Új hozzászólás Aktív témák

  • nyunyu

    félisten

    Tegnapi "informatikus" ugyfel igencsak kiboritott.

    Kezdodott azzal, hogy tegnapelott este sales managerunk atadta a telefont, hogy a csokanak van valami "meregdraga" PS/2-es vonalkodolvasoja, hogy azt tudjuk-e hasznalni a leendo ettermi rendszerhez.

    Ketten fel oran at magyaraztuk az ugyfelnek, hogy soros portosat biztosan tudunk hasznalni, PS/2-vel sosem csinaltuk, ki tudja, hogy megy-e, utana kell kerdeznunk az anyacegnel, de naluk mar lejart a munkaido.

    De azert meg vagy otszor rakerdezett, hogy menni fog-e.
    Ha nem, akkor is elhozza, kiprobalni...

    Kovetkezo kerdese: van valami regi gepe, sales kollega mar elmondta, hogy valoszinuleg tudjuk hasznalni.
    Kotelezo koroket lefutottuk, milyen proci/chipset, stb. (Intel)
    Jo, alaplapi Intel halokartyat elmeletileg eletre tudom kelteni DOS alatt. (Legalabbis egyszer mar sikerult. :DDD )

    Next question: most windows fut rakja, sales kollega emlegette, hogy DOS alatt fut a rendeles resz, milyen DOS-t rakjon a gepre, MS-DOS 6.22, vagy Win98?
    Mondom teljes erteku DOS parancssor kene komplett DOS konyvtarral, szoval MS-DOS.

    Utana sales kollega a telepitesre kijelolt ujonc kollegahoz fordult, hogy mennyi ido osszerakni egy penztar terminalt, meg a manager+raktar funkciokat felrakni egy laptopra, mert utana oktatni is kene a hasznalatat.
    Mondja fel nap, hatha beszopunk az ismeretlen hardverekkel.

    Erre halljuk, ahogy sales kollega 1 orat mond az uffelnek :Y
    Joparszor kilatasba lett mar helyezve, hogy agyonverjuk, ha megegyszer hulyesegeket iger ugyfeleknek. Altalaban az erre a valasz, hogy az o dolga eladni a rendszert, mienk meg hogy osszerakjuk. :O

    Erre tegnap reggel meg is jott a csoka, bevonul a bemutatotermunkbe, lerak egy HP/Compaq terminalt+egy laptopot, aztan erdeklodik, hogy mikor lesz kesz, mert a kolleganoi 20 perc mulva ideernek videkrol vonattal, oket kene oktatni. :Y

    Kollega kozolte, hogy annyi ido alatt ugysem lesz kesz, erre elkuldte oket par orara varosnezni. :DDD
    Fonok+sales+1 tech kollega eppen a maradek bemutatotermi gepeket bontotta le, mert valami kiallitasra mentek, igy nem volt keznel semmi epkezlab gep, amin kesz rendszeresdit lehet "jatszani", masik 3 kollega meg valahol videken/varos tulso vegen.

    Ugyfel persze azonnal besertodott, mert o informatikus, hadd segitsen, akkor gyorsabban menne a telepites, kulonben is sales kollega 1 orat mondott, aztan oktatas...
    Kollega viszont utalja, ha melo kozben beledumalnak a munkajaba. (meg tudom erteni.)

    Jo, nagy nehezen elmentek.

    Kollega PC-vel hatra el, persze 1db NTFS particio figyel rajta valami virusos Windowszal, DOS sehol.

    Kerdezem kollegat, hogy mi van, erre mutogat a bemutatoterem fele, hogy a csoka lerakott egy original MS-DOS 6.22 dobozt a gep melle, benne a floppykkal.
    Anyad, f@szom fog DOS-t telepiteni floppyrol, vegye ki a vinyot, tolja ra egy ipari PC-re szant image-et, addig en turok valahonnan halodrivert.

    Persze a multkor i815G-hez letoltott Intel Pro100 DOS driver nem jo i845G-hez, ujabb Pro100/1000 drivert sem sikerult eletre kelteni fel ora alatt.

    Na, ne tokoljunk, polcrol Realtek le, gepbe be, mukodj.
    Nem kellett csalodni. :))
    Kollega kozben telepiti a laptopot, haladjunk kerem.

    ~1.5 ora mulva vissza is ertek az irodaba, csoka ki van akadva, hogy meg a fele sem kesz, nok meg lassan mennenek haza vonattal, most azonnal, de raktarkeszlet oktatas.

    Nem sikerult megertenie, hogy a raktarkeszlet oktatas a procedura legvege, csak akkor szoktuk oktatni, mikor mar felvittek az osszes etelt/italt/nyersanyagot a rendszerbe, par het alatt belerazodtak a rendszer hasznalataba, mivel forgalmi adatok nelkul nincs semmi ertelme nezegetni a kulonbozo jelenteseket.

    De nem, most azonnal.

    Meg mi az, hogy nincs demo adatbazis, nem igaz, hogy nincs semmi mukodo adatbazisunk.
    De van, csak az meglevo ugyfelek adatbazisa, azt meg ugye meg demo celbol sem mutathatjuk meg harmadik szemelynek...
    Mi jatek adatbazisunkban van kb. 5 tetel, azzal meg nem lehet eles hasznalatot imitalni.
    Kiallitasra vitt demo adatbazisban meg hardverek+szoftverek szerepelnek arajanlat keszites celjabol etlap helyett, azt meg hiba mutatod egy falusi boltosnak, ugysem ertene.

    Kolleganak marha nagy mazlija volt, hogy fonok felesege, aki a rendszer hasznalatat szokta oktatni, uj titkarno idomitas urugyen keznel volt, ahelyett, hogy a leendo kisfonokkel foglalkozna, igy sikerult lepasszolni a laptopot, hogy valamit potyogjenek rajta, amig mi hatul ossze tudjuk vegre rakni a rendelesfelvevo gepet.

    Uffel persze nem birta ki, hogy 5 percenkent hatrajojjon megkerdezni, mikor lesz mar kesz a rendszer. :O
    Meg hallgathattuk, hogy o anno C64-re irt ettermi szoftvert, nem lehet ez annyira bonyolult...

    En meg a sajat munkam helyett a "meregdraga" vonalkodolvasot (valami tok alap CCD, ranezesre ~10k) probaltam eletrekelteni, sikerult kideritenem, hogy tudnank hasznalni, de ahhoz at kene programozni, hogy ne csak a kodot potyogje be a billzet portra, hanem rakjon ele egy elvalaszto karaktert.

    Olvasohoz persze semmi leirast nem hoztak, csak egy kinyomtatott A4-es oldalt valami alap programozo kodokkal.
    Mondom ugyfelnek, hogy a komplett fuzetke kene az osszes letezo vezerlojellel.
    Az nincs, toltsem le a gyarto weblapjarol, ott van egy 3MB-s pdf.

    Ja, azt mar atlapoztam, arrol szol, hogy milyen sorrendben kell bokodni a vonalkodolvasot a fuzetkeben levo kodokra, ha programozni akarjuk, de azzal semmire sem megyek a fuzetke nelkul.

    -De abban a pdf-ben vannak a vezerlo kodok, nyomtassam ki.
    De nincs, meg kulonbenis nyomtatja a halal, fonokom egybol le is orditana a fejemet, hogy minek pazarlok el 100 papirt ilyen hulyesegekre, draga a toner. :(
    Ugyhogy uffel orra elott vegiglapoztam a pdf-et, egy deka vonalkod nem volt benne...

    Vegeredmeny az lett, hogy beallitottam a rendszert a vonalkodolvaso hasznalatara, de o dolguk lesz JOL felprogramozni, addig nem mukod.

    Persze kijelolt utodom folyamatosan nyaggat videkrol telefonon, hogy eppen valami nyugje van a szallodai rendszernek, valaszolt-e mar a kulfoldi techsupp a kerdesere. (arra aztan varhatunk, altalaban hamarabb elharitom a problemat, minthogy a programozo leulne ele...)

    Kozben fonoknenek el kellett valahova mennie, ugyhogy bevonult hozzank hatra a fel falu (~10 no, pultostol elkezdve a fokonyveloig...), hogy mutassuk mar meg vegre, hogyan kell a rendszerrel eladni.

    Kollega laptopon megosztja a leendo etlap adatbazisat, beallitgatja, hogy a masik gep onnan vegye az adatokat, erre csoka nekiall okoskodni, hogy latja, hogy halozatot hasznalunk, ott van nala a Windows for Workgroups 3.11 network addonja DOS-hoz, rakjuk mar fel, azzal konnyu DOS ala halozatot berhelni.

    Tenyleg, erre mi nem is gondoltunk, amikor a komplett mukodo DOS+halozat image-et rahuztuk a vinyora. (Na, vajon azon az image-en mi van jol bekonfiguralva? ;] )

    Oktatas hellyel-kozzel lement, noknek persze ment a vonatjuk, ugyhogy sokaig nem sikerult eljutni.

    Legjobb persze a vege volt, miutan a holgyeket vonattal hazazavarta a csoka, akkor kerult elo a piszkos papirmunka, szerzodes/munkalap az elvegzett munkarol/oktatasi jegyzokonyv/blabla, ala kene irni.
    Akkor derult ki, hogy az illeto meg nem is latta a szerzodest, sales kollega meg igencsak erdekesen toltotte ki a vevo adatait, koszono viszonyban sem volt a valosaggal. (sajnos elofordul.)
    Nem ertjuk, elvileg sales kollega emailben kuldozgetni szokta a szerzodes tervezeteket, hogyhogy nem olvastak/irtak vissza, hogy nem jo?
    Sales kollega meg mar a kiallitason bohockodik, telefonon persze nem elerheto...

    Ugyfelnel meg nem volt semmi belyegzo, mert azt a konyvelovel egyutt hazakuldte. :O

    Nem tudom, hogy gondoljak azt "hozzaerto" emberek, hogy idehoznak ket vadidegen gepet, aztan 1 ora mulva mar honuk ala is csaphatjak erintokepernyovel, konyhai nyomtatokkal, vonalkodolvasoval egyutt, hogy otthon csak kibontsak, osszedugjak, aztan mukodik az egesz rendszer, meg tudjak is hasznalni...

    Raadasul nem is azon a gepen lesz 2 het mulva a rendszer, mint kiderult, csoka akarja atrakni a masik gepre a beallitasokat. :W
    Mar elore felunk...

    Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

Új hozzászólás Aktív témák