Új hozzászólás Aktív témák
-
Songoman
aktív tag
válasz Dilikutya #27 üzenetére
Az umamit, másképp ötödik ízt az MSG adja. A kérdésed is kb. olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy sót miért teszel bele. Tekints rá úgy, mintha a keserű, savanyú, édes, sós mellett ez egy ötödik íz lenne. Azért kell bele, mert a kínai konyhában használják. Az európai konyha paradicsompürével, szardellaval, parmezán sajttal viszi be az ételekbe az umamit. Ugye olyankor sem kérdezed meg, hogy miért tették bele az ételbe.
[ Szerkesztve ]
-
mpo
veterán
válasz Dilikutya #27 üzenetére
Én sem használom, mert az alapanyagok, a fűszerek és a technológia adja egy étel jellegzetes ízét.
Ha van benne umami, akkor jó, ha nincs benne, akkor miért tegyem bele?
Van itthon kombu, halszósz, többféle szójaszósz, tamarindszósz, chiliszósz, szecsuáni bors, csillagánizs, stb., nem csak só és bors.MSG nélkül is van umami:
[link]
Soy sauce and its umami taste: a link from the past to current situation
[link]
3000 éve használjuk, 110 éve szinte mindent tudunk róla, mégis a mai napig rengeteg találgatás kíséri az umamit, vagyis az ötödik ízt.
[link]Ha érted, akkor már elavult.
-
mpo
veterán
válasz Dilikutya #27 üzenetére
Egy sokat dicsért könyvből emeltem ki (a Google fordította), a könyvet már linkeltem korábban.
Fuchsia Dunlop: Land of PlentyNapjainkban a modern tudomány hatására a xian olyan élelmiszerekkel került kapcsolatba, amelyek természetesen gazdagok glutaminsavban és más természetes "ízfokozókban", úgynevezett nukleotidokban, mint például bizonyos típusú gombák és tenger gyümölcsei. A század eleje óta, amikor egy japán tudós felfedezte, hogyan lehet a glutaminsavat laboratóriumban izolálni mononátrium-glutamát vagy MSG formájában, a kínai szakácsok ezt a finom fehér port használták az általuk készített ételek xian-jának fokozására. Mértékkel ez mind nagyon jó, de sajnos ma már sok konyha használja az MSG-t a valódi alaplevek és a kiváló minőségű alapanyagok helyettesítésére, és a finomabb ízek rovására. Keserű irónia, hogy Kínában, ahol a szakácsok évszázadokat töltöttek a legkifinomultabb kulináris technikák kidolgozásával, ennek a tömegesen előállított fehér pornak a wei jing nevet kellett volna adni, „az íz esszenciája”.
Sok nyugati ember fizikai kényelmetlenséggel és eszeveszett szomjúsággal is összefüggésbe hozza – az úgynevezett "kínai étterem-szindrómával". A kínai szakácsok régóta nagyra értékelik a természetes glutaminsavban gazdag ételeket, például bizonyos gombafajtákat, de a finomított MSG nem hagyományos alapanyag a kínai konyhában. Csak a huszadik század eleje óta gyártják, amikor egy japán tudós felfedezte, hogyan lehet izolálni a glutaminsavat a hínárból és csak néhány évtizede használják széles körben a szecsuáni főzésben.
Az MSG-t legjobb esetben szükségtelennek tartom, legrosszabb esetben pedig csalásnak, amely minden étel ízét hasonlóvá teszi, és levonja a finomabb gasztronómiai élvezeteket, ezért magam nem használom, és elkerültem a könyvben szereplő összes recept tesztelésekor.Ha érted, akkor már elavult.
-
válasz Dilikutya #54 üzenetére
"Ha már kirobbantottam ezt az MSG háborút..."
Szinte minden konyhában található ételízesítő. Vegeta, Delikát, ....
Mindegyikben van kisebb - nagyobb mennyiségben. Tulajdonképpen a magyar konyha részévé vált, csak nem tudatosult az emberekben.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
haxiboy
veterán
válasz Dilikutya #62 üzenetére
Székesfehérváron a Merx-et tudom ajánlani, Budapesten pedig az Ázsia Centert és a mellette lévő Experience Centert (bár ezekben évek óta nem voltam már) a Merxbe viszonylag gyakran járok és mindig összevásárolom magam mindenféle keleti kajával/fűszerrel
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Politika
- Újabb Samsungok telepíthetik a Galaxy AI-t
- Milyen GPS-t vegyek?
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Termékoldal buktatta le a Huawei Watch Fit 3-at
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Elite: Dangerous
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...