Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Akula
nagyúr
Mostmár csak az kéne hogy a kenyeret is megtanulják hagyományos módon készíteni, ahogy évezredekig ment, ne E betűvel feltuningolt disznótápot áruljanak drágán. Régen az is jobb volt.
-
Dr. Akula
nagyúr
válasz #71321344 #28 üzenetére
Régen volt kenyérsütő gépünk, de inkább kalács lett belőle mint kenyér, nem is erőltettük nagyon. Pedig jó lenne, de több helyen is utána olvastam, nagyjából az jött ki belőle hogy 1. nem mindegy milyen liszted van, 2. kemence nélkül, kenyérsütő géppel sose lesz jó. Pékséget meg nem fogok nyitni a kertben.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
nagyúr
válasz arnyekxxx #39 üzenetére
... meg még sok szarból, ami csak arra való hogy 12 óra helyett 5 perc alatt kész legyen, illetve liszt helyett disznótápból is lehessen valamit varázsolni. [link] Érdekes mód a régi (89 előtti) kenyerek nem estek össze nyúlós-ragacsos gusztustalan masszává estére. Igaz a zsömle is feleakkora volt mint ma, de vagy 3x nehezebb. Nem volt belőle kispórolva az anyag és a munkaidő.
-
Dr. Akula
nagyúr
válasz arnyekxxx #41 üzenetére
Disznótáp = annyira selejt liszt hogy max a disznónak lesz jó. Na ebbe raknak némi E betűt, és pikpak kenyérnek látszó tárgy lesz belőle. Addig kibírja amíg kifizeted a vételárát, aztán meg (nekik) már mindegy. Nekünk nem.
A szentesi pékség kenyerétől a (régi) Köki közértes zsemléig mindenhol jobb volt minőségileg mint ma. A lentebb linkelt cikkből kiderül miért. Rablógazdaság van, a profitmaximalizáláshoz a vásárlón nyerészkedés a kulcs. A (mindenkori) kormánynak meg az lenne a dolga hogy ennek gátat szabjon. Nem mondom hogy 200-ért már arannyal futtatva legyen, de hogy ne szemetet rakjanak ki a polcra, az igen.
A másik meg a köpködős kolbász / felvágott. Régen a parízerbe se volt annyi csont és porc darabka beladarálva mint most egy Gyulai / Csabai (elvileg márkás) kolbászba.
"Mondjuk nem tudom te hol vásárolsz ahol a kenyér estére nyúlós ragacsos masszává esik össze, de szerintem keress másik boltot."
Keresek, de nem találok. Mindenhol ilyen van, mert árverseny van, olcsóért meg csak hulladék. A baj az hogy drágán is. Hiába nem a legolcsóbb zsemlét veszed le a polcról, az is szar, csak valami fantázianeve van, meg 5x akkora ára. A neten időnként felbukkannak írások rendes pékségekről, dehát a város másik végébe nem fog kibuszozni az ember minden nap a napi kenyérért, az nem elégséges megoldás. Pedig nem egy ufótechnológia, évezredekig az egész világnak ment a dolog. -
Dr. Akula
nagyúr
Régen is sok volt a csóró, mégse mertek ilyen ipari hulladékot kiadni. Be is zárta volna a Köjál az egész pékséget, a jómunkásemberek meg mehettek volna KMK-snak. Most is ezt kéne, ha már önmaguktól nem megy, akkor kötelezni őket törvényileg. Ahogy Tokaji bornak se lehet minden kannás löttyöt eladni, úgy kenyérnek se lehessen.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
nagyúr
válasz arnyekxxx #59 üzenetére
Lehet hogy a könyvnek megfelel, de akkor ez csak azt jelenti hogy az a könyv szar.
"az továbbra sem derült ki, hogy hol veszed az estére ragacsos masszává összeálló kenyeret"
De, eddig is kiderült: mindenhol. Másmilyet már gyakorlatilag nem is kapni, max pár "kézműves" pékségben. Az hogy neked nincs összehasonlítási alapod milyennek kéne lenni, ebbe nőttél bele, nem jelenti hogy nincs is. Vagy inkább: nem is volt. Mert volt, aki élt abban az időben, az tudja."Mert az nem ér, hogy mindenhol az van."
Miért mi ér, a letagadás? A (színvonaltalan) előírásnak megfelel, tehát jó? Amcsiban a génmódosított kaja is megfelelő, nálunk tiltott. Biztos azért mert olyan jó... Ott viszont bármilyen szarral tömhetik a népet, még külön jó ha rákos is lesz tőle az ember, legalább a gyógyszergyárakat is tömheti pénzzel, 2 in 1. -
Dr. Akula
nagyúr
"régebben tudomásom szerint eleve sokkal jobb kenyérgabonáink voltak"
Most is van, azt viszik ki a pénzes németeknek. Amit már ők se hajlandóak átvenni, az marad nekünk, abból lesz a mi kenyerünk. Ahhoz kell a sok E betű bele hogy ez a művelet egyáltalán sikerüljön, legalább olyan szinten hogy amíg kifizeted a vételárát, addig kenyérnek látszódjon. -
Dr. Akula
nagyúr
Hát itt Pesten nem hogy jobb nem lett, de rosszabb. És Szentesen is. Van előtte-utána összehasonlítási alap. Itt a köürnyéken van kb. 4 pékség ahova szoktam járni (a boltokon kívül). De ha van időm, inkább bemegyek a Tescoba kenyérért, mert még az is jobb. A zsömlének régen zsömle alakja volt, volt súlya, ma meg olyan mint a lufi: nagy az átmérője, de csak levegő van benne. És alakra is inkább szétfolyt massza, amit úgy kell levágni a többiről. És ami a legfontosabb: ami szendvicset a régi zsömléből készítettél, azt a nap végén is megetted jóízűen, ma meg már délben is fintorogva nyúlsz hozzá.
"bemegyek a pékségbe és vehetek korpás,rozsos,barna, felbarna fehér,kovászos,paraszt stb kenyeret."
És ha mákod van, még akár olyat is kaphatsz aminek a címke alapján el van adva. A barna kenyeret pl. jellemzően csak festéssel barnítják (talán barnacukor? már nem vágom fejből), amúgy sima fehérkenyér. -
Dr. Akula
nagyúr
""A Magyar Élelmiszerkönyv a félbarna kenyérben 14-féle állományjavítót enged meg.": a technológiai leírás meg egyet se. A kenyérbe víz, liszt és só kell, esetleg kovász. semmiféle állományjavító vagy ilyesmi nem kell. Az állítás, hogy szerinted 14 féle állományjavító kell bele, bizonyítja dr.akula igazát, hogy a mai kenyerek rosszak."
Ritka alkalom hogy valamiben egyetértünk.
-
Dr. Akula
nagyúr
Régen nem volt különbség? Úgy látszik csak az utóbbi 30 évben mutálódott a gabona...
Idő arra van amire szánnak. Hát most a minőségre nem. Ha egyszer így is megveszi a "paraszt"... Hamarabb megpörgetni a pénzt meg ugye nagyobb üzlet mint több idő alatt.
"Fel van gyorsulva a világ, hatalmas fogyasztás (és pazarlás) van."
Persze, mivel este már bottal nem piszkálnád meg ezt a kenyeret, így hát a kukában landol a fele. Pedig ha normális minőségű lenne, még holnapra is jó lenne."És igenis van finom, normális kenyér sok helyen."
Sajnos annyira nem sok az. Van pár hely amiről szoktak áradozni a neten, de az még Pesten se esik útba a 99%-nak, hát még vidéken. Régen viszont mindenhol tisztességes minőségű lisztből tisztességesen megsütött kenyeret lehetett kapni. Csak ennyit várnék el, nem kell diós-mazsolás, himalájai lisztből sütött csodát készíteni, csak ne spóroljanak ki semmit. Ez olyan bonyolult? Évezredekig nem volt az."Ha meg ennyire tudod és kritikus vagy, miért nem csinálsz otthon és próbálod ki magad? Hisz csak liszt, só, víz és kovász kell bele, Nem nehéz..."
1. Ha olvastál volna, tudnád: próbáltam.
2. WC-t pucolni se nehéz, de azért nem áll neki az ember a fél városét kipucolni. Csinálja az akinek az a dolga, azért veszi fel a fizetését. Én meg csinálom a magam dolgát. Nem véletlenül alakult ki a munkamegosztás a történelem folyamán, had ne menjek bele miért nem mindenki magát műti, magát oktatja, magának szereli az autóját. -
Dr. Akula
nagyúr
válasz Geller72 #105 üzenetére
"Még következő héten pénteken is nagyon finom és hibátlan volt."
Nálunk ennyire azért nem volt jó, igaz sütni már a nagyszülők se sütöttek maguk, ők is vették, de 2-3 nap után is friss, de legalábbis nem undorral ehető volt. Ma ez az időkeret lement aznap estére. Sőt, itt a sarki boltban már nem is veszek zsömlét, mert már kiszállítás után olyan az állaga mint a 2 napos kenyérnek. Lehet hogy csak a maradékot hordják ide? Nemtom. Pedig a kenyér azért egy fél napot kibír.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
nagyúr
"kardoskodsz a jó kenyér mellett és inkább bemész a Tescóba mert az is jobb szerinted"
És minél jobb? Figyeltél? Nem, nem a régi, normális kenyérnél.Szerintem Pesten is vannak akik értenek a szakmájukhoz, de a sok pénzt ők is jobban szeretik mint a minőségi munkát. Az kevés hogy valaki ért hozzá, meg is kéne csinálni, anélkül szart se ér a hozzáértés. Mi lenne ha az orvos is azt mondaná hogy tudom hogy kell meggyógyítani, de most nincs kedvem hozzá? Mivel maguktól nem megy, ezért kellenének a törvények. Mármint a működők. Nem hagyni akármit eladni kenyér fedőnév alatt. Bűntessék ugyanúgy mint a pénzhamisítást.
"de a patkányok ott lakmároztak a keverőgép szélén és néha a kenyeres rekesz alja tele volt egérszarral"
Most annyi a fejlődés hogy még a betonkeverőt is bevonták a munkafolyamatba. Így jobb?"de vannak olyanok is, ahol a kenyér az kenyér"
Igen, mint a fehér holló. Talán 3-at is fel tudnék sorolni az egész országból. Persze biztos van több is, de mégtöbb van ahol le kéne húzatni a rolót a Köjállal."Nálunk pont van ilyen pékség"
És ebből levontad a következtetést hogy akkor mindenhol van?"A legnagyobb gond azzal van, hogy általánosítasz és azt gondolod, hogy ismered az egész országot és hogy az az általános, amit te megtapasztaltál a közvetlen környezetedben."
Talán mert nem csak az 1 szem sarki közértből indulok ki? -
Dr. Akula
nagyúr
Aha, persze, nyilván bambanőnek is "üldözési mániája" van, meg még pármillió magyarnak akinek még van összehasonlítási alapja, meg a már idézett cikk is hazudik, logikus... Lehet hogy nálatok Aprajafalván ennyire ideális a helyzet hogy a falu mind az 5 péksége Michelin csillagos, de 10 millió magyarnak ez nem reálitás.
"Pesten van Magyarország legjobb fehér kenyerét sütő pékhálózata a Pipacspékség"
Meg a Jacques Liszt, meg még 2-3 másik, tudjuk. De ahogy már párszor elmondtam: egy 2 milliós városban ezek jellemzően pont nem esnek útba, nem napi realitás ott megvenni napi kenyeret. És amiből kiindultunk: régen nem nagyítóval kellett keresni az ilyen helyeket, hanem ez volt mindenhol az alapértelmezett. Mert nem állományjavítóban gondolkoztak, meg gyorskelesztő turbóanyagokban, hanem simán csak megcsinálták amit meg kellett. Ma meg elég ha addig kibírja amíg kifizeted a vételárat, aztán a többi már legyen a vásárló baja. -
Dr. Akula
nagyúr
válasz kriszpontaz #120 üzenetére
Ez a tudáséhség.
-
Dr. Akula
nagyúr
"Pogácsát azt igen, mert az adó szabályok miatt jópár pékség aláment az ehető minőségnek, de kenyér az mindegyiknél jó volt."
Amelyik a pogival trükközik, az majd pont a kenyérrel nem fog, hihető... Mivel ez a probléma úgy 27 éve fennáll, sokaknak már nincs összehasonlítási alap milyennek kéne lennie, megszokta a mai szart, azt tekinti jónak. Pedig nem az."Van olyan pékség ahol a tulaj a pogácsán se volt hajlandó változtatni."
Van, mutatóba. Pedig ez nem akkora etvasz hogy csak speciálisan képzett mesterek képesek megcsinálni 50 év szakmai múlttal a hátuk mögött."Lidl-ben vesszük. 5 napig teljesen jó"
Sejtettem, itt az igényszintek különböznek. -
Dr. Akula
nagyúr
"Értő olvasásban azért nem vagy erős. Nem trükközik."
Te meg értő írásban nem. Kisdobocsbecsszóra, mi? Miközben más termékeikről már kiderült hogy de. Hihető..."Megint az értő olvasás."
Abban se vagy jó, azt látom. Kenyérről volt szó, nem pogácsáról."Mint írtad te ragacsos masszát veszel."
1. Nem azt veszed, hanem az lesz belőle. Különbség!
2. Mint mindenki más, aki nem pék és magának süti. Ha csak ezt lehet kapni, hogy veszel mást? Mindennap repülővel hozatod Párizsból? -
Dr. Akula
nagyúr
"csak 92 marad, ha rejtést nyomunk rá, mert a kapcsolódó kommentek is eltűnnek" - na erről beszélek, ennek legalább a fele, 2/3-a a ti részetek, úgy panaszkodj, hogy magatokra hullik vissza! Titeket fegyverrel kényszerítenek hogy mindig ragozzátok a témát, mindig tietek legyen az utolsó szó? Aztán ha más se hagyja, akkor meg jön a sértődött nyafogás. Tükörbe néztél már?
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
nagyúr
válasz arnyekxxx #147 üzenetére
Bemész egy random boltba, hazaviszed, lefotózod. Feltéve hogy életedben nem láttál még kenyeret, különben fotó nélkül is tudod.
"mifelénk olyan 3 napig teljesen OK az összes bolti kenyér"
Az aluljárós csöveseknek is teljesen oké az összeszart-hugyozott nadrág, minden csak igényszint kérdése."Páratartalommal a konyhában nincs valami porblémátok?"
Hogy is nem gondoltam előre hogy ez ilyen feng shui probléma lehet, mindjárt szólok is egy kóklernak mérje már ki a konyha alatt a vízereket... -
Dr. Akula
nagyúr
válasz arnyekxxx #146 üzenetére
Mai cikk a témában. Már az alapfelvetés is az hogy a kommersz bolti kenyér szar, és ezt tényként kezeli a cikk. Vajon miért? Aztán a kommenteket is érdemes elolvasni, meglepő(?) módon szinte mindenki azt mondja amit mi bambanővel. Persze lehet hogy a cikket is én írtam, meg az összes kommentelő is én vagyok, itt már ezen se lepődnék meg...
Új hozzászólás Aktív témák
- EDIFIER R1700BTS hangfal új állapotban, 2 év hivatalos garanciával, alkalmi áron
- LG OLED55B23LA 2 Év GYÁRI GARANCIA
- Apple iPhone XR 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC , i7 12700KF , RTX 3080 Ti , 64GB DDR5 , 960GB NVME , 1TB HDD
- Intel PC , i5 8500 , 1660 6GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen