Új hozzászólás Aktív témák

  • szivarvég

    csendes tag

    Érdekes véleményeket olvastam, és engedelmetekkel én is hozzátenném a véleményem több helyre is, kumulált formában, amiért most így előre is elnézést kérek. ;)

    A szürke import az, ami a jog határán egyensúlyoz, azaz nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy a beszerzés legális-e vagy sem. Ez érinthet kis és nagykereskedelmet. Kiskereskedelem esetén a kérdés a vám , nagykereskedelem esetén pedig a kereskedő számára előírt csatornák betartása.

    Példák az órás világból: (Kiskereskedelemre) a kiniai ír, aki Honkongban üzemel, de Írországból küldi a cuccot ilyen, mert ezzel elkerüli az EU-s védővámot, és ezzel olcsóbb árat tud a piacon biztosítani a termékeinek.
    Ha egy nagykereskedelem mondjuk Kinából vásárol, mert vámmal együtt is olcsóbban hozzájut a termékhez, az is ilyen.

    Kérdés volt, hogy vennénk-e ezeket az órákat, ha drágábbak lennének. Ezek az órák azért tudtak elterjedni (kivéve az X faktort részben, mert azt divat is előidézheti), mert jó ár/érték arányban vannak. Példa: SARB033 vs SARX055. Mindkettő 6R15 werk, szafír, 100m vízálló. SARX055 ráadásul titán, extra számlap, de drágább 1100USD-vel. Megéri a különbséget? Ha szigorúan azt nézed, hogy mit kapsz a pénzedért, akkor nem. Persze vannak, akik nem ezt nézik, de ők nem a többség, hanem azon tehetősebbek (még ebben a kategóriában maradva), akiknek nem fáj azaz 1100USD különösebben.
    Ez nem azt jelenti, hogy ezek az órák rosszak, csak azt, hogy a magasabb árkategóriában már komolyabb verseny alakulna ki, ahol nem biztos, hogy a Seiko vagy az Orient jönne ki győztesen, ugyanakkor pont ez az alacsony ár lényege (így nincs igazi verseny). Ezt a trükköt szokták alkalmazni multik egyébként, mikor piacot vesznek.

    A fenti kérdésből kivettem azt a részt, hogy csak Magyarországon lenne drágább, mert nem Észak Korreában vagyunk, és azt feltételezni értelmetlen, hogy nincs áru áramlás.

    A probléma ott jelentkezik, mikor a vásárló szürkén, vagy ne adj Isten feketén szerzi be az árut, viszont elvárja azokat a szolgáltatásokat, melyek a 100%-ban hivatalos forrásból származó termékekhez járnak.

    Én is vásároltam most 2 db órát, EU-n belülről. Amennyiben a termékekre EU-s garancia vonatkozik a gyártó szerint, úgy elvárom, hogy Magyarországon is megkapjam ezt a szolgáltatást, de ha nem (és fontos hangsúlyozni, hogy a gyártó szerinti garanciavállalásról beszélek, nem az eladó szerintiről), akkor fizetni fogok, és ez teljesen rendben van. Vásárláskor mindenkinek el kell tudnia dönteni, hogy mekkora kockázatot vállal. Magyarországról, hivatalos csatornából minimális a kockázat, de nyilván maximális az ár. Külföldről, csak webshopot üzemeltető, raktárkészlettel nem rendelkező cég esetén pedig magas a kockázat, de alacsonyan tartható az ár. A vásárlónak el kell tudnia dönteni, hogy jó szolgáltatást akar, vagy olcsó árat.
    A hagyományos mód "van egy boltom, bejössz és megveszed a terméket az általam megadott áron", már nem hatékony a webes vásárlás korában, pláne mivel a webes vásárlást a jelenlegi törvények favorizálják is (14 napon belül visszaküldhető a termék). Ez azonban már egy másik mese... :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák