Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz bitpork #21452 üzenetére

    1. Teljesen igazad van és magam is szoktam hangoztatni (a felsőoktatásban hetedik éve tanítok) hogy nagyon felhígult a felsőoktatásban részt vevők színvonala. Ezzel nemcsak előképzettségre, hanem általános készségekre is gondolok, illetve mindennapi, akár illembeli dolgokra is. Például az én időmben (jaj de rosszul hangzik a "bezzeg az én időmben" :D) elképzelhetetlen volt, hogy egy szóbeli vizsgára farmerben és pulóverben jöjjenek el, ma pedig szinte az az 1/3 kisebbség, aki nem így tesz. Tanulmányi, hozzáállásbeli és előképzettségi problémák vannak. Olyan tévesztések, vagy inkább tudáshiányok, ami miatt elképesztőnek tartom azt is, hogy az illető érettségi bizonyítványt szerzett. Olyan az egész, mintha az a képzeletbeli szintet jelző léc jelentősen lejjebb lett volna hozva.
    2. Én azt gondolom, hogy sok minden, így az egyénnel szemben támasztott elvárás is relatív. Ismételten elvonatkoztatva a kollégától, akinek hatalmas emberi teljesítménye megkérdőjelezhetetlen, általánosságban azt mondom, hogy igenis egy egyetemet végzett emberrel szemben - ilyen téren is - magasabb elvárásokat támasztok. Nem azért mert többre tartom, mint azt aki nem végzett egyetemet, mert ez nem csak a szavak szintjén nem igaz, hanem valóban így is gondolom. Hanem azért, mert - hogy más területről hozott példával éljek - amikor egy államvizsgázó, tehát 5. éves jogászhallgató olyat mond, hogy a Kormány törvényt alkot (államvizsgán), akkor értelmezhetetlenné válik számomra a megelőző 5 éves képzés létjogosultsága. Mintha egy végzős földrajz-geológia szakos hallgató azt mondaná, hogy Svédország legnagyobb folyója a Nílus. Nem elviccelni akarom, de ha egy-egy egyetemi szemeszter esetén nem ritka egy 1500-2000 oldalnyi olvasott anyagból való felkészülés, mint követelmény, akkor az olyan fokú nyomtatott anyag-beli jártasságot KELL hogy feltételezzen, ahol ilyen jellegű hibák nem történnek meg. Az olvasás és írás gyakorlása fejleszti a legkönnyebben a helyesírást és a nyelvhelyességet (itt most nem a Móricka vagy Kretén magazinra gondolok - a maguk nemében persze páratlanok voltak - tehát ezeknek az egyetemi jegyzeteknek, szakkönyveknek egy szintje azért van). Ezért, mivel az ilyen hibákat már-már elfogadhatatlannak tartom, ezért volt részemről a nyerseség. Ha ismertem volna a hátteret, fel sem vetem a kérdést, a kérdés a számomra ismeretlen, átlagos orvosi egyetemet végzett személynek szólt. /Hasonló volt az is, ismertem egy vak srácot aki elvégezte a jogi egyetemet, szintén jelentősen átlag feletti egyéni teljesítményt mutatva./
    3. Ezt őszintén szólva nem értem, szerintem igenis voltak a történelmünk során akik részben ezért áldozták az életüket, jellemzően a 18-19. században, de lehet hogy félreértem amit írsz.

Új hozzászólás Aktív témák