Új hozzászólás Aktív témák

  • Alvin66

    csendes tag

    válasz seiko #2996 üzenetére

    En meg azonnal furnek egy lyukat a plafonra, hogy kenyelmesen elferjen. Mar ha zsiraf...:-))

    Mas.
    Vettem meg egy Casio-t en is.
    Elgondolkoztam valamin, aztan ha hulyeseg, akkor majd megmondjatok:
    valahol ez a 33 dollaros Casio az en szememben ugyanolyan tokeletes megvalosulasa egy idomero szerkezetnek, mint az itt foton megmutatott Lange und Sohne.
    Olvasgatva javaslatodra nehany orakkal, oratortenelemmel foglalkozo weboldalt, hamar rajottem, hogy ez a Casio mindent megvalosit, raadasul tokeletesen, ami annak idejen az ora hoskoraban nagyon nehezen, vagy szintet lehetetlenul nehezen megvalosithato dolog volt:
    Ugye, annak idejen fontos dolgok voltak a felhuzas, a pontossag, a hozdozhatosag, a karbantartasmentessegre torekves es nem utolso szempont az ar, ami miatt egyaltalan egy ora megveheto. Ahogy olvastam, elkepeszto sok gogyizast igenyelt ezeknek a dolgoknak a megvalositasa, a pontossagot szolgalo billego disznoszortol a hordozhatosagot szolgalo fadobozig, a sulyoktol a kulcsos felhuzasig, aztan automata, meg tourbillion, meg mifene.
    Ez meg mindent tud. Atom allitja be a pontossagot, a Nap szolgaltatja a felhuzast, par gramm a sulya es szinte semmibe nem kerul.
    Ha szigoruan azt nezzuk, hogy egy ora eredeti feladata az idomeres, akkor ennel jobban ezt mar nem lehet megvalositani, tehat ez valahol a csucsa annak, amit annakidejen a naporaval elkezdett az emberiseg...
    Persze azt is tudom, hogy az ora mar reg nem egy idomero szerkezet csupan, hanem finommechanikai remekmu, de akkor is erdekes, hogy valojaban ez az ora minden, aminek egy oranak lenni kell. A mechanikai kvalitasokat kiveve persze.
    Nekem ez az orak esszenciaja, mas kerdes, hogy a mechanikus oraimat sem hajitom a szemetbe...:-)))

Új hozzászólás Aktív témák