Új hozzászólás Aktív témák

  • lócitrom

    őstag

    válasz albiosz #4636 üzenetére

    hátránya azért van, mert nem minden eszköz rendelkezik megfelelő kompatibilitással. egy igazi hátránya van: nehezebb megjegyezni egy adott címet.

    a haszna az, hogy mivel az emberiség már kiaknázta az IPv4 szabványt, így nincs elegendő cím ahhoz, hogy mind kapjon sajátot egy óriási hálózaton. az IPv4 szabvány egyidejűleg azonos hálózaton belül (tehát mondjuk internet) ~4,2 milliárd eszköznek tud biztosítani egyedi címet. ez egy elméleti lehetőség csak, gyakorlatban bizonyos címek és tartományok fixek. lakossági előfizetők nem használhatják, nem férnek hozzá. azok eleve kiesnek, intézmények és kormányzati szervek foglalják le. tehát manapság nincs elegendő cím ahhoz, hogy mindenkinek jusson egy fix. erre jó ideje egy megoldás a dinamikusan változó IP, aminek a lényege az, hogy amikor valaki lecsatlakozik az internetről, akkor az általa éppen akkor használt nyilvános cím felszabadul, ezáltal más használatba veheti. persze vannak kötöttségek, minden szolgáltató egy bizonyos mennyiségű címet használhat fel bizonyos tartományokban. aztán mivel ez sem feltétlenül oldja meg a problémát, így a szolgáltatók NAT hálózatokat hoznak létre, hogy ki tudják szolgálni az előfizetőket. a NAT lényege, hogy teszem azt egy panellakás összes előfizetője egy azonos nyilvános IPv4 címmel csatlakozik, de kapnak továbbá egy belső alhálózatot, hogy mindenkinek jusson egyedi cím, ami alapján őt meg lehet különböztetni a többi előfizetőtől. ez azért jó, mert a szolgáltató így egy nyilvános címmel ki tud szolgálni több előfizetőt és így jobban tud gazdálkodni a címekkel, több előfizetőt tud kiszolgálni. ezután jön képbe az IPv6. most pontosan nem tudom mennyi eszközt is bír el a specifikáció, de az biztos, hogy egyelőre nem használunk annyi internetezésre alkalmas eszközt, hogy egyhamar elfogyjanak a címek. nagyon tömören ennyi.

    [ Szerkesztve ]

    „the cake is a lie” - mi band 4 fordítás: https://bit.ly/miband4hu - mi band 5 fordítás: https://bit.ly/miband5hu - mi band 6 fordítás: https://bit.ly/miband6hu

Új hozzászólás Aktív témák