Aktív témák

  • Geri Bátyó

    őstag

    Most, hogy a poéta titulusnak megfeleltem, előveszem Birodalmi Főszakács rangomat, ugyanis főzőcskéztem! :K

    Mivel maradt egy kis húsleves és főtt hús, először arra gondoltam, hogy a hús jó lesz egy lencsefőzelék mellé feltétnek, de meggondoltam magam és szabadjára engedtem a fantáziámat, hogy létrehozzak egy tartalmas, pikánsan fűszeres egytálételt.

    Kezdetnek egy lábasban olajat hevítettem és amikor jó forró volt, szórtam bele csillagánizst, köménymagot, mustármagot és babérlevelet. Amikor a fűszerek pattogni kezdtek az olajban, raktam mellé egy adag rizst és fehéredésig pirítottam a fűszeres olajban. Ezután jött egy kis apró kockákra vágott hagyma, fokhagyma és paprika, valamint egy kevés só. Amikor ezek is megdinsztelődtek, jöhetett rá, az előre beáztatott lencse és 2 teáskanál paradicsompüré. Felöntöttem a levessel és kis lángon puhára főztem.
    Menet közben a levest időnként pótolni kell, valamint (mivel a rizs és a lencse is sok sót vesz magába) több, kisebb adagban érdemes sózni.
    Amikor megpuhult, beletettem a főtt húst, borsoztam és tejföllel gazdagítottam. Ízlés szerint, tejföl helyett a joghurt, vagy a kefir is tökéletesen megfelel!

    Mindannyian tudjuk, hogy a lencse nem túl mutatós étel, ezért ha fel szeretnénk dobni, főzzünk bele kockákra vágott kaliforniai paprikát, lehetőleg többféle színűt! Természetesen a paprikát, csak a főzés végefelé kell beletenni.
    Hogyha valaki a csípős ízeket szereti, akkor a hagymafélékkel együtt tehet bele chilit, vagy erőspaprikát. Nem fogja elrontani!
    Lencse helyett, babot is használhatunk. Mivel a bab több fűszert is elbír (sőt, szinte könyörög érte!), a fűszerezést ilyenkor ki lehet egészíteni egy fahéjrúddal és/vagy néhány szegfűszeggel (a szegfűbors még jobb). A babot viszont érdemes előre sós vízben félig megfőzni, mivel annak jóval több idő kell hogy megpuhuljon és a rizs szétfőne.

    Nagyon finom, egyszerű, laktató és olcsó egytálétel! :K

    [ Szerkesztve ]

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

Aktív témák