s kész is a "vörösbor" a vörösöknek! Csak mi is ennek fogyasztójává váltunk, ill. én nem, szüleim, nagyszüleim.
Nincs gond egy nagyobb helyiségben a CO képződés miatt, "egy szem" 60L-es hordó nem okozhat problémát. Naponta egyszer kiszellőztetni, azt' annyi.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Autós topik
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
- Nők, nőügyek (18+)
- Toyota topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Friss Dolby Atmos hangprojektorok érkeztek a TCL-től
- nVidia tulajok OFF topikja
- További aktív témák...
- Eladó Gamer PC i5-7600K (3,8Ghz), 16GB RAM, 2x256GB SSD, 1.5TB HDD, Geforce GTX1060 3GB
- Latitude 7400 14" FHD IPS i7-8665U 16GB DDR4, 256GB NVMe ujjlolv gar
- MSI MEG X399 Creation
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12/512GB / 1 év garancia / CSAK KIPROBÁLT SZINTE ÚJ
- Dell Latitude 5480, 14" FHD IPS, i5-6300HQ, 16GB DDR4, 256GB SSD, 1.7 kg, gar